01

Absolutt nostalgi: NM i Høiåsmarka 1965

For en juniorløper på 1960-tallet var NOF-postens kartbilag et virkelig høydepunkt. Kartet med inntegnede løyper og veivalg fra NM og andre store begivenheter, ble studert nøye. Var det slik de store gutta gjorde det! Tenk om en kunne bli som dem en dag?

Anne Margrethe Hausken Nordberg har gjennom mange år vært blant skogens aller største dronninger. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Hausken med åpent brev om sprintstafetten

Norges Orienteringsforbund ligger med brukket rygg, like fullt presterte O-Tinget nylig kunststykket å vedta enda mere sirkus inn i o-idretten, dette gjennom å applaudere en sprintstafett inn i NM-programmet. Hvordan skal så denne stafetten være? Anne Margrethe Hausken Nordberg reflekterer rundt tematikken.

EM i kakebaking

Kommentar

Idretten er så mye mere, enn bare kampen om sekunder!

Gro Sandstad, den gangen i Halden Skiklubb, runder halvveis på kortdistansen i NM 1994. Foto: Hans L. Werp.

Distansen som forsvant

Kommentar - Se også kart og løype fra NM på neste side

De av oss som har vært med i o-miljøet lenge, undertegnede siden midten på 60-tallet, har opplevd store endringer, ikke minst på den tekniske siden, kart og konkurranseformer. Nå er det visst sprintstafett som skal bli det store.

Illustrasjonsbilde fra verdenscupen i Oslo sommeren 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Minner foran O-Tinget om dette nitriste bildet

Kommentar

Sent høsten 2012 fikk storskjermprosjektet i følge NOF sin husskribent stående applaus fra orienteringslederne. Bildet er fra verdenscupen i Oslo tidlig sommeren 2013. Til helgen er det O-Ting. Tinget er det høyeste formelle organet i norsk orientering.

Ski-O-spørsmålet NOFs styremedlemmer ikke vil besvare

Kommentaren

Innholdet i denne kommentaren taler for seg selv, ingen ingress er nødvendig for å "lokke" leserne inn i saken.

Dette enkle spørsmålet nekter NOF-presidenten å svare på

Kommentar

Norges Orienteringsforbunds president, Einar Tommelstad, liker ikke åpenhet. Noe annet er det vanskelig å utlede, spesielt med tanke på at han nekter å svare på dette enkle spørsmålet:

NOF klager over høy IOF-avgift, selv krever de 43% løpsavgift

Kommentar

Norges Orienteringsforbund går i bresjen for at det skal være lavere avgift til IOF, men selv krever de 30/43 prosent arrangørskatt/løpsavgift når inntektene går til eget forbund.

Stort overskudd fra Idrettsbutikken

Kommentar

Gjennom Idrettsbutikken selger Norges Orienteringsforbund blant annet en del nødvendig utstyr for orienteringsløp. Det tjener de gode penger på, svært gode penger!

Arrangørskatten, en stor sovepute for NOF

Kommentar

Det svært skadelige nivået på arrangørskatt/løpsavgift på svimlende 30/43 prosent foreslås videreført foran helgens O-Ting. Argumentet er fravær av hovedsponsor. Men, hvorfor i all verden ber ikke O-Tinget da NOF om å skaffe nye hovedsponsorer til veie!

Bjørnar Valstad. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Dette er generalsekretærens lønn

Kommentar

I 2004 la Bjørnar Valstad opp som orienteringsløper, ikke så lenge etterpå ble han, uten relevant utdannelse og uten relvant kompetanse, generalsekretær i Norges Orienteringsforbund. I 2012 og 2013 kom hans svake lederskap ekstra godt til syne gjennom to meget mørke og historisk svake år for norsk orientering. Dette til tross, lønna er i det hyggelige sjiktet.

Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Buskerud-modellen fungerer - NOF har blitt et reisebyrå

Kommentar

Vi ser at Norges Orienteringsforbund bruker store summer på å sende mange løpere langt ut av landet. Det er samlinger både her og der, samt en hel haug "liksom-mesterskap" i orientering som skal løpes Europa og verden rundt. Samtidig ser vi hjemmesittere at det er det lokale arbeidet som virkelig bærer frukter og også skaper nye topper.

OPN.no donerer nyhetstrafikken over til o-forbundets satsing på nett

Det startet 1. november 2004 med svært høy nyhetsproduksjon rett fra første dag, dette varte til sommeren 2011, altså 6 1/2 år, deretter har OPN.no kjørt et forenklet og gradvis reduserende opplegg rundt hendelsesbetingede nyheter frem til sist høst. Denne delen av OPN.no er etter det, og på ubestemt tid, et avsluttet kapittel!

Eventor med transaksjonsgebyr

Kommentar

Det er bred enighet om at 30 prosent arrangørskatt, selv for de minste og mest lokale løpene, er mye. Men hvordan kan vi fjerne eller redusere skattenivået i o-sporten uten å skade det sentrale apparatets pengebinge?

Hvem gransker Nordic Tour-skandalen?

Kommentar

Med et raskt pennestrøk ble Nordisk mesterskap i orientering faset ut. Mesterskapets status og lange historikk var lite verdt når Bjørnar Valstad & co. skulle fornye o-idretten. Men allerede etter få sesonger måtte det nye sirkuset legges ned.

01-myrvoll-utsnitt

Mine første orienteringsløp

Kåseri

Det sies at alt har en start, men hva gjelder orientering, så er det en aktivitet som alltid har eksistert. Det ligger i levende vesners natur og eksistens at man er nødt til å bedrive både navigering og lokalisering i form av antatt korteste og raskeste vei mellom A og B. For meg startet det utpå høsten, tilbake i 1976, de første konkurransene kom allerede tidlig i -77.

Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Keiserens nye klær - De trengs ikke!

Kommentar

For mange år siden levde det en keiser som var så veldig glad i pene, nye klær at han brukte alle pengene sine for å pynte seg.

425 løp lagt inn i terminlisten på OPN.no

Kommentar

Da har OPN.no gjort jobben med å laste inn internasjonale-, nasjonale-, krets- og nærløp, samt mesterskap for 2014, 425 i tallet, fra Eventor og til oversikten i høyre marg. Dessverre ønsker ikke O-forbundet, ved generalsekretær Bjørnar Valstad, at OPN.no ser nærmere på mulighetene for et mer elegant og dynamisk samspill mellom medieaaktører som OPN.no og Eventor, men OPN.no både håper og tror dere allikevel finner nytte og glede i oversikten slik den nå er.

post_05

Norges lengste bagatell

Kommentar

Hvis Tinget fjerner Ultra-NM og Natt-NM til fordel for IOFs stevneprogram, så er det ikke bare et valg, men også et veivalg.

O-sportens største gåte

Kommentar

Om vi tenker styre og stell, administrative beslutninger, strategivalg med videre finner vi et univers av gåter, men den kanskje aller største gåten av dem alle er et pengebeløp tilsvarende en sjokoladeplate.

Hvor mange hadde medlemskap?

Kommentar

Godt over 2.000 nordmenn deltok i helgen i det 70 kilometer lange turrennet Marcialonga. Mens o-idretten tviholder på sin lukkethet, er alle velkommen på skirenn!

Vis innbetalt arrangørskatt/løpsavgift for hvert enkelt løp i Eventor

Kommentar

Fredag ble det nok en gang debattert om det skal være åpenhet rundt skattelister. Dette skjedde i et program på NRK Radio. Uansett, listene er per dags dato så godt som helt åpne. Det er de derimot ikke innenfor o-sporten, men det bør de bli!

Kart og premie deles ut på neste løp

I dag har det blitt slik at juniorer og seniorer i hovedsak kun stiller i løp hvor Norges Orienteringsforbund har gitt løpet en "merkelapp", det være seg uttaksløp, norgescup eller nasjonalt mesterskap. I den viktige underskogen av småløp er brorparten av dem fraværende. Dette kan lett endres!

Artig med Vegard!

Fra å være én blant mange, til en tilværelse i verdenseliten.

Denne forsida hadde Veivalg (den gangen Orientering med kart og kompass) i 1997. Tsjekkeren Rudolf Ropek stempler på markedsplassen i Venezia. Siden har det bare blitt verre og verre.

.. men bland ikke oss andre bort i det

Kommentar

- Jeg får lyst til å bruke redaktør Wadds ord når jeg konstaterer det ene mer krampaktige forsøket enn det andre på å gjøre vår kjære orienteringsidrett lekker overfor media, sponsorer, publikum og IOC-pamper.

Klubb-jubel etter elite-bytte

Kommentar

Tidligere var det slik at klubber gjerne ville ha eliteløpere, de var stolte av å ha dem i stallen og de ble gjerne lei seg når disse løperne byttet seg bort fra klubben. Slik er det dessverre ikke lenger!

Friidrettsløper ydmyket orienteringsløpere

Norges Orienteringsforbunds nedbygging av norsk orientering nådde nye høyder i 2013, og også nå på tampen av året tikker det inn meldinger til OPN.no som bekrefter o-sportens triste forfall.

Kartutsnitt fra Nordisk mesterskap i svenske Halmstad i 1988. Scannet fra Skogssport.

NOC 1988 - en klassiker!

Kommentar

Orienteringshistorien byr på en rekke klassiske mesterskapsløyper. En av de virkelig gode "karamellene" som jeg husker med glede, er åpent Nordisk mesterskap i 1988. Mesterskapet ble arrangert av Halmstad OK inne i landet øst for byen.

Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Har alle skiftet mening siden 2011?

Kommentar

Verken på KLM eller på Tinget blir det ny diskusjon om nærløpsavgiften. Dette er merkelig med tanke på at mange hadde gode argumenter mot, så sent som i 2011. Hvorfor har så mange skiftet mening? I høringsdokumentet fra 2011 går det tydelig fram at meningene var delte, og dokumentet besvarte også noen spørsmål som tydeligvis har gått i glemmeboken.

VM - Konkurs

Kommentar

Ikke bare er det innført VM hvert eneste år, men det er fra de administrative orienteringstoppene også pøst på med øvelser og kvalifiseringer. Hvilken arrangør har ryggrad til å bære noe slikt. Nå spekuleres det til og med rundt sommerens VM i Finland med tanke på konkurs.

Papirtårn, korthus og luftsslott

Kommentar

Hvordan skape flere o-løpere? Jo, vi bygger tårn av A4-ark!

Bjørnar, Einar - Denne må dere lese!

Følgende står det å lese: - I et hierarki allokeres ressurser, men i et community må de mobiliseres. Hvordan får man til mobilisering slik at du får det du trenger og folk som bidrar får honnør for det? Uten at man sliter ut de som tar ansvar?

Gir o-sporten god oppmerksomhet

Kommentar

På tynt og sviktende grunnlag, samt i ufine og lite samlende ordelag, sammenligner NOF-presidenten dette med olabilløp. Onsdag er allikevel denne idretten en av formiddagens toppsaker på en av Norges aller sterkeste rendyrkede nisjekanaler innen idrett.

Skjermdump fra Nydalens Skiklub sin web-TV-sending da de arrangerte NM 2012. Her går damevinnerne i Halden Skiklubb i mål til et svært magert nettpublikum.

Svært liten interesse for O på web-TV

Kommentar

Lurer du på hvor mange som så Halden Skiklubbs damer og IL Tyrvings herrer løpe inn til NM-gull via Norges Orienteringsforbunds omfattende og kostbare web-TV-satsing?

Det populære danske langløpet Jættemilen. Arrangørfoto.

Blodslitet-kloner på terminlisten

Kommentar

I høst har jeg testet noen Blodslitet-kloner. Disse løpene har en egen magi, med fellesstart, gafling og en langvarig naturopplevelse på toppen. Straks man er villig til å sette seg i bilen, så får man faktisk en liten terminliste å forholde seg til.

NOF-mannen Ivar Haugen hevder det er 150 satsende o-løper i Norge. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

150 satsende i Norge..

Orienteringsforbundets husskribent, Ivar Haugen, forteller på forsiden av O-forbundets nettside at det er 150 satsende orienteringsløpere i Norge.

Fordeling av distanser i verdenscupen i perioden 2004 til 2014. Grafikk: WorldofO.com.

Langdistansen slår tilbake

Gjennom mange år har Norges Orienteringsforbund vært blant dem som mer eller mindre systematisk har jobbet for å fjerne langdistansen fra orienteringskartet. Skal vi tro grafikken nedenfor reiser langdistansen seg opp fra asken og slår voldsomt tilbake

Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Kunne dem ikke fått være hjemme

Kommentar

Da oktober var i ferd med å ebbe ut sendte Norges Orienteringsreiser, unnskyld Norges Orienteringsforbund, nærmere 10 ungdomer på tur til Portugal. De ble revet opp og bort fra den lokale aktiviteten - til nytte for hva og hvem?

En av Blodslitets fellesstarter i 2013-utgaven. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Klubbløs i Blodslitet - Tja..

Kommentar

Blodslitet er et mønsterbruk og et flaggskip, men allikevel på dette med klubbløse deltakere har de fortsatt et stykke vei å gå.
Illustrasjonsbilde. Grafikk: 3lars.com.

Tåler o-sporten flere klubbsammenslåinger

Kommentar

I Follo, en av regionene i Akershus fylke, bodde det i følge Wikipedia 125.000 innbyggere i 2009. Folketallet er nok neppe lavere i dag, men allikevel sies det at krefter har vært aktivt i sving for å se på om hele dette området er best tjent ved at kun én orienteringsklubb betjener hele distriktet.

NOF tar betalt for å holde kurs

Kommentar

Vi får ofte høre at den skyhøye arrangørskatten er til for at Norges Orienteringsforbund angivelig gir så fantastisk god støtte overfor klubbene. Men når folket fra korridorene på Ullevål nå organiserer kurs i tidtaking, så er også dette noe det må betales for - takstameteret går!

Kart over Årvollskogen i Oslo.

Årvoll kommer!

Kommentar

Tross et usedvanlig kaldt og grisete høstvær, storkoste 40 unger seg med o-løp inne i Årvollskogen borettslag sist helg. Arrangørene med Øyvind Mettenes og Rudi Fagermo med sine respektive bedre halvdeler, var godt fornøyd med oppslutningen.

Anne Margrethe Hausken Nordberg vet å ta seg frem i røft terreng. Her under VM-uttaksløp på Ringerike 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Takk for at du angrer Hausken!

Mange spør seg; Hvor har grunnmoralen i o-sporten tatt veien? Selv et medium som OPN.no er reservert med tanke på kritikk av løpere som stiller til start i kjente marker. Men nå tar Anne Margrethe Hausken Nordberg heldigvis bladet fra munnen!

Tjänare Jonsson. Stedet er Maridalen etter NM i langdistanse i fjor. Foto: Hans L. Werp.

”Tjänare Jonsson” og hans genistrek

Kommentar

Når jeg treffer Søren Jonsson og det gjør jeg fra tid til annen, sier jeg; ”Tjänare”. Samme innledning brukes for øvrig til Jørgen Mårtensson og når jeg sender e-post til min gamle karttegningsvenn og åndsfrende Kjell Larsson i Brøsarps Backar i Skåne.

Illustrasjonsbilde fra verdenscupen i Oslo sommeren 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Ikke tøft, men nitrist

Kommentar

Et bilde sier mer enn tusen ord. Og bildet her, fra sommerens verdenscup i Oslo, levner lite over til fantasien - Tvungen storskjerm er lite fornuftig ressursbruk.