Vis innbetalt arrangørskatt/løpsavgift for hvert enkelt løp i Eventor

Kommentar

Fredag ble det nok en gang debattert om det skal være åpenhet rundt skattelister. Dette skjedde i et program på NRK Radio. Uansett, listene er per dags dato så godt som helt åpne. Det er de derimot ikke innenfor o-sporten, men det bør de bli!



Sist høst satte NTNUI seg selv i et ugunstig lys gjennom å ikke ville svare i klartekst på om deres arrangement Hu & Hei bidro til fellesskapet gjennom innbetaling av arrangørskatt/løpsavgift.

I motsetning til NOF-toppene Bjørnar Valstad (generalsekretær) og Einar Tommelstad (president), som begge unnlater å svare på henvendelser, skal NTNUI's leder, Ståle Gjelsten, ha stjerne i boka for at han lot seg intervjue av OPN.no.

Men, som nevnt ville han ikke svare tydelig på Hu & Hei sitt forhold til arrangørskatt/løpsavgift, hans budskap var at dette var noe mellom NTNUI og NOF.

Naturlig nok ble det en voldsom debatt etter dette. I et så lite og sårbart miljø som o-sporten er det viktig at det ikke er noen som helst tvil om at alle lojalt følger opp vedtak, også selv om man er en klubb hvor både dagens generalsekretær og dagens president har hatt tilhold.

Utfordringen dersom det er slik at noen sniker seg unna, spesielt dersom noen av de store klubbene gjør det og/eller noen av de store arrangementene (Hu & Hei hadde over 300 deltakere), så river det ned dugnads- og arrangementsviljen over hele linja innenfor hele o-idretten.

Åpne lister ut på nett
Hvordan kan vi så komme oss bort fra hemmelighold og lukkethet?

Løsningen er meget enkel - Gjør som skatteetaten - legg tallene åpent ut på nett.

O-sporten har sitt sentrale innbydelse-, påmelding- og resultatsystem, med mere, den nettbaserte IT-løsningen Eventor.

Der kan Norges Orienteringsforbund med enkle grep synliggjøre helt åpent hvor mye hvert enkelt arrangement har innbetalt i arrangørskatt/løpsavgift.

Og om det er slik at noen bevisst unngår å legge sitt o-løp inn i Eventor (både Hu & Hei og Kadavern var usynlige i Eventor i høst), så er det bare for NOF sentralt å opprette løpet, samt påføre at arrangementet har bidratt med null kroner til fellesskapet, dersom så er tilfellet.

Og la meg på tampen nevne for de tullebukkene som eventuelt fortsatt hevder at Hu & Hei ikke er et orienteringsløp (ref. innspill som kom frem i debattene sist høst):

Om noe ser ut som en gås, går som en gås og låter som en gås - Ja, da er det en gås! (Kilde: Ukjent opphav for OPN.no).

ps! Det kan godt hende Hu & Hei 2013 har innbetalt løpsavgift, ovenstående handler ikke om det, men om behovet av åpenhet rundt et så viktig emne i et miljø som o-sporten.

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

---

Fotonote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad er fortsatt inne i sin intervjunekt overfor OPN.no, ikke ulikt FRP-statsråden Anders Anundsen sin væremåte overfor Tønsberg Blad høsten 2013. Dermed ønsker Valstad og Tommelstad, som overhodet ikke svarer på henvendelser, heller ikke å benytte seg av sin tilsvarsrett.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler