Hvem gransker Nordic Tour-skandalen?

Kommentar

Med et raskt pennestrøk ble Nordisk mesterskap i orientering faset ut. Mesterskapets status og lange historikk var lite verdt når Bjørnar Valstad & co. skulle fornye o-idretten. Men allerede etter få sesonger måtte det nye sirkuset legges ned.



Første gang publisert 29. august 2013
Også publisert 11. desember 2013

Generalsekretær i Norges Orienteringsforbund, Bjørnar Valstad, og hans våpendragere i og rundt forbundsledelsen hadde glemt at en slik stor satsing skulle finansieres.

De hadde glemt å tenke på at relativt store pengepremier, pompøse arenaproduksjoner og TV-sendinger med mere har sin pris.

Slikt er barnelærdom for klubb-Norge, hvor tæring settes etter næring, men når man er spleiselagsfinansiert, slik som O-forbundet, er det lett å glemme at penger ikke er noe som kommer av seg selv.

Det høres merkelig ut, men ovenstående aspekter var nå engang virkeligheten.

Resultatet ble at barnet Nordic Tour kun fikk sesongene 2010 til 2013 på seg og dermed ikke engang nådde skolepliktig alder.

Nordisk mesterskap, som ble nedlagt gjennom et hastevedtak i form av et hurtig pennestrøk, hadde en fartstid som var rundt regnet 50 år lang.

Nordisk mesterskap ble arrangert med gode løyper på gode kart og var også en viktig arena for juniorer og en meget god brobygger og miljøbygger mellom juniorer og seniorer internt i de ulike landene, men også nasjonene i mellom.

Det første nordiske mesterskapet i orientering ble gjennomført i svenske Kolmården i 1955. Det var det første internasjonale mesterskapet innen O-idretten.

Sirkus Nordic Tour på sin side ble en umiddelbar flopp. Flere av de aller beste løperne nektet fra dag én å stille opp i arrangementet. For mindre nasjoner, men allikevel med flere toppløpere i rekkene, var det rett og slett for dyrt å henge seg på karusellen.

Et program med mye sprint og knockout-surr var heller ikke interessant verken for løpere eller publikum.

Noe vi ikke minst erfarte i Holmenkollen i fjor. Foran folketomme tribuner ble Nordic Tour-parodien nærmest fullendt.

Så er spørsmålet - Hvem er det nå som gransker skandalen Nordic Tour?

Viktig lærdom å hente for ettertiden er blant annet:
* Hva kostet egentlig Nordic Tour?

* Er det riktig at en person/noen få personer setter idrettsdemokratiet til side for å gjennomføre hastevedtak av typen nedleggelse av Nordisk mesterskap og innføring av et konsept som Nordic Tour?

* Skal en person/noen få personer ha så brede fullmakter at vedkommende kan gamble med historiske og viktige begivenheter som Nordisk mesterskap?

* Hvilke konsekvenser bør slikt dårlig håndverk som er utvist rundt Nordic Tour få for den/de ansvarlige?

* Hvordan skal orienteringsidretten bygge opp sine styrende organer og beslutningsprosesser for å unngå at historien gjentar seg?

Angående det siste punktet så er det så enkelt som at dersom toppene i Orienteringsforbundet hadde gått en demokratisk runde innom grasrota og folkedypet i o-bevegelsen, samt også kvalitetssikret inn mot toppløperne, så ville de fort fått klarhet i at det rett og slett er galskap både å legge ned Nordisk mesterskap og også det samme å satse så mye på et så lurvete kort som Nordic Tour.

Nordisk mesterskap ble feilaktig nedlagt etter cirka 50 år for å gi plass til det pompøse pengesluket Nordic Tour, som så endte sine dager etter cirka 3 år - Det er sjelden hastverk lønner seg!

Så da er spørsmålet - Hvem gransker Nordic Tour-skandalen?

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad svarer fortsatt ikke på henvendelser og de er fortsatt inne i sin intervjunekt overfor OPN.no, ikke ulikt FRP-statsråden Anders Anundsen sin væremåte overfor Tønsberg Blad høsten 2013. Dermed ønsker Valstad og Tommelstad, som altså overhodet ikke svarer på henvendelser, heller ikke å benytte seg av sin tilsvarsrett med tanke på å la seg intervjue om forhold rundt NordicTour.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler