Arrangørskatten, en stor sovepute for NOF

Kommentar

Det svært skadelige nivået på arrangørskatt/løpsavgift på svimlende 30/43 prosent foreslås videreført foran helgens O-Ting. Argumentet er fravær av hovedsponsor. Men, hvorfor i all verden ber ikke O-Tinget da NOF om å skaffe nye hovedsponsorer til veie!



Til tross for at generalsekretær Bjørnar Valstad i et intervju med OPN.no formidlet at avtalen med DNB var både gunstig og langsiktig, stoppet den helt opp etter kort tid.

Dette var noe av hva Valstad ga uttrykk for i intervjuet "Valstad forteller om bankavtalen" her på OPN.no 1. juni 2011, altså for godt under 3 år siden:

- Dette er en meget god avtale for orienteringsidretten fordi den er langsiktig (5 år). Avtalen er den mest omfattende samarbeidsavtalen orienteringsidretten har inngått både i økonomi og i muligheter....

... ... ...

- Avtalen har et grunnbeløp i bunn. I tillegg tilfører avtalen klubbene økonomi når det løses ut aktivitet i samarbeid med DNBNOR. Dette blir en form for betalt "dugnad". Det er en fremtidsrettet avtale som er enkel å innfri siden den baserer seg på aktiviteter vi allerede har i dag.

... ... ...

- Det drypper penger nedover i organisasjonen, så det vil gå en pengestrøm ned lokalt der jobben gjøres.

... ... ...

- Er du sikker på at dette er en god avtale for alle berørte?

- Avtalen inneholder en stor matrise av aktiviteter hvor det drypper penger nedover i organisasjonen. Så, ja, dette er en god avtale for Norsk Orientering, avrunder generalsekretær Bjørnar Valstad.


... ... ...

Det som etter generalsekretærens utsagn var en god og langsiktig avtale, ble raskt historie. På samme måte som den gigantiske og svært kostbare satsingen i mageplasket Nordic Tour raskt stoppet opp.

Som følge av at DNB forsvant som hovedsponsor kunne man tro at Norges Orienteringsforbunds styre og stell ba administrasjonen om å skaffe til veie en ny hovedsponsor.

Det er tross alt en egen selger ansatt ved kontorene på Ullevål Stadion og det ligger også naturlig innunder en daglig leder (generalsekretær i o-sportens tilfelle) å jobbe med salg, salg, salg og atter salg.

Men administrasjon, styre og stell, sitter heller tilbakelent mot den gode, lune og trygge sekken som heter "Arrangørskatt".

I papirene til O-Tinget kommende helg står det nemlig følgende å lese:

"Med usikkerhet i økonomien med bakgrunn i manglende hovedsponsor råder kretsledermøtet forbundsstyret å la avgiftspolitikken forbli uendret."

Dette betyr at galskapen med hele 30 prosent arrangørskatt / 43 prosent løpsavgift i så fall vil leve videre dersom O-Tinget på sin side nok en gang velger å være "mere opptatt av hvilket merke det er på portvinen og hvorvidt Ivar Maalens ben har blitt lengre siden sist", enn å vri o-bevegelsen over på et riktigere og mere bærekraftig spor.

For husk at skatten er slik skrudd sammen at det ikke finnes noen form for bunnfradrag, selv ikke engang på de minste og mest lokale løpene, de løpene som er arenaer for å skaffe nye løpere til veie.

Ildsjeler har for lengst gått trøtte av å jobbe inn en hel masse penger som brennes av på glitter, fjas og som vi så sent som i går så her på OPN.no blant annet går til lønnsutgifter til generalsekretæren på langt over 700.000,- kroner, samtidig som de selv må bruke av egne midler til å dekke opp hele eller deler av innbetalt arrangørskatt.

Som man skjønner, arrangørskatten er en meget behagelig sovepute for administrasjonen, styre og stell. Da slipper de å ta turen ut fra sine varmestuer for å bedrive salgsvirksomhet. Og mens de sover sin skjønnhetssøvn, så forvitrer O-Norge!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

---

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad er fortsatt inne i sin intervjunekt overfor OPN.no, ikke ulikt FRP-statsråden Anders Anundsen sin væremåte overfor Tønsberg Blad høsten 2013. Dermed ønsker Valstad og Tommelstad, som overhodet ikke svarer på henvendelser, heller ikke å benytte seg av sin tilsvarsrett.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler