Blodslitet, utsnitt som viser en av sommerfuglene som var innlagt i løpet. Kart: Fredrikstad SK.

TERNINGKAST BLODSLITET

Den ene toppkarakteren etter den andre har vært delt ut i OPN.no's mange runder med vurdering av orienteringsløp og andre konkurranser i inn- og utland denne sesongen. Spenningen nå er knyttet til om også det nasjonale flaggskipet i Fredrikstad, Blodslitet, ville klare den samme prestasjonen!

post_05

FAMILIEMESTERSKAP GJENNOM 41 ÅR

Skogens idrett som fast følgesvenn når familiens beste skal kåres.

Nattugla. Kart: Ringerike Orienteringslag.

TERNINGKAST NATTUGLA - LØP 2

Det er mørkt, regntunge skyer henger over skogen, spente deltakere prater ned sin egen form og helse, så smeller startskuddet, postjakta kan starte. Det er dette som er hverdagen ute i grunnfjellet utover høsten. OPN.no har tatt del i Nattugla.

Rondslitet. Kart: Rond Orienteringslag.

TERNINGKAST RONDSLITET

Vi gjør det raskt, enkelt, åpent, ærlig og tydelig når vi skal vurdere Rondslitet, for dette var veldig bra også i år, men samtidig klarer vi ikke å undre oss over sentralleddets smålighet og deres fravær av å tenke sportens beste i en helhet.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

SNUSKEKOMPETANSE

– Å arrangere nok en kompetansehelg uten å ta tak i det viktigste – det er skvalder, det er å kaste bort folks tid.

På Fløyen ved Bergen før sykkel-VM 2017 kom dit. Foto: Tor Lahlum.

REFLEKSJONER OM O-SPORTEN

Det er ett og et halvt år siden jeg først gang blandet meg inn i debatten på OPN.no. Siden da har jeg deltatt på ca. 50 løp, arrangert ett nærløp og ett kretsløp. Basert på dette gjør jeg meg følgende refleksjoner:

Deler av tetgruppa på vei ut fra start under Eggemomila 2017. Arrangørfoto: Ringerike Orienteringslag.

TERNINGKAST EGGEMOMILA

Kart inne i omtalen

Mild og god høstluft samt lettløpte og myke stier gjennom furumoen, dette var rammen for Eggemomila 2017, ett arrangement som viste at orienteringsløpere er gode arrangører også for andre idretter.

021

TERNINGKAST FINN SKEDSMOS MINNELØP

– Her har det ikke vært orienteringsløp på 49 år. Da hadde Grorud IL et kart her. Det var en entusiastisk veteran som opplyste dette til OPN.no's testløper under Finn Skedsmos minneløp, et av helgens grasrotarrangementer.

Kartutsnitt fra H17-løypa og testpilot i innløpet som viser noe av terrenget under Drammensløpet 2017. Foto: Kirsti Kringhaug / Kart: IF Sturla.

TERNINGKAST DRAMMENSLØPET

Skogens idrett har definitivt forlatt blindsporperioden med glitter og fjass, asfalt og betong. Vi får stadig bekreftet dette, ikke minst under Drammensløpet nylig, hvor samlingsplass var dratt godt inn på skau'n og løperne fikk servert en av Drammensmarkas indrefileter.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

150% AVGIFT - JA, DET ER SANT!

Kommentar av Knut-Anders Løken

NOF skal nå håndheve løpsavgiften etter noen prinsipper de tydeligvis har glemt å kommunisere ut. Det betyr at enkelte arrangører nå må betale en avgift på hele 150%, på frivillig dugnadsarbeid.

Etter nær 16 kilometer i kupert terreng på skogsveier og stier venter noen få meter med asfalt på vei inn mot målet ved Åsbygda skole i Ringerike og Buskerud. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

TERNINGKAST MOSJØLØPET

Gjennom deltakelse i for eksempel terrengløp og turrenn på ski kan orienteringsløpere bygge kapasitet. Det meget tradisjonsrike Mosjøløpet over 16 km, hvorav de 11 første i motbakke er i så måte en fin mulighet. Lørdag gikk årets utgave med OPN.no i startfeltet.

01

TERNINGKAST KM AOOK - HULDERSPRINTEN

Sentrale krefter gjorde hva de maktet for å fjerne langdistansen fra kartet, de kreftene er forlengst borte, de listet seg ut døra, og den klassiske øvelsen i skogens idrett har slått kraftig tilbake – Hvilket vi fikk bekreftet enda engang da dyktige arrangører avholdt Huldersprinten med innlagt KM i helgen. 

Illustrasjonsbilde fra Hytteplantesten. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

TERNINGKAST HYTTEPLANTESTEN

Hytteplantesten innfridde i år igjen - Her har orienteringsidretten virkelig noe å lære om effektive løsninger.

01

TERNINGKAST: NIGHT HAWK RINGERIKE

Vi ble utfordret av 2 ting i forkant av Night Hawk - Da var det bare å si takk og amen, dette blir vi med på!

61

TERNINGKAST: HARALDS MINNELØP 2017

Alle idretter har sine minneløp, så også med o-sporten, ett av våre er Haralds Minneløp, der stilte nettavisen OPN.no til start.

53

TERNINGKAST: O-RINGEN VÄRMLAND 2017 – 3. ETAPPE

O-Ringen, aka 5-dagars, er som alltid en flott og inkluderende folkefest for hele O-bevegelsen. Nettavisen OPN.no tok med seg årets 3. etappe.

KOMMENTAR: HOLD FAST - DISKBONANZA I NM SPRINTSTAFETT - 96 LØPERE DISKET

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Søndag var det NM i sprintstafett i orientering. 24 lag á 4 løpere (96 personer totalt) opplevde å måtte reise hjem fra arenaen i Bergen med diskvalifisert bak navnet sitt og bak klubbens navn. Ikke rart om selv sprintfantastene omsider innser at sprinten i sin nåvårende form fungerer bedre som selskapslek enn som mesterskapsøvelse.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

INNPISKEREN ER SÅRT SAVNET

Kommentar - Rett fra kompasshuset

I o-sportens storhetstid og gullalder hadde vi påmeldingsboka og en oppmann som fungerte som innpisker. Det var tidkrevende, men det fungerte og ikke minst - Det ga resultater gjennom økt aktivitet!

ORIENTERING LØFTES FREM SOM EKSEMPEL I KOMMENTARARTIKKEL

Nytt grep innen skogens idrett brukes som eksempel for gjennomgripende endringer i andre idretter.

Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

HARALD ANDRESEN ER DØD

- En legende innen orienteringsmiljøet er ikke blant oss lenger, står det innledningsvis i minneord etter Harald Andresens bortgang. Og det er helt korrekt. Legendestatusen hører Harald til!

Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

HVORDAN SNO SEG UNNA LØPSAVGIFTEN

Kommentar

NOF gir seg ikke, men tviholder på flat skatt for o-arrangører. Men det er demotiverende å samle inn penger til formål som bryter med ditt eget verdisyn. Hvordan skal du klare å få lønn for strevet uten å bryte reglene?

NYTT STYRE I ORIENTERINGSFORBUNDET

Sist helg var det en sammenkomst i regi av Norges Orienteringsforbund hvor nytt styre ble valgt. Disse personene, hvorav en ny president og vedkommendes ektefelle, inngår i det nye NOF-styret:

Faksimile fra Kondis nummer 2 i 2016.

LEDERARTIKKEL KONDIS: - NÅR PENGER BLIR VIKTIGERE ENN AKTIVITET

Selv for de minste og mest lokale løpene har Norges Orienteringsforbund en arrangørskatt på svimlende 30 prosent / 43% løpsavgift. Like langt har ikke galskapen nådd i andre idretter, men også der skal det være ekstremt nok til at grasorta er lite tilfreds. Noe som også fremgår av denne lederartikkelen - Gå inn på neste side for å se den i sin helhet og les OPN.no sin tilleggstekst:

- VI BURDE HELLER HA PRIORITERT ET REKRUTTLAG I STEDET FOR ET JUNIORLAG

Orienteringsforbundet fungerer som et reisebyrå, hvor fellesskapsmidler NOF henter inn gjennom den ekstreme arrangørskatten på 30% / 43% løpsavgift, brukes til å trekke unge utøvere bort fra trening og konkurranser i lokalmiljøet for å delta på dyre og flotte reiser til "mesterskap" i det store utland. Dette river ned lokalmiljøene, samtidig som det er fullstendig misforstått talentutvikling. Andre har valgt en helt annen og suksessrik modell: - Strukturen forplanter seg nedover. De som kommer opp på elitelaget nå har et helt annet grunnlag enn de har hatt før, forteller Skiforbundet om sin gode løsning i denne Pluss-artikkelen.

Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

750 KRONER FOR 16-ÅRINGS NM-START

Lederartikkel

Til sammenligning har en NM-start på 5-mila i langrenn de siste årene kostet rundt 165,- kroner for skisportens seniorer, mens o-sporten altså tar 750 kroner for selv en 16-årings NM-start.

NORSK ORIENTERING - LES DETTE FRA DAGBLADET.NO

Dagbladet.no og deres kommentator, Esten O. Sæther, tør der andre tier. Klubber og foreldre, samt sentrale NOF-personer, som propper talentene stappmette før myndighetsalder MÅ LESE DETTE:

IDRETTEN SELV ANGRIPER NORSK TIPPINGS MONOPOL

Kommentar

Den norske modellen som idretten har vernet om, er av idretten selv ikke lenger så beskyttet.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

KLARER NOF Å KVELE ET MUSEPIP?

Et debattinnlegg av Knut-Anders Løken

Menyen begynner å bli klar på O-Tinget. Mellom snittene skal det bli en kort debatt om avgiften, og heldigvis for NOF er det bare snakk om å kvele et lite musepip. Forslaget om en nedre grense på 50 kr går vel rett i søpla?

- STØRRE ENGASJEMENT FRA FLERE

Gjelder også for o-sporten: - Det blir ikke et levende demokrati av å la meningsbrytninger skje i små, og noen ganger vanskelig tilgjengelige rom.

post_07

Vil vi dele skjebne med skihopping og skøyter? - eller fins det en annen vei?

Kommentarartikkel av Hans L. Werp

- Dagens elite møtes i Halden for å trene retningsorientering og korridor i masse kuldegrader og snø. Dem om det.

KRITIKK AV KART OG UTEN NOK FOKUS PÅ TERRENGET

Kommentarartikkel av Tore Lund

- Tilbake til tidligere standard vil de neppe, understreker den erfarne kartmannen Tore Lund.

Nominerte løpere til kåringen Orienteering Achievement of 2015 i regi av WorldofO.com. Foto: Jan Kocbach.

STERKE NORSKE KANDIDATER I INTERNASJONAL KÅRING

- Jeg pratet med faren hans om morgenen før starten gikk, og han anså sjansen for Lundanes-medalje til å være null, forteller Jan Kocbach til OPN.no foran kåringen "Orienteering Achievement of 2015". Se alt hva Kocbach formidler i samband med kåringen hvor du bestemmer hvem som vinner:

Kartutsnitt fra løp i regi av Myrvoll IL.

SPORTEN SOM ALDRI LANDER

Kommentarartikkel av Knut-Anders Løken

Dere som jobber med kart og IT bør holde dere langt unna o-sporten – ellers blir den aldri voksen.

publikum_02

Antallet klubbløse vokser
Stenges fortsatt ute av O-forbundet

Lederartikkel

Det er mange år siden OPN.no for første gang på trykk formidlet at det er skivebom av o-idretten å stenge klubbløse ute fra o-sporten. I Sverige foreligger det nå dokumentasjon som støtter opp om OPN.no's ståsted, men NOF ser dessverre fortsatt ut til å gå med skylapper inn i fremtiden.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

KAN VI SNAKKE KONKRET OM AVGIFTEN?

Kommentarartikkel av Knut-Anders Løken

Siden tidenes morgen har noen fornuftige mennesker stilt spørsmål ved dette begrepet, for hvorfor skal man betale sukkerskatt når man trener?

Skigardsloppet 2014 - Team Løver i samarbeid med Viul OK. Foto: OPN.no/Geir Nilsen.

GAMLE SANNHETER OG NYE TANKER

Kommentarartikkel av Hans L. Werp

Mosjonsløp har en annen karakter enn orientering. "Hele Norge" gikk Fredsmarsjen etter krigen. Det medførte ikke spesielt mange kappgjengere på 1950-tallet.

post_07

ÅPENT SPØRSMÅL TIL NTNUI

Hva er startkontingenten i Hu & Hei?

Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

AVGIFTEN HAR SYNLIGE MOTSTANDERE

Kommentar

Takk til Eidsvoll OL som gjør avgiftsmotstanden synlig. Splitt et løp i to, og vips kan dere arrangere for kr. 70 uten å få telefon fra futen.

FOSSUM CHALLENGE AVLYST - ARRANGØRSKATTEN PÅ 30 % ØDELEGGER FOR O-SPORTEN

Kommentar

I helgen skulle Fossum Challenge vært arrangert. Med 30 prosent arrangørskatt er det vanskelig å få fart på sakene, selv i folkerike Oslo og Akershus (eller egentlig spesielt der og naturlig nok der). Fossum Challenge 2015 er avlyst. LES HVORFOR: