Herrestarten i finske Jukola-stafetten med sine 1.500 til 2.000 lag er et unikt skue. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

TYDELIG SIGNAL FRA NOFs STYRE – TIO- OG JUKOLAHELGEN FRITATT FOR AVGIFTTiomila og Jukola setter sitt preg på den norske terminlisten og i disse to helgene burde NOFs styre foreslå avgiftsfritak.

Dette hadde vært et tydelig signal om at NOF virkelig ønsker en synlig o-sport.

2018 er det grusomme året for småarrangører. 50-kroners regelen er ennå ikke innført, mens det plutselig er forbudt å ta rabatt for klubbens egne løpere. Den harde virkeligheten kan vi lese om i Hans Werps løpsrapport fra Sigdal:

«Det var o-løp i Sigdal lørdag mens store deler av o-Norge la igjen startkontingent i Suomi.
I Sigdal var det 39 deltagere. Startkontingent er til sammen 3630 kroner. Etter det jeg kan se er løpsavgiften da 1089 kroner. Det ligger en gladhistorie her. O-gruppa i Nedre Sigdal IF som hjalp til og hadde salget og kunne by på kaffe og gjærbakst, har stått opp fra de døde og har nye o-drakter og rekruttering!
Fra NSIF deltok 19! I alle aldre. Hvor mange o-grupper har stått opp fra de døde i o-Norge de senere år. I Oslo?
En del betalte kontant eller vipset til kiosken. Og så var det noen slengere fra naboklubbene som jeg sa jeg skulle fakturere til.
Men så er det de 19 fra medarrangørklubben. Jeg oppfatter det nesten som litt meningsløst å ta startkontingent av dem. Det kan vel være 1500 kroner. De trenger sikkert de pengene mer enn Viul som jeg representerer i denne sammenheng.
Kanskje like greit å sponse dem med startkontingentene denne gangen. Alt for o-idretten!  Når fakturaen for løpsavgift kommer har jeg rett og slett tenkt å legge til 289 kroner fra egen konto. Og de som tok turen fra Konnerud, Eiker og Modum tviler jeg på om jeg gidder å fakturere. Det var hyggelig at de kom, vi hadde en fin ettermiddag på Prestfoss og som Haare fra Konnerud sa: Slike løp skulle det vært mange flere av. Løypene og kartet falt stort sett også i smak.
Det er moro å arrangere orientering, masse flotte mennesker og de 289 kronene betaler jeg gjerne for moroa. Neste år, om det blir flere småløp da, kan vi jo ta 50 kroner uten avgift, og da får vi se hvordan det forløper.

Sikkert de som ler av denne historien, men dette er også en flik av o-Norge.»

Nei, dette er ikke noe å le av. Historien til Werp er en av disse konkrete historiene vi trenger for å få fram hvor urimelig avgiftssystemet slår ut.
Da 50 kr regelen ble vedtatt på Tinget i år - ble iverksettelsen utsatt til neste år. Derimot ville NOF ikke diskutere om avgiftsbelegging av egne løpere var en presisering eller en lovendring - som dermed også skulle vært utsatt til neste år!?
Resultatet er helt krise: Året 2018 kommer dermed til å skille seg ut - som det verste året - i historien faktisk - for dem som ønsker å drive nybrottsarbeid og rekruttering gjennom åpne, lokale løp.
Selv løp jeg på Lillehammer, også det et nydelig arrangement, med parkering på gressvollen langt til skogs, med lun speaker, fyldig salgsbod, bademuligheter og varm badstu!
Dette var et fullrigget arrangement som måtte ta til takke med nøyaktig 100 deltakere. Det deltok bare 7 løpere i yngre konkurranseklasser, pluss noen smårollinger i N-Åpen - og hvem fylte da opp startlistene - jo, vi som hadde gode minner fra Fjelldilten på 70-tallet.

Nittedal skal også ha ros for et åpent nærløp denne helgen. Men med den merkelige – og «ulovlige»? mixen av Flex-o-løp og startkontingent på 50 kroner, er det umulig å gjette hva dette løpet egentlig betaler i løpsavgift, mest sannsynlig ingenting.

Jukola-helgen inneholdt også et stort lyspunkt, Ungdomscampen i Stokke ga god deltakelse i Midtsommerløpene i våre viktigste aldersgrupper. Men dette er en gruppe som får øremerkete midler av Idrettsregistreringen, og jeg betviler ikke moralen – den er slett! – men også lovligheten av å la denne aldersgruppen finansiere voksen elite. Men i Tiomila-helgen hadde ikke denne mobiliseringen vært mulig, og suksessen i Stokke bare understreker hvor viktig det er å verne om norske løp.
Mitt forslag til NOFs styre for neste ting - foreslå avgiftsfritak på Tiomila- og Jukola-helgene. Vis gjennom et aktivt tiltak at dere faktisk ønsker synlig o-sport i Norge.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler