Eventor med transaksjonsgebyr

Kommentar

Det er bred enighet om at 30 prosent arrangørskatt, selv for de minste og mest lokale løpene, er mye. Men hvordan kan vi fjerne eller redusere skattenivået i o-sporten uten å skade det sentrale apparatets pengebinge?



Denne redaktørkommentaren ble første gang publisert 30. august 2013.

Personlig er jeg stor tilhenger av skatter og avgifter som middel for å finansiere oppgaver som naturlig hører inne under fellesskaps-paraplyene.

På samme måte roper jeg høyt hurra for Norges Orienteringsforbund som et sentralt organ for o-bevegelsen. Hvilket potensiale som ligger i et velfungerende O-forbund lærte jeg allerede under VM i 1978.

Men felles for både byråkratiets inntektskilder og byråkratiet i seg selv er at ting må stå i harmoni med den grasrota og det folkedypet det skal ytes service overfor.

I dag er det en veldig ubalanse. Skatter og avgifter er for høye og vårt o-byråkrati er for lite tilstedeværende i den virkeligheten som leves ute i det spredte land og de utfordringene norsk orientering faktisk står overfor.

I nedenstående ord spiller jeg inn noen tanker om inntektene Norges Orienteringsforbund tar inn gjennom løpsavgift/arrangørskatt.

Denne er i dag på 43% i avgiftspåslag og kreves inn gjennom 30% skatt fra arrangørene. Dette gjelder alle startkontigenter høyere enn 30 kroner.

I praksis fører dette høye skattenivået med seg at enkelte arrangører må hente penger fra familieøkonomiens egne lommer for å få et arrangement til å gå rundt.

Slik kan vi alle være enige om at det selvfølgelig ikke skal være.

På løsningsorientert vis har nettavisen OPN.no tidligere hatt en kommentar-artikkel om hvordan et eventuelt bunnfradrag bør utformes.

Se saken "Bunnfradrag - Slik bør dette utformes".

Men det kan også finnes andre veier til Rom. For eksempel er det de som hevder at kanskje hele løpsavgiften/arrangørskatten kan fjernes fullt og helt.

En måte man kan gjøre dette på er å innføre et transaksjonsgebyr i Eventor - o-sportens sentrale påmeldingssystem - adoptert fra Sverige.

For å ta et ferskt eksempel. Da jeg forleden kveld meldte meg på til mellomdistansen under Veteranmesterskapet på Beitostølen fikk jeg opplyst at dette koster 200 kroner - En fair pris for en slik begivenhet.

I praksis hentes disse pengene inn gjennom at arrangørene i Øystre Slidre IL i etterkant av løpet sender faktura til Viul OK - Kartlofferne.

Denne fakturaen/summen skal igjen klubbens leder bringe videre til meg og så skal jeg betale den.

Dette er tungvint og koster unødvendig tid og krefter for flere involverte.

Hvorfor kan vi ikke da heller bare betale startkontigenten direkte når vi melder oss på. Enten trekk mot Visa/Mastercard, eller mot løsninger som PayPal, eventuelt at Eventor sender ut faktura automatisk.

Eventor på sin side kan da ta noen prosenter for jobben - for eksempel et transaksjonsgebyr i området 2 til 5 % eller et fast kronebeløp.

Dette tilføres da Norges Orienteringsforbund, blant annet til drift av Eventor, men også til annen aktivitet.

På denne måten vil Orienteringsforbundet bli ekstra stimulert i retning av at flest mulig løp og påmeldinger skjer gjennom Eventor.

O-forbundet vil også raskt innse at det her vil være gunstig at Eventor åpnes opp for de mange bedriftsløpene rundt om i Norge.

Og med transaksjonsgebyr i bunnen kan systemet faktisk også åpnes opp for andre idretter med økonomisk hell for Norges Orienteringsforbund.

Gevinstene med en slik løsning er mange.

Som synliggjort ovenfor blir det også smidigere mottak av startkontigenter for arrangører, man slipper klubbers omfattende faktureringsrutiner internt mot egne medlemmer for løp de har deltatt i, den utskjelte løpsavgiften/arrangørskatten i nåværende form forsvinner.

Det er naturlig nok et element av risiko i det å lansere slike tanker - for plutselig kan byråkratiet finne ut at det velger å lande på innføring av transaksjonsgebyr som en tilleggsskatt til allerede 43/30 prosent løpsavgift/arrangørskatt.

Men OPN.no tar sjansen og utvider sin løsningsorienterte tilnærming til dette med løpsavgift/arrangørskatt til også å inkludere transaksjonsgebyr som en mulighet.

Enten ved siden av bunnfradraget, som er en annen mulighet, - eventuelt begge deler i en god og velfungerende kombinasjon.

Det viktigste nå er uansett at vi fra sesongen 2014 får en omlegging fra dagens system.

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad er fortsatt inne i sin intervjunekt overfor OPN.no, ikke ulikt FRP-statsråden Anders Anundsen sin væremåte overfor Tønsberg Blad høsten 2013. Dermed ønsker Valstad og Tommelstad, heller ikke å benytte seg av sin tilsvarsrett med tanke på å la seg intervjue om forhold rundt arrangørskatt/løpsavgift og Eventor.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler