Kart over Årvollskogen i Oslo.

Kart over Årvollskogen i Oslo.

Årvoll kommer!

Kommentar

Tross et usedvanlig kaldt og grisete høstvær, storkoste 40 unger seg med o-løp inne i Årvollskogen borettslag sist helg. Arrangørene med Øyvind Mettenes og Rudi Fagermo med sine respektive bedre halvdeler, var godt fornøyd med oppslutningen.



Orientering er en genial idrett. Knapt noen idrett er mer genial i sin enkelhet om ting gripes an på riktig måte.

Kartgrunnlag fra nettet, et kartegningsprogram som noen vel og merke kan bruke, gode gamledagse stifteklemmer satt fast på små transportable bukker i riktig "knøttehøyde", noen postskjermer, og vips, da har du et idrettsanlegg!

Som kjent er det et viktig argument for et OL i Oslo at da får byen nye idrettsanegg. Ikke noe galt i det, men et anlegg for orientering kan altså snekres sammen ganske enkelt.

Med kaker i langpanner bakt av ivrige mødre, saft, og kaffe for de voksne, pluss et premiebord det sto respekt av - og der en av pappaene hadde fått mer enn han kunne forvente av "jobben", var suksessen sikret.

Det var sikkert 70 mennesker til stede og arrangørene ble genierklært - tenk at noen hadde tatt initiativet til noe så flott!

Det skjer faktisk ikke så mye som en kunne forvente i et slikt borettslag, Gudmund Skjeldal hadde riktig nok stor suksess med skirenn i vinter, og han kom forbi med familien på vei til bading på Tøyen, "dette var kjekt", sa den gamle femmillskjempen som nå er redaktør i Morgenbladet og som har hatt orienterings-world cup hjemme på Bulken (1990).

Gudmund fikk et kart og ville ta ungene med neste gang.

Det kryr av unger i området og flere av foreldrene er klare til å gå inn i o-gruppa i Årvoll der ildsjelen Tor Henriksen har arrangert treningsløp hver uke i sommer.

Mange av foreldrene har tidligere vært o-løpere, men har hatt en pause.

Årvoll IL kan bli et nytt IL Koll, ikke noe galt med verken Nydalen eller Lillomarka, men en har mye større sjanse til å få med seg mange om en driver lokalt og koblet opp mot langrennsgruppene i idrettsforeningene.

Her kan en sikkert få med 50 - 60 unger ganske snart sammen med ivrige foreldre.

Det bør ikke være noe motsetningsforhold i det.

Fortsetter nedenfor bildene - Alle foto: Hans L. Werp.
09.jpg
Oliver Wærp Fagermo (4) er en dreven o-løper med flere starter bak seg. Her er posten funnet.

14.jpg
Arrangør Rudi Fagermo var fornøyd og fikk mye skryt.

16.jpg
Vetle var en av mange fornøyde premievinnere.

17.jpg
Ole Jacob og Nikolai hadde tatt turen fra Årvollbrinken borettslag. Pappaen til Ole Jacob var en av våre beste o-løpere for noen år siden. Gjett hvem!

06.jpg
"Kjekt", sa femmilskjempen Gudmund Skjeldal som sammen med familien var på vei til bading. Vi kommer neste gang, la Gudmund til.

Var store
Årvoll IL var store under forrige "ungeboom" i dette området og hadde en av landets beste juniorstaller med Morten Hoffmann og flere andre i spissen.

Nå er hele befolkningssegmentet skiftet ut, Øyvind Mettenes (opprinnelig fra Førde og o-løper i Førde IL i sin tid) sier treffende at "Årvoll har den største tettheten av Norrøna-jakker i Norge!".

Det forteller noe om rekrutteringsgrunnlaget.

Området er forøvrig kjent fra Roy Jacobsens monumentale murstein, Seierherrene - som utspiller seg på 1970-tallet.

Krysset nederst til venstre på kartet (se kart øverst i saken) er minnesmerke over en av de dystreste hendelsene under siste krig.

Okkupantene sto for en forferdelig udåd da de som represalie for den såkalte "melkestreiken i Oslo i september 1941. De arresterte LO-advokat Wiggo Hansteen og fagforeningsformann ved NEBB, Rolf Wickstrøm, kjørte dem opp til skytebanen på Årvoll som lå her, og henrettet dem. En ren terrordåd.

Bautaen over Hansteen og Wikstrøm bekranses hver 17. mai og på årsdagen for hendelsen.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler