Utsnitt fra H19-løypa i Nydalten. Kart: Diverse osloklubber.

Utsnitt fra H19-løypa i Nydalten. Kart: Diverse osloklubber.

TERNINGKAST NYDALTEN - LANGSTREKKENE LEVER VIDERE - DET ER DE SOM DISKUTERES I ETTERKANT - OG O-SPORTEN TOK ENDA ET STEG I RIKTIG RETNING

Denne helgen må det ha vært moro å være medlem og arrangør i Nydalens Skiklub, en klubb som har et av Norges lengstlevende idrettsarrangementer under sin paraply, vi snakker om Nydalten.Denne helgen må det ha vært moro å være medlem og arrangør i Nydalens Skiklub, en klubb som har et av Norges lengstlevende idrettsarrangementer under sin paraply, vi snakker om Nydalten.

673 påmeldte fortelles det om i kolonnen for "påmeldte" på Eventor.

Og dette til et løp i kategorien langdistanse, en kategori noen sentrale personer for få år siden gjennom handling mente at ikke hadde livets rett.

Men folk vil at den opprinnelige klassiske distansen skal leve videre.

En øvelse som gir rom for noen fine langstrekk.

Strekk som gjør at løperne i etterkant får noe å prate om, noe å diskutere og noe å sammenligne med konkurrentene.

Postplukk gir sjelden rom for slike interessante studier.

Terrenget fra Korsvoll Skole, litt øst for Sognsvann i Oslo, er utfordrende for løypeleggere.

For langstrekkene kan fort risikere å bli ren stigamping av den hodeløse sorten.

H19-løypa hadde 23 poster, i overkant mange etter OPN.no's skjønn, men når det kom 3 langstrekk og en del mellomlange strekk, da var det til å leve med at det ble litt gresk øyhopping med 5-6 tette poster i sluttfasen, for hvis ikke hadde det blitt rent terrengløp inn til mål, med mindre arrangørene hadde hevet seg på "nyvinningen" med "stille målgang", da kunne målet vært på Grindajordet, selv om samlingsplassen holdt hus på skolen.

Helt øverst i saken vises langstrekkene H19-løypa fikk utdelt i sin 10,2 km lange løype.

En grei gjørejobb var det å komme seg gjennom dem, men etter å ha tittet litt på veivalgene i Livelox så ser man at det var mange ulike varianter ute og gikk med tanke på hvordan utfordringene ble løst, i motsetning til kortstrekkene hvor man stort sett bare dunker rett på.

I meningsutveklsingene her på OPN.no kan vi også se at Nydalens Skiklub evner å se at selv om et arrangement er tradisjonsrikt, Nydalten skal ha blitt arrangert hvert år siden 1949, så er det faktisk mulig å fornye seg.

En skamplett ved orienteringens organisering har nemlig vært at man må være medlem i en klubb.

OPN.no har gjennom mange mange år fra tid til annen påpekt idiotien i dette. For det sier seg selv at det er galskap å stenge folk ute fra deltakelse i et mosjonsarrangement fordi at de ikke er medlem.

Det kan jo ikke være slik at man skal være medlem i en forening som favner enhver aktivitet man er borti i løpet av et år og et livsløp.

I innbydelsen til Nydalten står det "Løpere uten medlemsskap i klubb er velkomne."

Om dette står det i nevnte debattinnlegg her på OPN.no som følger:

"Ønsker å gi Nydalen ros for å gjøre kretsløp mer åpne og tilgjengelig gjennom godt tilbud av direkteklasser og presisering av at klubbløse kan delta. Resultatet ble at 31% (208) av deltakerne i Nydalten løp i direkteklasser (inkl. N-åpen) og 15 % av disse var klubbløse. Pluss at påmelding i direkteklasser kunne skje helt frem til kl 12. Dette gjør at det blir mye lettere å ta med seg venner på o-løp. PS! Det var 7 alders og kjønnsbestemte N, C og B klasser med deltakere. Disse hadde til sammen 23 startende, dvs. i snitt 3 per klasse. Jeg ser ikke poenget med disse klassene når det er tilbud om åpne N, C og B klasser."

OPN.no er ikke overrasket over dette, og selv om NOF har kjempet i mot i alle år, så bør de juble over den økte inntekten de får gjennom arrangementsavgifter på dette.

Samtidig er det slik at når man med åpne armer inviterer noen inn, så vil noen bli bitt av basillen og dersom de har en livssituasjon og/eller personlighet som gjør at de trigges av å være medlemmer i en klubb, ja, da melder de seg inn når de føler tiden er inne for det.

Ikke veldig krevende å se dette opplagte og logiske bildet, allikevel har NOF og O-Tinget kjempet i mot med nebb og klør år etter år.

Men nå går det sakte men sikkert også hull på denne byllen.

Resultatet så vi umiddelbart, 673 påmelte til Nydalten.

Vi roper hurra for Nydalens Skiklub som viser entreprenørskap og ansvarlighet for hele O-sporten gjennom dette grepet og også hurra for bra løyper på et bra kart, selv om utrente mosjonister blir slitne av Nordmarkas høydekurver, men det er vel det som er hele vitsen med trim og aktivitet, man skal bli svett på ryggen av det.

Ros i retning NOF-kontoret tar vi også med oss. Der forrige ledelse opptrådde som politi og sherrif og med "litt frynsete metoder hvor de også i litt ulike former kranglet med alt og alle, foruten de som var deres nikkedukker", ser vi nå at de nyere kostene på Ullevål Stadion feier på annet vis, på et langt mere fornuftig vis, også det bidrar til god og viktig fremgang, positivtet og vekst for skogens idrett!

Godtfolk, nå får vi bare male på videre i henhold til gode og tidløse prinsipper slik de ble dyrket frem i storhetstida og gullalderen - Det er dette med lokale ildsjeler, lokal aktivitet og lokal synliggjøring som gjør en idrett stor!!!

** Dette er dommen for NYDALTEN 2018:

TERNINGKAST 6 - UTEN TVIL

* Resultater fra Nydalten


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler