Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

LESERKOMMENTAR: PÃ… TIDE MED EN OPPRYDDING I KLASSETILBUDET

Sant nok er O-festivalen Norges største O-løp, men 68 klasser er vel unødvendig mange? Det var f.eks. 12 klasser som hadde under 10 deltakere. Her er noen forslag til forenklinger:



Sant nok er O-festivalen Norges største O-løp, men 68 klasser er vel unødvendig mange?

Det var f.eks. 12 klasser som hadde under 10 deltakere. Her er noen forslag til forenklinger:

  1. Tiden har åpenbart løpt fra klassene D/H35- med henholdsvis 5 og 3 deltakere. Ingen vil bli sett på som avdanket allerede ved fylte 35.
  2. D/H15-16B med henholdsvis 6 og 8 deltakere har aldri slått an. De som startet her ville sikkert følt seg bedre med anonymitet blant 98 løpere i Direkt B.
  3. Det samme gjelder D/H13-16C og D/H13-16N. Kan ikke ungdom løpe samme løype som voksne, dvs. Direkte C og Direkte N?
  4. O-festivalen hadde klassene D/H11-12N med henholdsvis 1 og 11 startende. Disse løp samme løype som Direkte N, så hvorfor egne klasser? Vinner av H11-12N ville forøvrig ha vunnet Direkte N klart, - selv da med 60 startende.
  5. D/H17B, C og N virker også unødvendige. Løypeengdene tilsvarte Direkte B, C og N. Her er det riktignok flere deltakere i klassene, men Direkte B vil ikke fått mer enn 144 deltakere om alle B løperne hadde samlet seg i en klasse.
  6. Ellers er det litt forvirrende med Åpen N versus Direkte N. Etter min mening burde en opprydding innebære at alle direkteklassene het «Åpen» for å signalisere tilgjengelighet. Da kunne man ha en Åpen N Kort og en Åpen N Lang. Åpen N Kort kunne vært uten tider i resultatlisten, mens Åpen N Lang hadde en vanlig sortert resultatliste.

Det virker som Norsk Orientering har nølt, famlet eller snublet seg inn i dette med direkteklasser, men med fri start og lite konkurransepreg, tyder alt på at stadig flere finner frem til disse klassene, og at det særlig er en fordel for å beholde og rekruttere deltakere mellom 17 og 50, - som er travle og trenger fleksibilitet.

Til slutt et lite hjertesukk overhørt på vei til start fra noen kvinner i D17C. De kunne ikke forstå hvorfor de skulle løpe på 1:10000 når 1:7500 er så mye lettere å lese. Her tror jeg også Norsk Orientering tenker feil og at filosofien har vært at alle må trenes opp til å beherske målestokken som er i aldersgruppens A-nivå, men alle skal ikke klatre den stigen!

Så reglen bør heller være at alle har en målestokk som passer løypens lengde, terrengets detaljeringsgrad og kartbladets format.

Jeg så nettopp et løp i Oslo Østmark, som er et svært detaljert terreng, hvor målestokken var 1:8000 for å få plass til 6 km på A4. Mer av det, tenker jeg.

Skrevet av Tor Lahlum


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler