Yngvar Christiansen. Foto: Hans L. Werp.

SLIK TRENTE YNGVAR CHRISTIANSEN

På 1980-tallet var det et usedvanlig høyt løpsnivå blant norske o-løpere. En av dem var Yngvar Christiansen (født 1960). Vi har fått tilgang til Yngvars treningsdagbøker og blant annet sett på hva han gjorde som junior.

DEL 10 - O-teknisk trening:
Oppsummering ICE og O=PI

BLUE MOSS – VIRUS – LEGO – COCOS – ICE – O=PI

Høsten og tiden hvor mørket faller tidligere på er en fin periode for pussing av tekniske detaljer. Vi løfter derfor en serie om o-teknikk igjen øverst i spaltene. Om løperutvikling, o-tekniske hovedoppgaver og basisferdigheter - Dette er del 10.

DEL 9 - O-teknisk trening:
Å løpe rett fram IV:
Ved hjelp av lyd og lys

BLUE MOSS – VIRUS – LEGO – COCOS – ICE – O=PI

Høsten og tiden hvor mørket faller tidligere på er en fin periode for pussing av tekniske detaljer. Vi løfter derfor en serie om o-teknikk igjen øverst i spaltene. Om løperutvikling, o-tekniske hovedoppgaver og basisferdigheter - Dette er del 9.

ice8_11

DEL 8 - O-teknisk trening:
Å løpe rett fram III:
Ved hjelp av kompasset

BLUE MOSS – VIRUS – LEGO – COCOS – ICE – O=PI

Høsten og tiden hvor mørket faller tidligere på er en fin periode for pussing av tekniske detaljer. Vi løfter derfor en serie om o-teknikk igjen øverst i spaltene. Om løperutvikling, o-tekniske hovedoppgaver og basisferdigheter - Dette er del 8.

DEL 7 - O-teknisk trening:
Å løpe rett fram II:
Ved hjelp av planbildedetaljer

BLUE MOSS – VIRUS – LEGO – COCOS – ICE – O=PI

Høsten og tiden hvor mørket faller tidligere på er en fin periode for pussing av tekniske detaljer. Vi løfter derfor en serie om o-teknikk igjen øverst i spaltene. Om løperutvikling, o-tekniske hovedoppgaver og basisferdigheter - Dette er del 7.

DEL 6 - O-teknisk trening:
Å løpe rett fram I:
Ved hjelp av kurvedetaljer

BLUE MOSS – VIRUS – LEGO – COCOS – ICE – O=PI

Høsten og tiden hvor mørket faller tidligere på er en fin periode for pussing av tekniske detaljer. Vi løfter derfor en serie om o-teknikk igjen øverst i spaltene. Om løperutvikling, o-tekniske hovedoppgaver og basisferdigheter - Dette er del 6.

DEL 4 - O-teknisk trening:
O-teknisk hovedoppgave II:
Å sammenligne veivalg LEGO

BLUE MOSS – VIRUS – LEGO – COCOS – ICE – O=PI

Høsten og tiden hvor mørket faller tidligere på er en fin periode for pussing av tekniske detaljer. Vi løfter derfor en serie om o-teknikk igjen øverst i spaltene. Om løperutvikling, o-tekniske hovedoppgaver og basisferdigheter - Dette er del 4.

DEL 3 - O-teknisk trening:
O-teknisk hovedoppgave I:
Å finne veivalg VIRUS

BLUE MOSS – VIRUS – LEGO – COCOS – ICE – O=PI

Høsten og tiden hvor mørket faller tidligere på er en fin periode for pussing av tekniske detaljer. Vi løfter derfor en serie om o-teknikk igjen øverst i spaltene. Om løperutvikling, o-tekniske hovedoppgaver og basisferdigheter - Dette er del 3.

DEL 2 - O-teknisk trening:
Løperutvikling II:
MOSS

BLUE MOSS – VIRUS – LEGO – COCOS – ICE – O=PI

Høsten og tiden hvor mørket faller tidligere på er en fin periode for pussing av tekniske detaljer. Vi løfter derfor en serie om o-teknikk igjen øverst i spaltene. Om løperutvikling, o-tekniske hovedoppgaver og basisferdigheter - Dette er del 2.

Årsberetning Trenerforeningen

Årsberetningen 2010 til Trenerforeningen for Orientering er nå klar for nedlasting.

Trenerforeningens årsmøte

Trenerforeningen i norsk orientering innkaller til årsmøte i forbindelse med NM i Trøgstad.

Hvorfor er kenyanerne – og mange afrikanere så gode til å løpe?

Mange av OPNs og trenersidas lesere er kjent med at forfatteren Thor Gotaas har høstet stor anerkjennelse for sin bok om norsk langrennssport – ”Først i løypa”, og ”Løping – en verdenshistorie”.

Interessant om trening av
styrke for o-løpere

Trenerforeningen i Norsk Orientering gjennomførte lørdag 17. april et interessant trenerseminar på Kasernen i Halden der temaet var styrketrening for o-løpere. Seminaret ble gjennomført i forbindelse med Norwegian Spring.

TNO invitere til trenerseminar

TNO i samarbeide med Norsk orientering invitere til trenerseminar i forbindelse med NM-natt og Norwegian Spring i Halden.

Anne Margrethe Hausken foredrag

21.11.09 holdt Anne Margrethe Hausken foredrag på Friidrettens trenerseminar over temaet "En o-løpers trening"!

NM langdistanse menn 2009, trend – eller tilfeldighet?

Mange gamle NM-løpere i orientering stusset nok over resultatlista for NM langdistanse menn i Holtålen 2009. Siste premie (tradisjonelt 27. plass) gikk ut nær 25 minutter bak vinner Olav Lundanes, var det mulig?

Jan Kocbach: - Overrasket og glad

Jan Kocbach er av medlemmene i Trenerforeningen i norsk orientering kåret til årets orienteringstrener 2009. – Jeg er veldig overrasket, men samtidig svært glad over anerkjennelsen, sier Jan Kocbach.

Resultatlister ”ljuger” aldri

For norsk orientering for menn har 2009 vært et ”Annus Horribilis”. Et fryktelig år. Forrige gang vi kom tilbake fra ”Nordisk” uten medaljer i klassen for menn var i 1955, kommenterer Hans L. Werp.

Friidrettens trenerseminar

Friidrettens Trenerforeningen har igjen gleden av å invitere til trenerseminar 20. - 22. november på Norges Idrettshøyskole i Oslo. Også i år kan vi presentere et spennende og variert program med særdeles dyktige forelesere.
Guro Flatekval. Foto: Hans L. Werp

Suksess for "best uten kart" i Furumomila

Orienteringsløperne vant det meste...

O-løperne sørget for totalseire i årets Furumomil på Modum lørdag. Guro Flatekval, Oppsal IF / NTNUI totalvant for kvinner og Andreas Høye, Slevik IL / Kristiansand OK var først i mål i herreklassen. Samtidig ble de begge Norges raskeste O-løpere i TNO og OPN.no's løpetest "best uten kart".

Hvor er utviklingen på vei i norsk eliteorientering?

Problemstillingen ble nylig tatt opp på lederplass i magasinet Veivalg. Dette er et tema også vi i Trenerforeningen er opptatt av og har meninger om.

Hvordan få flere satsende utøvere
mellom 19 og 23 år!

Problemstillingen ble nylig tatt opp på Trenerforeningens seminar under NM-uka i Håltdalen.

Sundby: Mer differensierte ungdomsløyper

Etter NOC-testløpene i Østmarka i vår, skrev Jørn Sundby, som er ansatt som arrangenmentsutvikler i Norges Orienteringsforbund en artikkel i magasinet Veivalg om ungdomsløyper og et tilsynelatende fall i nivået med hensyn til orienteringsferdigheter i juniorklassene.

Slik var VM-forberedelsene i 1976…

Egil Johansen er trener for Anders Nordberg som lyktes godt på langdistansen i 2007 (Ukraina) og 2008 (Tsjekkia). I år gikk det ikke like bra. Uten at vi kjenner treningsopplegget som duoen Johansen/Nordberg har lagt opp til, regner vi med at det ikke skiller seg vesentlig fra det Egil selv la opp til.

Best uten kart - hvem er det?

TNO og OPN.no kårer Norges beste o-LØPER

Trenerforeningen i norsk orientering, TNO, og OPN.no går sammen om å kåre Norges beste o-LØPER 2009. Dette skjer i Furumomila lørdag 10. oktober.

Medlemskap i Trenerforeningen hever bredden og nivået i norsk orientering

- Vi håper du vil ta del i utviklingen av trenersiden i norsk orientering ved å være medlem i TNO, forteller Egil Johansen, foreningens kasserer.

Program trenerseminaret under NM-uka

Som tidligere annonsert arrangerer Trenerforeningen trenerseminar under NM-uka i Ålen. Tema for seminaret blir: Hvordan beholde og utvikle flere løpere i alderen 19 til 23 år?

Trenertreff under NM-uka

Trenerforeningen legger opp til trenertreff/seminar under NM-uka i Ålen.

17. mai og julaften for O-ungdommene

Året var 1975 og stedet var Fredriksten Festning. Det var innspurt i den da så populære Grensekuriren, en 7-mannsstafett mellom Ed i Sverige og Halden i Norge.

Jeg sto og pratet med en av våre beste orienteringsløpere den gangen, og så lagene komme inn. Vi hadde vel telt til mellom ti og femten lag, da kom det to løpere som kjempet for livet om, la oss si, det var den ytterst viktige 14. plassen.

MOT-TV

Vellykket ungdomsprosjekt

Knut Mathisen og Stein Martinsen ble foreslått som ”årets trenere” i norsk orientering ved fjorårets kåring, men nådde ikke opp. Men prosjektet de to tidligere toppløperne har dratt i gang i Vestfold/Telemark går videre og kanskje Knut og Stein når opp i år?

Innblikk i sveitsernes treningsfilosofi

Både aktive, trenere og ledere i Mjøsregionen fikk et innblikk i sveitsernes treningsfilosofi da Thomas Bührer holdt foredrag på Løten tirsdag kveld.

Helg med trenerseminar og testløp

Travel helg for mange orienteringsinteresserte

Det var testløp for Nordisk Mesterskap torsdag, lørdag og søndag og det ble i den forbindelse gjennomført trenerseminar på NIH fredag.
bjornarbo_cropped_70x79

En treningskveld i Løten

LØTEN: Hver tirsdag samles Løten-løperne til O-teknisk trening. En av de som har laget mange tirsdagsopplegg de siste årene, er Bjørnar Bjørke Olsen (38).

Slik fikk Jörgen ”hestekondis”

- Det har vært sagt at jeg hadde spesielt talent og hadde vært heldig med genene. Det tviler jeg på. Men jeg var venstrehendt, var født sent på året og var liten av vekst. Derfor var det bare en ting å gjøre – å kjempe, forteller den svenske verdensmesteren Jörgen Mårtensson.
hans_werp_cropped_70x80
Det er travelt rundt i mange orienteringsklubber nå om dagen. Veldig mye skjer i løpet av få våruker, samtidig som det skjer mye i skolesammenheng og sikkert også jobbsammenheng. Disse vårukene virker å være et eneste race mot sommerferien.

Trenerforeningen og OPN knytter bånd

Felles nettside for felles mål

Trenerforeningen og OPN.no har felles mål om å bidra til løft av norsk orientering. Førstnevnte gjennom spredning av viktig kunnskap om nettopp trening, sistnevnte gjennom synliggjøring på nett. – Vi kunne hatt vår egen nettside, men vi ønsker at orienteringsidretten skal være samlet på ett sted, kunngjør nyvalgt TNO-leder, Hans L. Werp.

Trenerforeningen tar sats - nytt styre

Trenerforeningen i norsk orientering avholdt ekstraordinært årsmøte i forrige uke. Etter at foreningen har ligget nede en tid, er det nå valgt nytt styre. Et styre hvor vi finner mange velkjente navn. Det er også staket ut en kurs hvor stikkordene er Internett, seminarer og faglig påfyll, samt utdanning.