Hvordan få flere satsende utøvere
mellom 19 og 23 år!

Problemstillingen ble nylig tatt opp på Trenerforeningens seminar under NM-uka i Håltdalen.


Faktum er at av de løperne som har vært innom juniorlandslag, løpt jr. VM eller på annen måte representert Norge internasjonalt som junior de siste 4 årene, har 40 % trappet ned sin satsing eller forsvunnet fra orienteringsmiljøet. Det er ikke en entydig begrunnelse for hvorfor løperne har endret sitt fokus. En annen interessant observasjon er at blant de som fortsatt å satse inn i senioralder har majoriteten hatt en sykdoms-/ skadeperiode på 3 mnd. Disse tallene kom fram under innledningen av seminaret, og belyser situasjonen for våre antatt beste juniorer i perioden da Kenneth Buch og Frode Balchen jobbet som juniorlandslagstrenere.

Under seminaret ble det også arrangert et gruppearbeid med utgangspunkt i hvordan man skal beholde flere av løperne i alderen 19-23 år. Det var en generell oppfatning av at en viss avskalling av løpere er naturlig i denne alderen, men slik situasjonen er i dag mister vi litt for mange. Det var også en bred enighet i at for å få en høy og spiss løperpyramide i norsk orientering har vi behov for en bred grunnmur i pyramiden.

I det videre følger en kort presentere noen av de punktene som arbeidsgruppene frontet som de viktigste faktorene for å beholde flere løpere. Trenerforeningen ber Orienteringsforbundet og klubbene ta tak i de innspillene som kommer fra seminaret. Det er viktig med diskusjoner av denne typen, men det hjelper lite dersom diskusjonene ikke blir fulgt opp med handling.

Innføre U23 mesterskap
Overgangen fra junior til senior blir av mange karakterisert som vært tøff. Både fysisk og teknisk er kravene høye for å hevde seg på seniornivå. For mange av de nest beste juniorene som kommer opp i seniorklassen virker overgangen nærmest umulig og de velger derfor å slutte. For å få disse løperne til å fortsette bør vi lage konkurranser og klasseinndeling som motiverer de unge seniorene.

Flere andre idretter har egne mesterskap og konkurranser for uttøver under 23 år. Ved å innføre denne typen mesterskap og klasser vil muligheten til å hevde seg også etter å ha blitt senior bli større. Trenerforeningen ber Orienteringsforbundet se på muligheten så rakst som mulig. Det foreslås å endre Euromeeting til et U23 mesterskap. Samtidig anbefales det at man etablerer en egen U23 klasse ved flere av Craft Cup løpene gjennom sesongen, samt en egen sammenlagtliste.

Sterke klubber omkring de sentrale studiestedene
En av de mest markante endringene i livet til utøverne i denne alderen er at de aller fleste flytter ut for å studere. En slik prosess gjør løperne sårbare i forhold til satsing. For å holde løperne i gode satsingsmiljø er det viktig at det finnes gode klubber for studentene. Gode klubber i denne sammenhang er klubber som både tar ansvar for den sportslige utviklingen (personlig oppfølging og bra teknisk- og fysisk treningsmiljø) og har et godt sosialt miljø.

I denne sammenhang er det et ønske at Orienteringsforbundet lager en samlet oversikt over studiemiljøer og hvilke satsingsmiljø som finnes i tilknytning til disse studiestedene. Dette vil gjøre det enklere for unge utøvere å ta kontakt med aktuelle klubber i nærheten av der de ønsker å studere. I samme oversikt er det viktig å informere om hvilke muligheter som finnes på de ulike studiestedene dersom man er toppidrettsutøver.

Lavt kunnskapsnivå
Det er et generelt problem i o- Norge at kunnskapsnivået er for lavt. Dette gjelder både trenere, ledere og løpere. Problemet med dette er at for mange utøvere gjør feil i trening enten pga egne vurderinger eller dårlige tips fra treneren. I neste omgang fører disse feilene til dårligere resultater og for mange dårligere motivasjon.

Dette er et veldig viktig element, og kanskje det viktigste momentet som må forbedres for at vi skal få flere løpere til å satse/ utvikle seg. For å øke kunnskapsnivået i klubber og blant løperne er det viktig at det settes fokus på utvikling også blant trenerne. Ved å prioritere trenere som ønsker å utvikle seg og som kanskje har tatt ulike former for relevant utdanning vil vi få inn kunnskapen i idretten vår. Å stimulere løperne til å lese og forstå treningsfaglige utfordringer bør også prioriteres framfor å gi dem ferdige treningsplaner uten å forklare tanken bak.

Et beslektet tema til dette er at unge løpere er veldig resultatorientert. For mange er det kun resultatene som er viktig. Skal vi få flere unge utøvere til å satse må vi lære dem å tenke utvikling, fokuserer på prestasjonsutvikling og å lage seg realistiske utviklingsmål for karrieren.

Skader og sykdom
Det er en trend i den aktuelle aldersgruppen at svært mange sliter med sykdom og skader. Norsk orientering må skjerpe fokuset på disse områdene. Alt for mange løpere trener og konkurrerer med sykdom i kroppen. Vi må lage et strengere regime i idretten vår der det er ikke tolereres at utøverne med skade- eller sykdomssymptomer stiller på trening eller i konkurranse.

Dette er et ansvar løperne selv må oppdras til å ta, men om trenerne ikke går foran og setter klare retningslinjer kan vi ikke forvente at alle løperne klarer det selv heller. Det må bli satt sterkere fokus på at kontinuitet i treningsarbeidet er det avgjørende for å utvikle seg.

Samarbeid mellom klubber
I områder med mange små og mellomstore klubber bør disse gå sammen for å skape gode satsingsklima for sine løpere. Dette kan gjøres i kretsregi eller på annen naturlig måte. Det viktigste er at løperne som ønsker å utvikle seg får et bra miljø og en tett oppfølging som legger til rette for løperne.

Utvikling av dagens Craft Cup
Med dagens system hvor seeding av løpere baseres på stillingen i CC- sammenlagt blir løpene tidlig på våren veldig viktige. Kommer man inn i seedet gruppe tidlig på året er det lettere å hevde seg på de neste løpene. Ofte ser vi at de seedede løperne blir tatt igjen av hverandre og kommer inn sammen. En bør se på hvordan seedingssystemet og poengsystem kan bidra til at flere blir motivert og ønsker å satse.

Trenerforeningen, ved Kenneth Buch og Frode Balchen




Mulig relevante artikler