Interessant om trening av
styrke for o-løpere

Trenerforeningen i Norsk Orientering gjennomførte lørdag 17. april et interessant trenerseminar på Kasernen i Halden der temaet var styrketrening for o-løpere. Seminaret ble gjennomført i forbindelse med Norwegian Spring.


Det var Kenneth Buch, trener i Halden Skiklubb som sto for den praktiske gjennomføringen.

Nær 30 interesserte av forskjellige kategorier, så vel trenere som aktive og andre interesserte fulgte seminaret.

Foredragsholdere var:

  • Egil Johansen – tidligere landslagstrener.
  • Marianne Andersen – eliteløper.
  • Emil Wingstedt – eliteløper.
  • Martin Schälli – trener i Bækkelagets Sportsklubb.

Egil Johansen startet seminaret med en halv times gjennomgang av forskning og erfaringer ved NIH om temaet styrketrening innen utholdenhet/løping. Ved hjelp av avanserte målemetoder er det gjort omfattende registreringer av muskelaktiviteten i forbindelse med løping, blant annet i terreng.

- Konklusjonen er klar, løping i terrenget setter store krav muskelaktivitet og muskelmasse, sa Johansen. Hans råd var at o-løpere som ønsker å bli bedre i større grad enn det kanskje er vanlig i dag, bør oppsøke terreng som krever styrke, som tunge myrer, uryddige hogstfelt, i det hele tatt tungt terreng.

- O-løpere forserer så vel bratte skråninger som stup og skrenter underveis i løpet. Krabbing og kravling krever mye større muskelbruk enn vi kanskje tenker oss, sa Johansen.

Marianne Andersen redegjorde for sin styrketrening. Hun gjennomfører styrketreing tre ganger i uka, hovedsakelig med henblikk på stabilisering av ledd og andre deler av kroppen.

Emil Wingstedt har i mange år bevisst gjennomført styrketrening i form av max-styrke-trening og mente han har hatt stor nytte av det. Emil bruker vekter og knebøy er sentralt. Der tar han 6-8 repetisjoner med skivestang, 200 kg. Denne treningen gjennomføres hele året. Emil gjennomfører også noen andre øvelser.

Martin Schälli har lagt opp en styrketreningssirkel i Bækkelaget, som ligner mye på den friidrettsutøvere bruker. Ideen har han fra hjemlandet (Sveits). Denne sirkeltreningen er ganske omfattende og tar rundt 1.5 time.

Muntlig referat ved Egil Johansen.
Ført i tastaturet av Hans L. Werp.




Mulig relevante artikler