MOT-TV

Vellykket ungdomsprosjekt

Knut Mathisen og Stein Martinsen ble foreslått som ”årets trenere” i norsk orientering ved fjorårets kåring, men nådde ikke opp. Men prosjektet de to tidligere toppløperne har dratt i gang i Vestfold/Telemark går videre og kanskje Knut og Stein når opp i år?


Knut-Mathisen

Det noe kryptiske begrepet MOT-TV står for Miljø-Orientering-Trivsel og ganske riktig, Telemark-Vestfold.

Knut Mathisen (Porsgrunn O-lag) forteller at han sammen med Stein Martinsen i Sandefjord OK fikk ideen om et slikt samarbeid etter sesongen 2005. Det året var det bare sju ungdommer fra Telemark med på Hovedløpet, i 2008 var det vokst til 23. Tallene er tilsvarende hyggelige for Vestfold.

- Det er ingen tvil om at dagens unge bruker mye tid foran TV og ikke minst foran PC-en, sier Knut. Han og Stein diskuterte seg fram til hvordan de kunne gjøre andre fritidsaktiviteter, i dette tilfelle orientering mer attraktivt.

- Sønnene våre var med på Hovedløpet i 2005 og hadde det hyggelig sammen. Vi ville altså gå videre, og i  november samme året var MOT-TV et faktum, forteller Knut.

Tilbake til navnet. En 13-åring var med på samling for første gang og ble litt forskrekka over MOT-TV begrepet.  

- Atte jeg er jo ikke mot TV, jeg, sa han, en smule forskrekka.

Mye erfaring
Stein og Knut drar opplegget sammen med foreldre og andre ildsjeler som blant andre Per Olav Gulbrandsen i Larvik OK og Arne Stenerød i Tønsberg.

- Vi har holdt på i tre og en halv sesong nå og har hatt litt forskjellig opplegg fra år til år, forteller, Knut.

Både Knut og Stein har en fortid som toppløpere, men begge to var så ”uheldige” å være samtidig med storheter som Øyvind Thon, Morten Berglia og Tore Sagvolden. Knut debuterte faktisk i Nordisk Mesterskap allerede som første år senior, det var i Borlänge i Sverige 1980. Siden ble det også en del landslagsoppdrag. Stein huskes blant annet for sitt (ultra)lang-NM i Hof 1984. En vestfolding som vant i Vestfold, det var populært.

- Stein slipper unna et par av sommersamlingene, for han er jordbærbonde og har nok annet å ta tak i midt på sommeren, forteller Knut.

De har samlinger 8-10 ganger i året. Enkelte samlinger er blitt tradisjon, blant annet vintersamlingen i Rauland. Også desembersamlingen i forbindelse med Røsskleivløpet i Bamble er fast. Her dukker det av og til opp topper, blant annet har Emil Wingstedt vært med. Når det passer slik, har de brukt noen eliteløpere som foredragsholdere, blant andre Anne Margrete Hausken, Anders Nordberg og Olav Lundanes.

- Vi pleier også å ha en vårsamling i Larvik med vekt på o-teknikk, sier Knut. I år hadde de en vintersamling med sprint og de har også hatt ski-o-samling.

- Hva slags steder pleier dere å ha samlingene?

- Vi har dem gjerne på skoler. Da har vi også gymnastikksalen til rådighet og det er populært, sier Knut. På den siste samlingen var det 53 deltagere, så interessen er upåklagelig.

- Samlingene fører til et sammensveiset miljø og vi synes også at deltagerne har en positiv utvikling som o-løpere, mener Knut. De har også hatt noen spesielle innslag, et slags 50 grader og orienteringsskyting på gården til Stein

- Har dere med juniorer?
- Vi har snakket om det, men de har allerede et så stort tilbud at vi har latt det være.

- Dere ”mister” i likhet med andre kretser løperne etter videregående?

- Ja, vi gjør det og så langt har vi ikke sett noen bedring på seniorsiden. Det er veteranene som vinner kretsmesterskapene i Vestfold og Telemark, vi kunne ønsket det annerledes, sier Knut Mathisen.




Mulig relevante artikler