Still opp for norsk orientering!

Det er travelt rundt i mange orienteringsklubber nå om dagen. Veldig mye skjer i løpet av få våruker, samtidig som det skjer mye i skolesammenheng og sikkert også jobbsammenheng. Disse vårukene virker å være et eneste race mot sommerferien.


HLW_448x422

Trenerforeningen i norsk orientering har ligget nede noen år. Jeg er en av de som har savnet aktivitet og sa ja til å stille som leder da det ble innkalt til ekstraordinært årsmøte på ettervinteren i år.

Flere dyktige personer med interesse og lang erfaring i å være o-trenere er også med i styret. Målsettingen for TNO i denne sesongen er først og fremst å få foreningen opp og gå igjen.

Hva kan TNO bidra med i norsk orientering? Vi skal i hvert fall ikke overta de oppgavene som naturlig ligger under Norges Orienteringsforbund! Men vi kan bidra i forskjellige sammenheng på blant annet seminarer. Det første kommer allerede 22. mai i forbindelse med testløpene til Nordisk mesterskap i Finland.

Ellers kommer vi ganske sikkert til å gjennomføre vårt tidligere ”glasnummer”, trenerkonferansen på NIH også i høst, og med interessante teamer og foredragsholdere.

Hvor står norsk orientering i dag?
Jeg har vel stukket fram haken litt på så vel OPN som i Veivalg og stilt noen spørsmål om det. Andre burde etter mitt syn har gjort det for lenge siden.

Det er langt færre (færre starter) som deltar i terminfestede løp (kretsløp/nasjonale løp) enn før. I menn senior (21-35 år) er det helt sikkert langt færre aktive o-løpere i dag enn på mange tiår. Det er i hvert fall langt færre enn da jeg var aktiv på 1970- og 1980-tallet.

På kvinnesiden er det kanskje ikke like nedslående statistikk, jeg er ikke sikker der. Det betyr i hvert fall at vi har langt færre å ta av enn før dersom vi ønsker å ha utøvere som hevder seg internasjonalt.

I øyeblikket er vi også inne i noen små fødselskull fra 1980-tallet som gir utslag i færre seniorløpere.

Interessen er der
Nå er vel jeg blitt så gammel at jeg er vel så opptatt av aktivitet som av toppresultater. Og det kan jo virke som interessen for orientering er bra, om vi bare klarer å komme opp med aktivitetstilbud som er mer i samsvar med tida.

For meg virker det som storhetstida for de store og små helgeløpene er over, men at interessen for ukeaktiviteter er upåklagelig. I Oslo samler Oslo City Cup nær 500 deltagere hver uke. I Modum og Eiker har vi gått sammen om et fellesprosjekt, ”5-kvelders” som er litt mer enn et vanlig treningsløp.

Vi har ajourførte kart, påtrykte løyper (laser) osv, og nylig kom det 88 deltagere til det første løpet. Neste gang skal vi passere 100-tallet. Og det kan vi ikke si er dårlig. Interessen for orientering er der.

Hva kan DU gjøre
Selv har jeg nådd det magiske begrepet AFP, og har gitt meg etter et kvart århundre i pressen. Savnet er ikke spesielt tungt å bære, det er vel så trivelig å rusle en synfaringsdag eller to i uka med lønn ”fra’n Jens” og høre på småfuglene.

Vi trenger flere o-kart, og min kjepphest er små kart som ligger sentralt. Det er nesten utrolig hvor mange fine områder som ligger brakk. Med andre ord, nok å ta fatt på.

President Kennedy sa ved en anledning noe som sikkert andre hadde sagt før han: ”Spør ikke hva landet ditt kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for landet ditt”. Hva kan DU gjøre for det vi synes er verdens fineste idrett?

Hans L. Werp Leder TNO 2009




Mulig relevante artikler