Jan Kocbach: - Overrasket og glad

Jan Kocbach er av medlemmene i Trenerforeningen i norsk orientering kåret til årets orienteringstrener 2009. – Jeg er veldig overrasket, men samtidig svært glad over anerkjennelsen, sier Jan Kocbach.



Bilde: Jan Kocbach er kåret til Årets orienteringstrener av Trenerforeningen i norsk orientering.

Prisvinneren var ikke selv til stede under ”Storsamlinga”, og prisen ble på hans vegne tatt i mot av orienterings-ildsjel i Varegg, Owen Westergaard.

Westergaard hadde foreslått Kocbach som kandidat på vegne av IL Varegg. Blant annet skrev Westergaard:

”Jans sterke fokus på o-teknikk har gitt de aller beste et godt verktøy for å heve seg det lille som trengs, og de mer uerfarne løperne har klart å stabilisere seg på et trygt nivå som har gitt løperne mestringsfølelse. Dette er viktig for å hindre frafall i ungdomsårene. Jan har videre reist med løperne på viktige løp og fungert som en god støttespiller for de som satser virkelig hardt, men også for hele gruppen. Foran Jukola/Venla har Jan kjørt et stafettprosjekt der Finlandsturen var det store målet”

Erik Vikane i Gular foreslo også Kocbach som årets trener.Vikane skrev bl.a:. Eg føresler Jan Kochbach, trenar i IL Varegg som årets trenar ”Dei to siste sesongane har han vore trenar for IL Varegg, der han har hatt ansvar for ungdomsgruppa. Han har engasjert og motivert ungdomsgruppa på 13-20 år på ein fin måte der 25-30 har delteke på treningane hans gjennom heile vinteren med lite fråfall. Han har lagt til rette for o-aktivitet for heile Bergensregionen ved å sende ut informasjon om løp, treningar og andre o-arrangement via epost og sine heimesider.

I Varegg har han også fungert som storbykonsulent der aktivitet på skulane og spreiing av orientering til nye utøvar grupper har vore sentrale oppgåver.

Som trenar har han gitt personleg oppfølging av løparar som ønskjer det.

Han har utvikla o-stat som er eit kartleggingsverktøy for registrering av trening, løp og løpsanalysar. Programmet vert nytta aktivt for å få ei individuelt tilpassa trening av o-teknikk for å betre prestasjonane. Gjennom vintersesongen har han arrangert o-tekniske treningar ein gong i veka for heile Bergensregionen med konkrete o-tekniske øvingar, der det vert sendt ut informasjon i forkant, og muleg å evaluere i ettertid”.

Så langt Vikane.

Jan Kocbach er altså fortsatt en ung mann, ”bare” 36, og nekter å kalle seg H35-løper.
- Nei, jeg er H 21-løper og satser på å henge med på et brukbart nivå også i årene som kommer. Men det siste året har jeg vært skadet og det har blitt lite aktiv orientering for meg, fastslår Jan. Engasjementet i IL Varegg er avsluttet, og Jan er tilbake i stillingen som forsker ved Christian Michelsens Research.

- Det var avtalen med Varegg da jeg begynte. Jeg ønsket ikkje at hobbyen skulle være arbeid for en lengre periode. Nå har jeg igjen orientering som hobby, sier Jan. Han begynte med orientering i 12-årsalderen, egentlig er han ikke arvelig belastet. Dessuten spilte han fotball som gutt, det skjedde faktisk i Varegg, og drømmen var vel som for alle gutter i Bergen, å spille for Brann med tid og stunder? Jan ler, det var sikkert noen slike drømmer også. Men det var orientering det ble. Jan Kocbach er ikke minst kjent for sin web-side World of O. Den startet han med i 1995 og i det helt små, han la ut linker til 30 web-sider om orientering.

- World of O er en hobby. Det hadde nok vært mulig å tjene penger på siden dersom jeg ønsket det, men det har jeg ikke prioritert. Det hadde gått utover den morsomme jobben - å skape noe nytt.

- Hvor mye tid bruker du på World of O?
- Det kan bli en time eller to i løpet av dagen. Samtidig står jeg ganske fritt, har jeg andre ting å holde på med, lar jeg den hvile noen dager.

- Hvilke muligheter ser du for o-idretten?
- Det er mange muligheter, sjølv om terrengene kanskje ikke alltid er de beste. I Varegg har vi brukt mye bynært og urbant, det er orientering det også. Varegg har også vært en veldig inkluderende klubb, noe ikkje minst Owen Westergaard har æren for. Han er veldig aktiv. Da Varegg sin o-gruppe ble stiftet for 10 år siden nøyde han seg ikke med å sende rundt en e-post når det var trening. Da ville det kanskje kommet to-tre stykker, men Owen ringte rundt og så kommer det 20-30 stykker. Personlig kontakt er viktig.

- Urban-O er også en av Jans kjepphester. Den kvelden vi snakker med han, var det et slikt arrangement i nærheten av der han bor.
- Det deltok 110. Eg var der borte og tok noen bilder etter som jeg er skadet for tiden. Det er moro å registrere slik interesse. Urban-O har 5 korte sløyfer. Da føler alle at de er med. Det er veldig sosialt, sier Jan. Treningsformen gir også fart og spenning. Det er også fin sprinttrening.

- Føler du at du har løftet mange o-messig?
- Et vanskelig spørsmål. Det er ofte vanskelig å se sammenhengene i en idrett som orientering. Men forhåpentlig har jeg ytet noen bidrag til nivåheving og mestring.

- Er det noen som du har møtt underveis som hjalp deg orienteringsmessig?
- Ja, vi hadde i sin tid Kari Fladmark som trener. Da begynte jeg å skjønne hva dette handlet om. Jeg var vel i 16-17 årsalderen da det ”lysnet” for meg.

- Hvilke prinspipper arbeider du etter?
- Jeg har stor fokus på fartstilpasning. De aller fleste av dem jeg har fulgt opp ville funnet frem uten bom dersom de hadde gått gjennom løypen. Både på trening og løp skal man løpe i den farten som egen o-teknikk tillater uten bom. Etterhvert som o-teknikken forbedres, kan farten økes gradvis. Elementer som er sentrale i forbedring av o-teknikken etterhvert som farten økes er kurveorientering, nøyaktig kompasskurs, siste sikre og forenkling. Nivåstigen til NOF har vært et fint utgangspunkt for dette. Men når det kommer til stykket er det aller viktigste å få utøverne til å tenke gjennom hva de gjør på trening og løp: å ta ansvar selv og ta seg tid til å analysere treninger, løp og egen o-teknikk. Egentlig er vel trenerrollen i orientering mye å yte hjelp til selvhjelp, sier Jan Kocbach.


Bilde: Jan har også vært ansvarlig for et storbyprosjekt i Bergen. Kanskje får vi se også et ”fargerikt fellesskap” også i orientering?




Mulig relevante artikler