Helg med trenerseminar og testløp

Travel helg for mange orienteringsinteresserte

Det var testløp for Nordisk Mesterskap torsdag, lørdag og søndag og det ble i den forbindelse gjennomført trenerseminar på NIH fredag.


Jeg telte til 55 deltagere som var med på hele eller deler av trenerseminaret og det var bra. Det er langt flere enn vi har hatt på de høstlige trenerseminarene og viser at det er behov for slike samlinger.

Generalsekretær i Norges Orienteringsforbund, Bjørnar Valstad redegjorde først for ”rikets tilstand”. Det er ikke bare oppløftende og Bjørnar er flink til å kalle en spade for en spade. Vi må rett og slett stikke fingeren i jorda. Norges Orienteringsforbund hadde etter sesongen 2008 ”bare” 22 000 medlemmer. Det vil alltid være knyttet usikkerhet til slike registreringer, men det er ingen tvil om at vi per i dag har langt færre medlemmer enn på mange tiår. Starter i terminsfestede løp har også gått sterkt tilbake, og det kan sies så enkelt at vi i dag er under halvparten av hva vi var i ”storhetstida”. Samtidig er det noen lyspunkter. Deltagesen i treningsløp og treninger viser en svak oppgang og når det gjelder Hovedløpet har deltagelsen gått opp. ”Det viser”, sa Bjørnar, ”at når vi satser på et felt, slik vi har gjort med Hovedøpet, får vi resultater”. Han trakk også fram undersøkelser som viser at Ola Nordmann fortsatt har friluftsliv og friluftsrelaterte aktiviteter høyt prioritert av fritidsinteresser. Det finnes altså et potensial, men hvordan skal vi klare å utnytte den interessen?

Landslagstrenerne Petter Thoresen og Jørgen Rostrup redegjorde deretter for den filosofien de har for landslagssatsingen. Den virket på alle måter offensiv, alt annet ville vært en overraskelse! Vi antar at de fleste trakk et lettelsens sukk over den rent fysiske delen, gutta står på den velkjente norske langkjøringsmodellen. Ikke noe Helgerud og 4x4 her, nei, og godt er det. På den o-messige delen blir det fokusert på kartlesing og retningsløping, 50 prosent på hver. Det virker vettugt. Men når Petter kunne fortelle at han hadde kommet over landslagsløpere som ikke ante hva tommelgrepet, må vi bare konstatere at det glepper både her og der.

Norge skal bli verdens beste o-nasjon, verken mer eller mindre. Den sveitsiske landslagstreneren Thomas Buhrer deltok på seminaret og kunne på spørsmål fra Petter bekrefte at den målsettingen har Sveits også. Med den forskjellen at Sveits for øyeblikket troner øverst på seierspallen. Thomas Buhrer ble som kjent verdensmester så sent som i 2003 på hjemmebane, og var ikke dårligere enn at han løp eliteløypa søndag. Men vi hadde med en trener den dagen også, Leif Størmer, bronsemedaljør fra NM senior (som siste års junior) så langt tilbake som på Grorud i Siljan i 1987.

Undertegnede redegjorde for restarten for Trenerforeningen. Vi er egentlig godt fornøyd med å ha kommet opp og gå med bidrag på trenerseminar og oppegående nettside i løpet av to måneder. Selvskryt skal tas på alvor, for det kommer fra hjertet! Nyansatt talentutvikler Eivind Tonna redegjorde for ”drømmejobben” og deretter var det gruppearbeid over temaet ”hvordan beholde og utvikle løpere mellom 18 og 23 år. Sånn at Eivind har noen å utvikle, altså. Men da måtte jeg forlate åstedet for andre gjøremål.

Testløpet
Mest gledelig, sett med mine øyne, med hensyn til testløpet søndag, var at vi omsider var tilbake i krevende Østmarka med et viktig o-løp. Det – og det utrolig gledelige deltagertallet, 1223 fullførende. Også Gromløpet nylig var nær ved å nå 1000 deltagere og det viser at orienteringen i hovedstaden nå er på vei opp. Viktig, for snart bor ”alle” i Oslo – og da må også vi være med på friluftstrenden – ikke noe er så trendy i Oslo nå som ”Marka”.

Mellomdistansen lørdag hadde flere halvlange strekk og skilte seg vesentlig fra siste års tendens til postplukk. Det skal løyelegger Lars Klyve ha ros for, noe jeg også ga uttrykk for overfor Lars. Ellers krevde Østmarka sitt, slik den alltid har gjort. Gutta måtte over sju minutter på kilometeren, og Egil Johansens løyper bød på interessante veivalg. Sjelden vare i dag – mer av det! Petter mislikte i sin innledning fredag at vi hadde sluppet utlendingene innpå oss i norsk terreng. Nå gikk vi ut med gevinstene og det føltes trygt.

Samtidig antar jeg at den lille sveitseren Hubmann, som havnet litt ned på lista søndag, har mye å by på når verdenseliten samles i Ungarn til høsten. Jeg regner Hubmann som verdens beste o-løper på herresida. 46 norske kvinner og 53 norske menn var etter min telling interessert i å prøve å kvalifisere seg for nordisk mesterskap i Finland. Det er foruroligende få og forteller at vi har en del å ta tak i.

Hans L. Werp
Leder av TNO




Mulig relevante artikler