Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

LESERKOMMENTAR: PÅ TIDE MED EN OPPRYDDING I KLASSETILBUDET

Sant nok er O-festivalen Norges største O-løp, men 68 klasser er vel unødvendig mange? Det var f.eks. 12 klasser som hadde under 10 deltakere. Her er noen forslag til forenklinger:

Norwegian Spring 2013 - Utsnitt av løypa til H21 Elite. Kart: Sarpsborg OL og Varteig OL.

Orientering på klassisk vis i Norwegian Spring

Kommentar

Alt for ofte ser vi at våre største atleter får sine løyper sterkt forringet av unaturlige og påtvungne runder innom samlingsplass, noe som gjerne fører med seg opptil flere kilometer terrengløp. I den 14,1 km lange løypa i Norwegian Spring sist helg var det derimot orientering av godt gammelt klassisk merke.

Gromløpet ØKER PRISEN med 45 prosent

Mens OPN.no akkurat har publisert ros til Vestfold 2-dagers for å ha barbert sine startkontigenter betydelig fra 2011 til 2013, viser tall at Gromløpet i Oslo går stikk motsatt vei.

Vestfold 2-dagers KUTTET startkontigenten

Da Larvik OK og Sandefjord OK arrangerte Vestfold 2-dagers i 2011 ble de kritisert for sine høye startkontigenter. Til årets utgave var prisen redusert med 35% - Folk kom i hopetall, koste seg og hadde det hyggelig!

Klubbene reagerer

– Vi tar sterk avstand fra det forbundet nå tvinger igjennom. Vi har allerede gode systemer, og det er egentlig bare tull det forbundet sier, lyder det fra en av klubbene.
post_03

Antall løp MÅ økes radikalt!

Søndag kveld gjorde OPN.no en interessant øvelse. Resultatet var langt i fra overraskende, men allikevel fryktelig skremmende! I en krets som Akershus og Oslo, hvor "snart halve Norge bor", arrangeres det nesten ikke vårløp.

Horrible startkontigenter i NM

OPN.no har hentet ut startkontigenter for NM i orientering versus NM i langrenn. Tallene vi finner gjør oss skrekkslagne på vegne av o-idretten, hvor Orienteringsforbundet har fått pris- og avgiftsgaloppen til å ta helt av.
Jaktstart i Nordic Tour på Nesodden i 2011. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Hva har Nordic Tour kostet oss?

En o-venn av meg spurte i går om vi noen gang vil få svar på hva fadesen ved sirkus Nordic Tour har kostet den norske o-bevegelsen. Både han og jeg var skjønt enige om at O-forbundet nok vi legge lokk på den saken, men ordene på neste side gir en pekepinn.

Nordic Tour blir avlyst

Av skeptikerne ble det kalt Sirkus Nordic Tour, men forbundstoppene, med NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad i front, hadde klokketro på at dette var fremtiden. Resultatet har vært nedleggelse av erverdige Nordisk Mesterskap, folketomme tribuner, kostbare TV-sendinger og et pengesluk uten sidestykke. Nå ser det omsider ut til at fornuften er i ferd med å seire - Nordic Tour 2014 og 2015 er avlyst!

Mye fin og hyggelig ros!

For de som vurderer om dem skal skape o-innhold på nett kan de personfokuserte leserkommentarene med negativt fortegn, ofte skrevet av eldre menn med en skarp penn, virke skremmende, men som man ser på neste side har det gjennom 8 1/2 år med OPN.no kommet inn god ros.
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Hvor utbredt blir plastbøtte-metoden?

De siste årene har sentralt styre og stell dratt o-sporten grovt ut av kurs på en rekke områder. Ildsjeler uttaler at de ikke vil være med på dette lenger, og velger og arrangere tur-o og annet mer eller mindre i hemmelighet, og vurderer samtidig å delfinansiere sin aktivet med plastbøtte-metoden.
Full fart rundt løypa ved Isdammen på Årvoll i Bjerke bydels friluftsdag på Årvoll i fjor høst. Foto: Privat.

To til rest, vend om!

Werpen funderer over orienteringssporten

Sognepresten i en av de indre bygder på Sørlandet var, slik det var vanlig på den tiden, også redaktør for det lokale menighetsbladet. Han førte til enhver tid nøye statistikk over kirkelyden, tall han sammenlignet fra kvartal til kvartal og lot trykke i menighetsbladet ledsaget av slående kommentarer, med, skal vi se, en smule svovelinnhold: ”Tre i avgang hittil dette kvartal, to til rest – vend om!”
Åge (Hadler) her i farger i innspurten i NM i Hobøl 1970. Den dagen kom han som vanlig tidsnok, noe han ikke hadde gjort i VM to år før. Mannen i regnfrakk er legenden Harry Lagert. Foto: Hans L. Werp.

”Nå må du komme, Åge!”
..eller, da orientering var TV-idrett

”Da orientering ble TV-idrett” er en ganske utslitt tittel, senest da SVT satset stort på EM i Dalarna i sommer. Dessverre hadde de glemt at det fins en idrett som heter orientering da VM ble arrangert i Sveits en måneds tid seinere. Flyktighet preger vår tid.
Faksimile av bokomslag til boka - Sluta med din förbannade idrott - av Sverker Tirén.

Sluta med din förbannade idrott

Altså - jeg mener: Vi kunne jo brukt livet vårt til verre ting. Men hvorfor denne hangen etter å forsvare de valg vi har gjort?
post_03

Bruk ressursene der de ”gir noe”

Magasinet Veivalg har i nummer 1-2013 et lengre intervju med Erik Østli. Erik brenner i likhet med mange av oss andre for o-idretten og fokuset virker for han å være flyttet fra å samle Tiomila-mannskap for Bækkelaget, til å skape aktivitet. Ikke unaturlig det, det er samtidig jobben hans på Beitostølen.
Kartutsnitt: Krokskogen bød på herlig føre sist søndag, og byr på herlig orientering i Flaggspretten i sommerhalvåret.

Orientering – en marka-idrett

- Utlendinger må jo lure om de ser noe slikt som dette, sa jeg til Ragnhild da vi var på vei innover fra Sollihøgda sist søndag.

Trenger vi NM-uka

Synes folk det er for mye med kanskje fire løp på fire dager? Jeg hørte noen av de gode veteranene sa det på forhånd.
Olav Lundanes i kjent offensiv stil på VM-uttaksløpet i Ringerike 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Olav Lundanes

Verdensmester og 2 x Europamester samt VM-sølv stafett 2012 i orientering. Men, ikke god nok for nominasjon til Idrettsgallaen 2013.

Lundanes oversett - Historien gjentar seg

For noen år siden ble Anne Margrethe Hausken Nordberg, selv etter en helt fantastisk sesong, oversett av Idrettsgallaens jury, i år er det Olav Lundanes som får avskjed på grått papir.

Absurde utslag kommer for dagen

At det ville gå slik lå opplagt i dagen, men avgiftskameratenes iver etter pompøse prestisjeprosjekter som Nordic Tour og STORskjerm i enhver krik og krok fikk selv nøkterne folk i de besluttende organer til å gjøre knefall.
O-festivalen på Raufoss i 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Pommade og kjemming av hårete mål

Når noe skal framstå virkelig visjonært, skal det være såkalt "hårete". Så også med NOF's målsetting om 50 000 o-løpere i 2020.
Marianne Andersen ruslet gjennom en løype i Finnemarka Vårløp i vår. Her sammen med unge lokale o-håp. Foto: Hans L. Werp.

Viul-konseptet, eller To arrange small orienteering-events

På vegne av styret, som består av Leif Roger Hultgreen, Gunnar S. Kristiansen og artikkelforfatteren, skal jeg prøve å redegjøre for tanken bak Viul OK, hvilke erfaringer vi har gjort og hvilke løsninger vi har endt opp med etter noe prøving og feiling gjennom tre sesonger.
Utsikt over deler av Oslo fra Holmenkollbakkens hoppkant. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

NOF tok en SAS?

Rekrutteringssamlingen i Oslo fikk rekorddeltakelse, og NOF imponerte med høy profesjonalitet i sitt show. NOF presenterte sine nedadgående kurver med stor åpenhet, men dyttet så problemene ned i klubbene - som om det var der de kom fra?
samlingsplass_03

Det brenner for samlingsplassen!

”Et magisk vendepunkt er det øyeblikk, hvor en idé, en trend, et produkt eller et atferdsmønster sprer seg som en steppebrann.” Definisjonen er hentet fra Malcolm Gladwells internasjonale bestseller ”The tipping point”, og den beskriver o-folkets våteste drømmer for rekrutteringsåret 2013. NOF pisker fram optimisme, men finnes det egentlig noe realisme i disse drømmene? Er vi villig til å ofre så det svir? Våger vi å ofre samlingsplassen?
post_05

Bunnfradrag - Slik bør dette utformes

Avgiftskameratene Bjørnar Valstad og Einar Tommelstad forvalter i dag et avgiftsregime som tar livsgnisten fra de viktige lokale løpene. Med en reell skatt på over 100% sier det seg selv at noe må gjøres, men hvordan bør i så fall et bunnfradrag utformes.
post_07

Hvor er NOF i debatten?

Gjennom en rekke år har det pågått mange gode meningsutvekslinger i tilknytning til artikler her på OPN.no. Norske orienteringsløpere tenker høyt sammen og utfordrer hverandres ståsteder, men det som er o-bevegelsens øverste forvalter, Norges Orienteringsforbund, glimrer med sitt fravær.

- Je er mætt, sa odelsgutten på Evenstad

Werpen funderer over orienteringssporten

Det må være ti år siden nå, jeg hadde blitt spurt om å være presseansvarlig for junior-VM på skøyter på Geithus. Her har den en gang så stolte nasjonalidretten som i sin tid fylte Bislett til randen, overvintret, stort sett takket være en mann, Arne Borgersen. Ja, ildsjeler kan flytte fjell.
post_03

Flere gode grep på gang i NOF

Da OPN.no møtte NOF-president Einar Tommelstad på Blodslitet sist helg fortalte han at flere spennende ting var på gang i Orienteringsforbundet.
Deltakerne på Blodslitet er enten i skogen eller diskuterer veivalg og strekktider med sine o-venner, mens storskjermen får være i fred for deres oppmerksomhet. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

NOF-styret sier JA - "Publikum" ser en annen vei

Norges Orienteringsforbunds forbundsstyre besluttet før helgen å videreføre de gigantiske pengeslukene Nordic Tour og Storskjermprosjektet.
Hans L. Werp.

Gjensyn med "Idrett for alle"?

Werpen funderer over orienteringssporten

Når presidenten i Norges Orienteringsforbund, Einar Tommelstad uttalte følgende i forhåndsomtalen til sist fredags kretsledermøte; "I visjonen er vi på linje med resten av Idrettsnorge når vi sier; «Idrett for alle», ja da var det jevngodt med at vi gamlinger som har vært altfor lenge i "gamet" satte kaffen i vrangstrupen.

Folketomt Nordic Orienteering Tour

Så har vi vært gjennom historiens 3. utgave av Nordic Orienteering Tour. 5 teknisk gode, men samtidig relativt sett ekstremt kostbare, TV-sendinger har vært servert på TV2 Sport i dagene Touren pågikk. Felles for alle sendingene har dessverre vært at bilder av folketomme tribuner og ditto arenaer har skreket mot seerne.
Kameramann på langdistansen under VM i Tsjekkia 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Sprinten minst egnet som TV-produkt

I orientering har vi et bredt utvalg av øvelser. De ekstreme variantene er nattorientering og ultralang distanse. Den mest prestisjetunge øvelsen er den tøffe langdistansen. Mellomdistansen har aspekter i seg som gjør den både utfordrende og interessant. I tillegg til dette har vi stafetter og sprinten. Sistnevnte en øvelse så uoversiktlig og spekket av tilfeldigheter og sirkuselementer at den nå fremstår som noe bortimot meningsløs. Allikevel er det sprinten Norges Orienteringsforbund fremhever som det store TV-produktet.
Det er stort å kjenne gamle skihelter som Arvid Ryen (tv) og Reidar Bekkemellom. Uten en lærer som kom til Faukstad hadde de neppe blitt skiløpere. Foto: Hans L. Werp.

”..Søgnen var flink til å få med seg folk”

Werpen funderer over orienteringssporten

Det fins en rekke historier fra norsk idrett som huskes, om en gutt fra Berkåk i Sør-Trøndelag med en kraftverkstunnel som treningsarena vinterstid, og som presterte det smått utrolige, å bli olympisk mester på 800 meter.

O-Norge vender Nordic Tour ryggen

Ved påmeldingsfristens utløp var det så lite som rundt regnet 500 påmeldinger til publikumsløpene i tilknytning til Nordic Tour kommende lørdag.

Hvorfor må man betale for nyheter fra NOF?

Norges Orienteringsforbund uttaler gang på gang at omtale i media er ønsket. Allikevel må man betale for å få full tilgang til pressemeldinger og nyheter skrevet av Orienteringsforbundet.
Henning Ravnås fikk skryt for løypene i Sigdalsløpet av Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto: Hans L. Werp.

- Er nok muligheter, serru!

Henning (20) en ung orienteringsleder

Den gang norsk orientering gikk så det suste, var det mer eller mindre aktive orienteringsgrupper i et utall av store og små idrettslag. Dessverre er mange av disse orienteringsgruppene borte i dag. Men unntakene fins, orienteringsgruppa i Nedre Sigdal IF i Buskerud er i ferd med å våkne opp av dvalen igjen, ikke minst takket være Henning Ravnås (20).

Nordic Tour - Hva er vitsen!

Åpent nordisk mesterskap var visst ikke tidsriktig nok, verken for publikum eller media. Orienteringstoppene i de nordiske landene valgte som en følge av blant annet dette for noen få år siden å nedlegge denne bautaen i orienteringshistorien, til fordel for nyvinningen Nordic Tour.
Anders Nordberg med kongepokal etter den praktfulle langdistansen i Stange Almenning i 2007. Fins det noen som orker å ta opp kampen for å få kongepokalen tilbake på langdistansen hvert år, slik det var fram til og med 1995? Foto: Hans L. Werp.

..skal vi snakke om Kongepokalen?

- Werpen funderer over orienteringssporten

Denne septembertorsdagen ute i Råde i 1996 var bare så herlig ufyselig som en høstdag i Østfold kan bli. Det var stor idrett, vi som var møtt opp, enten det var de ikke alt for mange tilskuerne, eller vi som var ute i embeds medfør - som presse, fikk oppleve. Det var norgesmesterne på det som den gang ble kalt normaldistanse, men som nå heter langdistanse, som skulle kåres der ute i østfoldskogene.
Eikerløpere diskuterer veivalg etter endt dyst. Foto: Hans L. Werp.

Orienteringsløpet, livsnerven i o-bevegelsen

- Werpen funderer over orienteringssporten

”Å dra på o-løp” var en ganske vesentlig del av ungdomstiden for mange av oss.
Kartutsnitt fra Solrenningen 2012, arrangert av Sarpsborg OL og Halden SK.

Testløpene søndag, en kommentar

Her har tilfeldighetene fått en avgørende betydning for hvordan resultatlista har blitt seende ut.
post_03

Det ineffektive Orienteringsforbundet

Orienteringsidretten tar seg for tiden råd til å ha en egen ansatt web- og informasjonsansvarlig på sentralt hold i Orienteringsforbundet. Ulempen er bare at denne funksjonen ikke fungerer optimalt.
post_07

IL GeoForm reagerer

Blant mange på grasrota i norsk orientering er det en nær sagt endeløs hoderisting over Forbundstingets beslutning fra mars måned om å møte dalende aktivitet med økte avgifter på nettopp aktivitet. De driftige folkene bak IL GeoForm er blant de som reagerer.
post_03

Foreslår å legge ned natt-NM og NM ultralang

I 1986 ble Atle Dengerud norsk mester i nattorientering. I 2012 er han løypelegger når Steinkjer OK arrangerer ultralang-NM. På kommende forbundsting den 10 – 11. mars 2012 på Rica Hotell, Gardermoen vil kretsleder Dengerud på vegne av Nord-Trøndelag Orienteringskrets foreslå legge ned både natt-NM og NM ultralang.
Kjært minne: Keramikkfat for 3. premie i VIFs o-løp 1966. Fatene var populære som premier den gangen, Terra keramikk i Drammen produserte dem.

Vålerengas fryktede orienteringshær

Et minne fra unge o-løperår, som stadig er i bruk hjemme hos meg, er et keramikkfat med påskriften "VIFs o-løp 1966". Det fortjener noen linjer nå da VIFs o-gruppe, etter det jeg leser på OPN.no og referatet fra Harry Lagerts Nattcup, har gjenoppstått.
storskjerm_02

…. imponerende ”streaming” fra Liberec – men hvor er nordmennene?

Kommentar av Hans L. Werp

Nå, da det omsider ble tre dager på rad med fint høstvær, var det kanskje ikke så mange som lot seg lokke til å bruke et par formiddagstimer lørdag og søndag til å følge” streamingen ” fra verdenscupen i Liberec, fra den samme skistadion der Petter Northug jr. feiret triumfer under ski-VM for to år siden. Men med en halsbetennelse som har vært slitsom og bli kvitt og med en planlagt familierunde søndag ettermiddag, satt jeg nå der.
post_03

Hvorfor overser O-forbundet Trøndelag?

Mens smale saker fra Oslo og Kristiansand får omtale, ser det ut til at større begivenheter i for eksempel Trøndelag blir oversett av Orienteringsforbundets nett-redaksjon.