post_03

Antall løp MÅ økes radikalt!

Søndag kveld gjorde OPN.no en interessant øvelse. Resultatet var langt i fra overraskende, men allikevel fryktelig skremmende! I en krets som Akershus og Oslo, hvor "snart halve Norge bor", arrangeres det nesten ikke vårløp.


Jeg er så heldig at jeg fikk vokse opp i det som var o-sportens gullalder og den virkelige storhetstida for norsk orientering.

Vi snakker om 70- og 80-tallet!

Gjennom mange 10-år hadde ildsjeler og entusiaster landet rundt lagt sten på sten, noe som gjorde at o-bevegelsen ble stadig sterkere. Det hele nådde et toppunkt rundt midten av 80-tallet (forhåpentligvis kun en foreløpig tinde..).

1.500 deltakere en søndag i mai
For å tegne et kort bilde av hvor stor orienteringsidretten var, kan det nevnes at selv inn på 90-tallet samlet herrenes hovedklasse, H21, i de største o-begivenhetene her hjemme, to stappfulle eliteklasser, henholdsvis H21E 1 og H21E2, samt gjerne to-tre klasser for A-lang, H21AL1, H21AL2 og H21AL3. I tillegg hadde vi H21B (A-kort i dag) og H17C og H17N for løpere i samme aldersgruppe.

Men det var ikke bare 21-klassene som var attraktive. Om vi går noen år tilbake og lander på 1982 finner vi at Siggerud IL's nasjonale orienteringsløp søndag 16. mai samlet 1.577 påmeldinger og 1.402 startende.

Siggerud er for øvrig et lite tettsted rett sør for Oslo.

Klasse D15-16 hadde 69 deltakere i dette løpet og i den samme klassen for gutter, altså H15-16, finner vi 117 deltakere.

For litt kuriosa tar oss tid til å nevne seierspallen i begge klasser. Blant jentene var topptrioen i nevnt rekkefølge Kristin Asdøl, Janicke Dahl og Gry Dengerud fra klubbene Tyrving, Njård og Siggerud, mens Stein-Erik Berthelsen, Vidar Strand og Jon Iver Bakken løp raskest av gutta. De tre sistnevnte representerte den gang Bærums Verk, Nesodden og Bækkelaget.

Pulserte Norge rundt
Nå kan man tro at resten av o-Norge stod stille og at det fra sentralt hold var slik at all aktivitet i o-løypa dagen før nasjonaldagen i 1982 ble kanalisert i retning Siggerud.

Nei da, slik var det ikke - Terminlista (O-kalenderen) røper at det var 8 ulike kretser som hadde sine arrangementer denne dagen før dagen.

Noe som også er interessant er å se hva som står nederst på forsiden til resultatlista fra løpet på Siggerud:

"Siggerud Idrettslag - en aktiv arrangør innen Stor-Oslo Orienteringskrets"

22 løp i løpet av noen få våruker
Men det var ikke bare Siggerud IL som var en aktiv arrangør i nedslagsfeltet i og rundt hovedstaden.

Om vi holder oss til terminlista fra 1982 og ser på lørdager og søndager fra 1. mai til ca. 15. juni dette herrens år er fasiten, med forbehold om skrivefeil, som følger:

* Lørdag 1. mai - Bækkelaget - Rekruttløp.
* Søndag 2. mai - Kolbotn - Nasjonalt løp.
* Lørdag 8. mai - Ås/NLH - Kvistkvaset, stafett.
* Søndag 9. mai - Nesodden - Nasjonalt løp.
* Lørdag 15. mai - Njård - Vårsleppet, stafett.
* Søndag 16. mai - Siggerud - Nasjonalt løp.
* Torsdag 20. mai (Kr. Himmelfartsdag) - Haslum - Nærløp
(nb! Samme dag Grorduddalsmesterskapet på Skjetten for Oslo nord/øst (samlet 203 deltakere)).
* Lørdag 22. mai - Heming - Hemingstafetten.
* Lørdag 22. mai - Hølen - KM Langdistanse (Ultra).
* Søndag 23. mai - Grei/Romsås - Gromløpet - Nasjonalt løp.
* Lørdag 29. mai til mandag 31. mai var det pinse. Da ser det ut til at Stor-Oslo o-krets tenkte at vi enten skulle ta turen til Drammen, Halden eller Hamar/Løten for å delta i noen av deres pinsetilbud.
* Lørdag 5. juni - Bærums Verk - Krøkern, begynnerløp.
* Lørdag 5. juni - Ellingsrud, Kretsløp.
* Søndag 6. juni - Lyn, Kretsløp.
* Lørdag 12. juni - Kjelsås, Nasjonalt løp.
* Søndag 13. juni - Oppsal, Kretsløp.

Romerike (rett nord-øst for Oslo) var den gang en egen krets og ikke underlagt Stor-Oslo o-krets. Jeg tar derfor med at det i Romerike o-krets ble arrangert egne løp på følgende helgedager; 9. mai - Frogner, 20. mai - Hurdal, 22. mai - Bjørkelangen, 23. mai - O-52, 6. juni - Rælingen, 12. juni - Nittedal og 13. juni - Gjerdrum.

O-cupen i tillegg
I mai og starten av juni var det også i følge terminlista fra -82 runde 1, 2 og runde 3 i det som ble kalt O-cupen (konkurranse hvor klubbene konkurrerte mot hverandre). 1. runde i dagene 11. til 15. mai. 2. runde fra 25. til 29. mai og 3. runde ble arrangert i perioden 8. til 12. juni.

Ikke rart det ble en slagkraftig og pulserende situasjon for o-sporten med en slik kalender!

Dagens virkelighet
Slik ser det ut i Akershus og Oslo o-krets (AOOK) i helgene/helligdagene i 2013, i følge data hos Eventor, fra ca. 1. mai til ca. 15. juni (forbehold om skrivefeil og/eller feil i uttrekket fra Eventor):

Onsdag 1. mai - Ås - Kvistkvaset, stafett.
Onsdag 1. mai - GeoForm/OSI, nærløp.
Lørdag 4. mai - Ingen løp!
Søndag 5. mai - Ingen løp!
Torsdag 9. mai (Kr. Himmelfartsdag) - Ingen løp!
Lørdag 11. mai - Ingen løp!
Søndag 12. mai - Nydalen - Kretsløp.
Lørdag 18. mai til mandag 20. mai er det pinse - Ingen løp i AOOK, men både på Hamar/Løten og Kongsberg.
Lørdag 25. mai - Ingen løp!
Søndag 26. mai - Måren, kretsløp.
Lørdag 1. juni - Lillomarka - Nasjonalt løp.
Søndag 2. juni - Lillomarka - Nasjonalt løp.
Lørdag 8. juni - Oppsal - 15-stafetten.
Søndag 9. juni - Oppsal - Nasjonalt løp.
Lørdag 15. juni - Ingen løp!
Søndag 16. juni - Ingen løp!

nb! I dag inngår Romerike i Akershus og Oslo o-krets og løp i dette området ville også vært med i oversikten rett ovenfor om det ble arrangert noen i perioden.

Umulig å drive rekruttering
Med en så spinkel terminliste som hva vi ser er tilfellet i dag er det langt vanskeligere å drive rekruttering av nye o-løpere.

Mange deltakere på rekruttkurs får man, men å få de videre over i o-løp er ekstra krevende med en så blodfattig terminliste.

La meg forklare:

Egne barn gjør som mor og far og blir med dit bilen kjører, i alle fall opp til en viss ungdomsalder, men for de aller fleste potensielt nye o-familier er det så godt som utenkelig å kjøre langt for å bli med på en aktivitet de enda ikke har fått under huden (med mindre det da er for å gå/løpe/sykle Birken).

Om man er opptatt med konfirmasjon eller noe annet søndag 12. mai og ikke ønsker å reise til Hamar/Løten eller Kongsberg i pinsen, så betyr det at første terminfestede mulighet for å delta i et individuelt løp i Oslo/Akershus er søndag 26. mai, med unntak av GeoForm/OSI's nærløp 1. mai.

Deretter er det kun 2 helger til med terminfestede løp (1-2 juni og 8-9 juni) før skolens sommerferie.

Dette betyr altså at det er kun 4 helger totalt sett med terminfestede orienteringsløp i hele Akershus og Oslo fra sesongstart til midtsommer.

Dette er i et område som i følge Wikipedia har 23 kommuner og 1,2 millioner innbyggere!

Alltid vært treningsløp og karuseller i tillegg
Nå vil noen hevde at det er mange arrangementer også i disse dager, men at nå går de på ukedager i form av Oslo City Cup og lignende. Svaret da er at storhetstida inneholdt også sine treningsløp og nærløp i Oslo-området i form av ulike karuseller, som Nordmarkskarusellen, AB-karusell og i Groruddalen hvor jeg selv holdt hus hadde vi for eksempel en serie som ble kalt "Tirsdagsløp", hvor Groruddalens 8 o-grupper i ulike idrettslag samarbeidet om hvert sitt arrangement.

Disse kom da i tillegg til en fyldig og attraktiv terminliste for helger og helligdager.

Som natt og dag
Kort oppsummert kan vi slå fast at det i 1982 ble arrangert 15 terminfestede løp i Stor-Oslo o-krets fra ca. 1. mai til ca. 15. juni. Tar vi med de 7 løpene i Romerike, som altså nå inngår i det som i dag heter Akershus og Oslo o-krets, kommer vi totalt til 22 løp på helger og helligdager i løpet av noen få vår-/forsommeruker.

Totalen i det samme nedslagsfeltet i 2013 er 8 (åtte) løp - Altså 14 færre løp!

Må ha en helt annen fokus
Første bud for å skape orienteringsaktivitet er å arrangere orienteringsløp - Flest mulig og oftest mulig - Så "enkelt og greit" er det - Og dette er viktig lærdom fra storhetstida til den norsk o-bevegelsen!

Samme søren hvor mye orienteringstoppene roper om det som angivelig skal være/skulle være tidsriktige løsninger og fremtiden, slik som TV, Mikro og Makro, Nordic Tour, storskjerm og høye arrangørskatter..

..Det er ikke disse aspektene som vil gi oss en ny gullalder!

Pompøse luftslott er derimot langt på vei kun egnet til å tappe o-bevegelsen for ressurser i form av tid og penger, energi og motivasjon!

Nå har vi (o-bevegelsen) snart surret bort 25 år på diverse TV-spor og annet dill-dall, samtidig som trendlinjene har pekt i gal retning. Beslektede idretter som sykling, løping og langrenn har derimot helt andre trendlinjer det siste 10-året.

Fokus hos Norges Orienteringsforbund og o-bevegelsen som helhet MÅ fremover være på lokal aktivitet, lokale ildsjeler, lokale klubber og lokal synliggjøring gjennom lokale medier!

Kun om vi samler oss om disse aspektene vil det være mulig å bygge opp en ny storhetstid (eller i det minste stoppe dagens lekkasje og også få en del økning).

Noe av det første vi i så måte bør/må gjøre er at vi igjen må få på plass innholdsrike og godt fungerende terminlister - som også dekker helger og helligdager - I dette arbeidet må Norges Orienteringsforbund ta et tungt ansvar gjennom å være en pådriver og motor!

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

---

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om emnet.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler