Bjørnar Valstad under stafett-NM på Beitostølen i 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Bjørnar Valstad under stafett-NM på Beitostølen i 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Valstads drøm i 2003

- La oss skape 20 dagers galskap i skogen. Ikke for få oppmerksomhet eller skape et mediesirkus. Skap det først og fremst for o-idrettens skyld, eller for vår egen skyld, skrev Bjørnar Valstad på sin blogg i 2003.


Som aktiv utøver hadde Bjørnar Valstad og hans bedre halvdel, Hanne Staff, en særdeles populær blogg under adressen www.staff-valstad.com.

Mange fulgte med iver Valstads formidlinger fra hans aktiviteter som en av verdens beste orienteringsløpere.

Fra tid til annen kom han også med enkelte kritiske innlegg i retning styrende organer og det var heller ikke uvanlig at han ga uttrykk for visjonære synspunkter.

Slik som i saken "Wild a cross Norway..." som ble publisert 4. juli 2003.

Slik innledet Bjørnar Valstad det innlegget:

- La oss skape 20 dagers galskap i skogen. Ikke for få oppmerksomhet eller skape et mediesirkus. Skap det først og fremst for o-idrettens skyld, eller for vår egen skyld!

- Vår idrett er som skapt for den samme type konkurranser som Tour'en. Vi har en idrett som inneholder alle momentene, Sprint, Kortdistanse, Klassisk distanse, Fellestarter, Fjelløp, Stafetter og lagkonkurranser. Vi må kombinere dette til herlige 15-20 dager med galskap i skogen, slik fortsatte han.

- Forflytte oss fra by til by. Starte med Sprintløp i bykjerner, Løpe Klassiske distanser som fellestart og enkeltstart. Løpe "tempo" etapper, jaktstarter og fjell-løp mellom tettsteder. Løpe lagkonkurranser og stafetter. Kun ilagt enkelte hviledager for forflytning til nye områder. Start i Stockholm eller Göteborg, mål i Halden eller Oslo? Det skulle være beinhardt, slik at taktikk har kommet inn i bildet. Laget kunne jobbet sammen på fellestarter, het det videre.

Etter Bjørnar Valstads utsagn skulle løsningen for å få de beste til start være å sette opp 500.000,- kroner til vinneren og fordele like mye blant de 50 neste på lista.

Siden både damer og menn løper orientering ville da den totale premiepotten beløpe seg til 2 millioner. Valstad skriver for øvrig ikke noe om hvor disse pengene skulle hentes i fra.

En tid etter at ovenstående tanker ble spredd i vifteform på Internett ble Bjørnar Valstad ansatt som generalsekretær i Norges Orienteringsforbund. Som daglig leder for norsk orienteringsidrett kom han således i posisjon for å bidra til å utvikle idretten i henhold til tankene fra 2003.

I Valstads ledertid er det tatt noen grep i retning "Tour de France", gjennom innføringen av Nordic Orienteering Tour (NORT).

Men særlig lenger unna "20 dagers galskap i skogen", enn hva Valstad har vært med å utvikle NORT-konseptet til, er det nok vanskelig å komme.

Innholdet i årets Tour er i følge det foreløpige programmet nemlig som følger:

1. etappe - Sprint i Oslo
2. etappe - Mellomdistanse (30 min.) i Oslo
3. etappe - Knockout Sprint, også kjent som sirkussprint, i Gøteborg
4. etappe - Sprint i Finland
5. etappe - Mellomdistanse jaktstart i Finland

Hele innlegget "Wild a cross Norway..." på denne linken.Mulig relevante artikler
       *      *