10 år siden Yoghurt-spøken

Tiden flyr, i sommer er det allerede 10 år siden Yoghurt-spøken herjet landslaget. - Jeg er utrolig forbannet. Jeg ønsker å få en unnskyldning, lød det fra Bjørnar Valstad.


I sitt første utgivelsesår foreviget O-boka noen spesielle historier fra norske testløp dette året.

- Testløpene foran VM var lagt til Sveits for å få VM-likt terreng. Relevant var nok terrenget. Alt annet holdt ikke like høy standard. Det som var ment som en yoghurt-spøk ble bare toppen av kransekaka, innleder O-boka på side 83 i sin 2003-utgave.

Nettavisen OPN.no siterer utdrag fra O-boka:

- På det første testløpet i Weesen ble postvakt Anders Nordberg jagd bort fra en passasje av en huseier. Nordberg prøvde å få huseieren til å la en grind i en antatt offentlig trapp stå åpen. Argumentasjonen førte til at huseieren gikk og hentet et gevær. Da ga Nordberg opp.

- På det andre sprinttestløpet i Richterswil ville ikke en grunneier ha en post på en gangvei like ved huset. På denne gangveien sto det visst "Kein durchgang" på et skilt. Under herrenes løp holdt postvakt Hans Gunnar Omdal postenheten et stykke fra der posten egentlig skulle ha vært plassert. Etter endt herreløp løp Omdal nedover mot start. Dameklassen ble stoppet selv om flere løpere var i gang med konkurransen. Disse og de som ikke hadde startet, fikk ny startplass og starttid lenger ut i løypa.

Disse hendelsene skulle vise seg å ikke bli stående alene som kuriositeter fra testløpene i Sveits det herrens år 2003.

O-boka forteller:

- På langdistanseløpet fikk Bjørnar Valstad yoghurt i stedet for vanlig sportsdrikk på den andre væskeposten. Landslagstrener Anders Gärderud var på denne posten. Bjørnar trodde først det kunne være landslagstreneren som bevisst ga ham yoghurt sidet det hadde blitt pratet om at alt kan skje på VM. Så tenkte han at det var barn på overnattingsstedet som hadde bidratt med yoghurten. Gärderud trodde at han langet Valstads egen væskeblanding over til ham, men en eller flere hadde levert inn en flaske merket med BV fylt med yoghurt i stedet for vanlig sportsdrikk. Thormod Berg, en annen Bækkelags-løper, hadde fått en flaske med noe som visstnok var en slags proteinblanding. En boks med gulrøtter ventet på Øystein Kristiansen på en annen av væskepostene.

Reaksjonene på disse spøkene ble i følge O-boka intense:

- Jag reagerer in i helvete hårt på dette, sa Anders Gärderud da han hadde samlet alle deltakerne på det siste VM-testløpet. Han syntes yoghurt-episoden var mye mer alvorlig enn det at noen av deltakerne hadde løpt på forbudte områder under sprinttestløpene.

- Jeg er utrolig forbannet. Jeg ønsker å få en unnskyldning, sa Valstad.

- Ingen angrende synder meldte seg under oppvaskmøtet. På vei hjem til Norge fikk Valstad en unnskyldning av en av løperne. Det hele var ment som en spøk. Man hadde visst trodd at yoghurten skulle bli luket ut av systemet lenge før den ble langet over til Valstad, opplyser O-boka.

Hvordan gikk det så på VM i Sveits senere samme år?

Med 2 sølv og 2 bronse ble Norge 5. beste nasjon. Sveits, Sverige, Frankrike og Storbritannia var foran oss på medaljestatistikken.

O-bokas hjemmeside


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler