HÅPER POLITIET IKKE BANKER PÅ DØRA I ÅR OGSÅ

- Dette er ikke en skummel mann, men en som har kommet hit for å gjøre en jobb for idretten, lyder budskapet. I fjor banket politiet på døra.

NM SPRINT STÅR FOR TUR - DETTE ER DE SPINNVILLE STARTKONTINGENTENE

Kommentar

Til helgen arrangeres NM i sprintorientering, både individuelt og for stafett. På arrangørens nettside står startkontingentene oppgitt, og de er ekstreme og gjelder både seniorer og juniorer, altså løpere helt ned i 16-års alder:

INGEBORG EIDE PÅ TOPP OGSÅ I PINSESPRINTEN

Som skiløper bygger Ingeborg Eide fra Byåsen IL sterk motor. Om sommeren tar juniorløperen sin store kapasitet med inn i orienteringsløypa, og leker der katt og mus selv med solide seniorløpere, slik som i Pinsesprinten på Hedmark mandag. Hos herrene ble det seier til Kristiansand OKs Vegard Danielsen for andre dag på rad.

TORGEIR NØRBECH I SÆRKLASSE PÅ KONGSBERG

Forrige uke trente IL Tyrvings Torgeir Nørbech løpsstyrke med godt resultat i det store terrengløpet Fornebuløpet. Den gode farten tok han med seg videre til klar seier da Pinseløpet Kongsberg avrundet med 7,2 km for H21 ved Heistadmoen. Hos damene var Bækkelagets Lone Brochman i egen divisjon i deres 5 kilometer.

HAUSKEN OG DANIELSEN BEST I LØVSPRETTEN

Da Pinseløpene på Hedmarken rullet videre med Løvspretten søndag ble det ny seier til Anne Margrethe Hausken, og det på fullstendig overlegent vis. Vegard Danielsen fra Kristiansand OK kapret pallens øverste trinn hos herrene, med 12 sekunders margin.

KONGSBERG-SEIER FOR HAARE OG MELSOM

Den 6,1 km lange løypa under dag 2 av Pinseløpet på Kongsberg søndag ble en triumfferd for unge Threse Haare fra Konnerud IL. Hun var over 4 minutter foran superveteranen på 2. plass. Hos herrene ble det løpt 9 km. Også der ble det en ung vinner. Fossum IFs Borger Melsom holdt høyest fart av samtlige.

HAUSKEN OG AUKRUST OSMOEN BEST I ELGDILTEN

Anne Margrethe Hausken Nordberg og Jon Aukrust Osmoen, begge opprinnelig fra grasrotklubber ute i distriktene, henholdsvis på Karmøy og i Os, gikk til topps i hver sin hovedklasse når Pinseløpene på Hedmarken innledet med Elgdilten lørdag.

ØYSTEIN SØRENSEN VANT PÅ KONGSBERG

Med bare 1 sekunds margin kapret eikermannen Øystein Sørensen seieren under første dag av Pinseløpet på Kongsberg lørdag. Hos damene ble det soleklar seier til Christine Mikkelsen fra IK Grane Arendal Orientering.

NOF KREVER 4.008 KRONER FRA UNGDOMSLØP

Kommentar

Regnestykket er enkelt, men like fullt svært beklagelig og en budbringer om hvor kynisk og selvsentrert deler av idrettbyråkratiet har blitt:

INNFLYTTERE DOMINERTE SPRINT-KM OSLO

Under KM i sprintorientering for Akershus og Oslo o-krets var det massiv dominans av innflyttere øverst i resultatlista for begge hovedklasser. Vant gjorde evighetsmaskinene Anne Margrethe Hausken Nordberg og hennes Anders med henholdsvis 17 og 22 sekunder.

MED CLAES UNGER PÅ TUR I LILLOMARKA

Tour of Lillomarka er et fast innslag som jevnt og trutt dukker opp under den populære overskriften "Siste Veivalg" i høyre sidepanel her på nettavisen OPN.no. Nå er det Claes Unger som deler kart, løype og veivalg med landets o-entusiaster:

Post fra O-VM i Trondheim 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

VM-PROGRAMMET 2016 ER KLART

Sprint og skogsdistansene skiller lag. - Det koster en hel del krefter og penger å bytte arenaer, påpekes det fra arrangørhold.

NØRBECH OG TILTNES MARKERTE SEG I FORNEBULØPET

Nettavisen OPN.no stresser satsende i o-miljøet om at de må slenge seg med på terreng- og gateløp. Et par hardhauser som jakter poster i IL Tyrving tok utfordringen i Fornebuløpets 10 km lange løype onsdag kveld. Og det med hyggelig resultat:

NY DRAHJELP INSTAGRAM #ORIENTERING

Også i dag løfter nettavisen OPN.no frem et positivt Instagram-innlegg hvor en som samler på Norges 2000 meter-topper løfter skogens idrett frem i lyset gjennom den viktige og nyttige emneknaggen #orientering. Se innlegget rett på neste side:

KUN FOR DE SOM ELSKER RESULTATER

Det er mange resultatnerder ute i nettuniverset - Dette er nettstedet for dem www.resultater.org

Rekordtrupp till För-VM: - Viktigt att ge många chansen

Hela 28 blågula löpare kommer till start vid världscuptävlingarna i Sverige och Norge i början av juni. - Det känns viktigt att ge många chansen på hemmaplan, inte minst med tanke på VM nästa år, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

ORIENTERINGEN FÅR HJELP FRA INSTAGRAM @MINSUNNELIVSSTIL

Kommentar

Orienteringsforbundets webmaster og husskribent ser ut til å sove også i Instagram-timen, men andre tar ansvar for å løfte orienteringen frem i en sosial kanal med stort trøkk, ikke minst blant ungdommen. Se bildet og les kommentaren på neste side:

Petter Northug. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

O-LØPERE KUNNE LØPT MOT NORTHUG

Kommentar

17. mai valgte verdens beste skiløper, Petter Northug, å stille på 10 000 meter baneløp under KM for Sør-Trøndelag. En real kvalitetsøkt ble resultatet, det kunne det også vært for orienteringsløpere med behov av bedret løpskapasitet.

SNØ TVINGER FLYTTING AV PINSELØPENE

- Fortsatt mye snø i løpsterrenget på Budor gjør at løpene ikke kan gjennomføres med like forhold for alle løpere, melder arrangørene av Pinseløpene på Hedmarken.

RUSH AV NYE STILLINGER HOS IOF

Det internasjonale orienteringsforbundet er gjennom massive omstillinger. Noen roller fases ut, og diverse hoder skal rekrutteres, blant disse 2 stillinger som markedsansvarlige.

IOF FLYTTER VEKK FRA HELSINKI

IOF, det internasjonale orienteringsforbundet, legger Finland og Helsingfors bak seg. Nå venter en annen by i et annet land:

IOF-PRESIDENTEN BER OM EKSTRA VM-MØTE

- Skog-VM og By-VM hver sine år. Dette er spørsmålet IOFs president ønsker tatt opp i et ekstraordinært møte sommeren 2015.

PALLØP AV STÅLE GJELSTEN I SKIFJELLØPET

I Lillesand lørdag ble det varmet opp til 17. mai med Skifjelløpet over 6,5 kilometer. Der ble det en klar plass på seierspallen i dette mosjonsløpet for Ståle Gjelsten.

HÅVARD LUCASEN SUVEREN I VÅRONNLØPET

Lørdag var også Toten-Trolls Våronnløp på programmet. Der vant Emilie Westli Andersen fra Løten OL dameklassen med 13 sekunder, mens Ås-NMBU-løperen Håvard Lucsen hadde ryggen fri med 6 romslige minutter. Komplette resultater følger:

BJERVA OG KORNMO BEST I HJALMARLØPET

Med innlagt KM i mellomdistanse for Telemark og Vestfold ble Hjalmarløpet arrangert i Skien lørdag. Elin Bjerva fra Larvik OK og Porsgrunn OLs Thore Kornmo vant hver sin hovedklasse. Alle resultater for alle klasser:

KM-GULL DELT UT I BUSKERUD

Lørdag ble det arrangert KM i sprintorientering for Buskerud, som en del av Drammen City Cup. Slik endte det hele i det kjølige vårværet:

KM-GULL TIL AADLAND OG JARVIS WESTERGÅRD

Fana IL var torsdag vertskap for Hordalands kretsmesterskap i orientering over mellomdistanse. På selveste Kristi Himmelfartsdag havnet de edleste medaljene i lommene til Samnanger ILs Ida Johanne Aadland og Vegard Jarvis Westergård fra Varegg Fleridrett. De ble klokket i mål på 45:39 og 37:52 noe som ga betryggende seiersmarginer i løypene som målte 4 og 4,4 kilometer. Se samtlige resultater:

EIKERLØPET VUNNET AV TUE LASSEN OG HEIDI ØSTLID BAGSTEVOLD

Godt over 600 løpere var torsdag, Kristi Himmelfartsdag, samlet i Eikerløpet. Rundt et dieselaggregat i ville skauen langt innafor Eiker og Drammen ventet godt kart, bra terreng og dype skoger hvor snøen akkurat har sluppet taket. Den danske landlagsmannen Tue Lassen fra OK Pan Århus dunket gjennom herrenes løype på en kilometertid rundt 6-tallet. Blant 45 løpere i klassen, mange sterke kort, vant han med over 2 minutter. Hos damene klatret Fredrikstad SKs Heidi Østlid Bagstevold til topps. 22 andre løpere ble henvist til å spille annenfiolin, men seiersmarginen var ikke større enn 54 sekunder. Se alle 630 resultater:

FOSSUMLØPET: HAUSKEN STRAFFET AV KLUBBVENNINNE

I Fossumløpet, tett på Oslo by torsdag og Kristi Himmelfartsdag, måtte verdensmester Anne Margrethe Hausken Nordberg se seg slått med 50 sekunder i den 4,3 km lange løypa, og det av en løper fra egen klubb. Hos herrene var IL Tyrvings Espen Jakobsen fullstendig overlegen i deres 4,9 km lange løype. Se alle resultater:

TRONDHEIM OPEN DAG 2: IGJEN 4 ULIKE KLUBBER ØVERST PÅ PALLEN

Også under 2. dag av Trondheim Open i orientering, torsdagens mellomdistanse på Kristi Himmelfartsdag, var det løpere fra 4 ulike klubber som seiret i juniorenes klasser. Klubbene de representerer er;  Byåsen IL, Frol IL, Trollelg OL og Tynset IF. Se resultater:

TRONDHEIM OPEN - 4 KLUBBER TOPPET SPRINTEN

Da Trondheim Open i regi av Wing OK innledet med sprint onsdag kveld ble juniorklassene vunnet av løpere fra 4 ulike trøndelagsklubber, henholdsvis Byåsen IL, Freidig, OL Trollelg og Verdal OK.

Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

EIKERLØPET PÅ VEI MOT 700

Det renner på med påmeldinger til Eikerløpet torsdag (Kristi Himmelfartsløp). Folk tørster opplagt etter løp som er lagt godt inne på skauen.

Orienteringsløp på Kongsberg. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

PINSELØPET KONGSBERG NÆRMER SEG

- Tradisjonelt har Pinseløpet deltagelse fra svært mange av Norges O-klubber og vi forventer 3000-4000 deltagere fordelt på de tre dagene, forteller Atle Wøllo til nettavisen OPN.no.

Håvard Irgens fra da han herjet i ungdomsklassene for noen år siden. Nå er 96-årgangen eldre junior. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

GIKK FORT FOR UNGE IRGENS - 3:08 MIN/KM

- På langstrekket til 9. post går det fryktelig fort på traktorslepet, røper Håvard Irgens fra Bodø etter at han løp 9. etappe for sin klubb i 10Mila sist helg.

H21 - 40 PÅMELDTE LØPERE

Orienteringen i Norge er inne i et positivt retningsskifte. Noe vi også får bekreftet i dette løpet kommende torsdag, Kristi Himmelfartsdag. 23 løpere er påmeldt i D21 og 40 stykker har meldt sin ankomst i H21:

Ulf Forseth Indgaard inngikk i Frol ILs suksessrike lag i 10Mila 2015. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

FROL-INNSATS BEKREFTER UNØDVENDIG EUROPA-STØVSUGING

Kommentar rett fra kompasshuset

Flere norske klubber har brukt millioner av dugnadskroner på innkjøp av utenlandske leiesoldater. Drømmen klubbene har ønsket å støvsuge seg frem til er gode plasseringer i 10Mila. Så kommer Frol IL og lister seg gjennom Tio-natten på en måte som oser av respekt og anerkjennelse.

Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

EIKERLØPET STØRRE ENN FOSSUMLØPET

Kommentar rett fra kompasshuset

Tynt befolkede Buskerud o-krets leder i øyeblikket knepent på storbymaskinen Akershus og Oslo o-krets. Torsdag avgjøres det hele, men noe er langt viktigere:

Atle Dengerud på pallen - I hovedklassen

Da Stjørdals-Blink i helgen arrangerte sitt Vårløp var det tett om herlighetene i herrenes seniorklasse. Bare 10 sekunder skilte de 3 første, og her finner vi H50-løperen og den tidligere NM-vinneren Atle Dengerud, med et etternavn og gener som for øvrig går igjen på seierspallen hele 3 ganger i bare dette løpet alene.

Sigurd Dæhli aksler landslagstrøya

I orienteringssportens storhetstid og gullalder, for godt og vel en mannsalder siden, var løtenekspressen Sigurd Dæhli fast inventar i toppsjiktet. I forbindelse med nordisk landskamp kommende helg, kler han seg igjen i rødt, hvitt og blått.

Kinneberg og Dæhli ga norsk Tio-jubel

Norsk orienterings nye vidundergutt, Eskil Kinneberg, spurtet ned verdensstjerner og ga IFK Göteborg seieren i helgens 10Mila. Flere nordmenn var i laget. I tillegg sikret Magne Dæhli at Halden SK kom på 2. plass i den rivende avslutningen.

Tårevåt innsats på 10Mila - I dameklassen

Resultatene sier sitt, ved denne korsvei nådde verken norske støvsugerklubber eller andre norske klubber opp i helgens Tiomila 2015.

Nydalen vant 10Mila - I ungdomsklassen

Nydalens Skiklub var over 6 minutter foran nærmeste utfordrer. Ytterligere 3 norske lag inne blant topp 10, i Tiomila 2015.

Tore Sandvik om 10Mila

- Det er solid uten svake punkter. Alle er gode nok til å «regjere» på sine etapper, men det gjelder å gjøre jobben, sier tidenes mestvinnende Tiomila-løper, Tore Sandvik, om sin klubbs muligheter foran årets utgave av 10Mila i helgen.

PUNKTUM FINALE FOR TRONDHEIM SPRINTCUP

Det 5. og siste løpet i sesongens Trondheim Sprintcup var programfestet onsdag kveld. Slik gikk det:

DETTE LØPET TAR DEG VEL IMOT

- Vi arrangerer ett av kun to ordinære orienteringsløp på Østlandet som er oppført i Eventor førstkommende helg, lyder budskapet til OPN.no fra løpslederen.

FINALEN I OSLO CITY CUP

Tirsdag kveld, i et vær av typen nær sagt ingen fortjener, ble de tildels svært intense finalene i Oslo City Cup unnagjort:

Faksimile fra Laagendalsposten.no mandag 4. mai 2015.

Storm mellom grunneiere og orienteringslag

Hovedoppslag på Laagendalsposten.no mandag formiddag handler om konflikt mellom grunneiere og stormønstringen Pinseløpet Kongsberg.

Alle fikk være med Rachel Nordtømme

Kommentar rett fra kompasshuset

Orienteringssporten tviholder merkelig nok fortsatt på sin lukkethet. Andre tenker anerledes; - Møt opp på parkeringsplassen ved Akebakkeskogen, så jogger vi en tur i Grefsenkollen, lød invitasjonen som søndag gikk ut til Rachel Nordtømmes 33.400 Instagram-følgere.

Frol for alle penga i Freidigstafetten

Der enkelte andre nøyer seg med tomt prat, gjør Frol IL ord til handling og leverer resultater, gang på gang. I Trondheim søndag ble det seier i Freidigstafetten både blant damer og herrer, og sågar dobbelt på topp i sistnevnte kategori