Frol, Freidig og Trollelg best i kampen om Trondheim

Trondheim Sprintcup hadde sesongens 2. løp torsdag kveld. Juniorklassene ble vunnet av Karen Oline Kolstad fra Freidig og Freidig og OL Trollelgs Andreas Sølberg. Beste seniorer var Trond Einar Moen Pedersli, også han fra OL Trollelg, samt Frol ILs Guro Torpe.

Hver prikk utgjør trafikken for en enkelt dag på OPN.no - Kurven peker godt oppover.

Sterk trafikktrend for OPN.no

Snøen smelter, skogens idrett tar til igjen etter vinterdvalen, og orienteringsløperne søker seg i økende grad til den populære nettavisen Orientering På Nett - OPN.no. I grafikken ovenfor utgjør hver blå prikk besøket for en enkelt dag. Hyggelig trend for oss og hyggelig for norsk orientering!

Unge stortalenter i støtet i Drammen City Cup

Drammen City Cup innledet sesongen torsdag kveld. Både i D17 og H17 var det to lovende juniorer, henholdsvis fra Sturla og Konnerud, som tok hver sin overbevisende seier.

Løp 2 i Ringerikskarusellen unnagjort

Arnevik, Kringhaug, Arnevik, Opseth, Sæther, Arnestad Enerhaugen, Enerhaugen, Berglund og Fossaas løp raskest da Ringerikskarusellen fortsatte med sesongens 2. løp i Hole torsdag kveld.

KM-GULL til Anders Nordberg

Akershus og Oslo Orienteringskrets har allerede gjennomført kretsmesterskap i nattorientering. Det skjedde natt til torsdag i Groruddalen med 132 deltakere. I den 9 km lange løypa med fellesstart vant Anders Nordberg med 2 sekunder til nærmeste konkurrent.

Urovekkende aktivitetstall fra helgens løp

Kommentar

- Maks 100 som er under 50 år, skriver en av personene som jevnt og trutt analyserer o-sportens utvikling.

Mye bra på Orienteringsbilder.no

Spesielt svenskene er flinke til å merke sine Instagram-bilder med emneknaggen #orientering, men på Orienteringsbilder.no ser vi at også norske o-løpere hiver seg på denne gode Instagram-trenden med #orientering.

Sekundstrider i Oslo City Cup nr. 2

Tirsdag kveld var over 600 løpere samlet for sesongens andre utgave av Oslo City Cup. Herrevinneren vant med 2 sekunders margin, mens raskeste dame hadde ryggen fri med 10 sekunder.

Skikometen tar med seg orienteringsløp

- Noen orienteringsløp kan det fort bli. Variasjonen og gleden ved å løpe i terrenget gir mye motivasjon i treningsarbeidet, sier vinterens gjennombruddsløper i skisporet.

Vestfold 2-dagers imponerer

Kommentar

Lørdag og søndag stod orienteringsklubbene i Larvik og Sandfjord bak nok en utgave av Vestfold 2-dagers. OPN.no var ikke selv på plass, men deltok for noen år siden. Det som da møtte oss var et orienteringsløp hvor kart, løyper og arena var på skogens premisser. Samtidig har ikke disse arrangørene latt seg frist av å innføre jåleri og høye startkontingenter. Dette er noe som passer o-løpernes lynne, jungeltelegrafen går og folk drar folk. I helgen tett på 600 løpere hver av de to dagene. De gjør mye bra i Vestfold!

Smart trekk av Fredrikstad

Kommentar

Da Fredrikstad SK i helgen arrangerte Blåvessprinten for godt og vel 400 deltakere gjorde de noen kloke valg. D/H35, en klasse som nesten aldri trekker folk, fjernet de fullt og helt, samt at de kjørte 10-årsklasser fra D/H 40 og oppover. Kanskje i overkant kynisk å la 69-åringer konkurrere mot 60-åringer, men for de aller fleste handler orienteringsløpet om en tur i skauen og en sosial møtesplass. I så henseende er det bare å forenkle klassetilbudet i stor skala, slik at konkurransen er tilpasset antall deltakere og antall hender som jobber med arrangementet. Ros til Fredrikstad!

Fra Ultra-Gull til beste etappetid dagen derpå

Kommentar

Analytikere av norsk orientering har for lengst slått fast at den norske linja hvor forbundets toppidrett gjenmer bort løperne er fullstendig skivebom. Sverige presterer langt bedre på den internasjonale arena og de har for flere år siden skrotet glitter- og fjas-sporet. Noe joviale Gustav Bergman er et godt eksempel på. Verdenstoppen løp hjem SM-gullet på ultralangdistanse lørdag, søndag stilte han opp på ankeretappen for klubben sin, OK Ravinen, i Rånässtafetten. Resultat: Beste etappetid. Ja, det er en litt dristig øvelse, men på dette viset bygger Gustav både klubbidentitet og -stolthet, samt gir tilbake til grasrota. Positiv spiral!

Lillomarka uten norske løpere i Rånässtafetten

Lillomarka Orienteringslag ble søndag nummer 8 i den svenske Rånässtafetten. Klubben fra Groruddalen, med helt unike forutsetninger for skogens idrett, hadde ingen norske løpere i 5-mannslaget.

Pallplass for Jarvis-gutta i Rånässtafetten

Morten Jarvis Westergård og broren Håkon hadde begge nøkkelroller da deres Järla Orientering stormet inn på pallen i Rånässtafetten søndag. Lillomarka og Tyrving deltok i det svenske arrangementet.

Bjerva og Vågsnes på topp i Vestfold 2-dagers

Søndag avrundet et Vestfold 2-dagers med godt over 500 deltakere per dag. Elin Bjerva og Sigve Vågsnes tok hånd om seierspallens øverste etasje i hovedklassene.

Bjarthe Westerheim til topps i Kristtornløpet

9,1 kilometer og 78:30 var fasiten for Bjarthe Westerheim i Kristtornløpet på Stord søndag. Han vant løpet med 27 sekunder til neste konkurrent.

Gullord-seier i Myrtrampen

Herrenes hovedklasse over 7,4 km  ble søndag toppet av Gullord med 25 sekunders margin, mens Johansson tok hånd om damenes 5,9 km lange løype med 49 sekunder tilgode på nr. 2.

SM-GULL på ultralang med 10 minutters margin

Lørdag hadde Sverige sitt SM Ultralangdistanse i nærmere 20 varmegrader. Kvinnevinneren behersket vær, kart, løype og terreng så bra at hun vant med nesten 10 minutter, mens beste herre hadde et drøyt minutt ned til nermeste forfølger.

Haare og Vågsnes vant klart under åpningsdagen av Vestfold 2-dagers

Therese Haare var helt overlegen, men også Sigve Vågsnes hadde en trygg margin til konkurrentene under åpningsdagen i Vestfold 2-dagers lørdag.

Vister foran Lundanes og Dæhli i Blåveissprinten

I et stjernespekket løp under Blåveissprinten i Fredrikstad lørdag satte unge Martin Vister løpere som Olav Lundanes og Magne Dæhli på plass. Hos damene ble Mari Fasting beste norske.

Emil Winstedt. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Nattsvermeren vunnet av Emil Wingstedt

I feltet inngikk navn som Anders Nordberg, Jarkko Huvoila, Tore Sandvik og Øystein Sørensen - totalt 35 løpere. Emil Wingstedt vant med 5 sekunders margin.

Her stiller generalsekretæren

O-sesongen har startet. Blant dem som tar på seg startnummer i helgen er Orienteringsforbundets generalsekretær. Tror du han har valgt seg Vestfold 2-dagers eller Blåveissprinten lørdag? I så fall bommer du! Her er svaret:

4 klubber på pallen i Trondheim Sprintcup

Om vi fokuserer på seniorklassene for damer og herrer, så finner vi 3 løpere fra Frol, 1 fra Nidarøst, 1 fra Trollelg og 1 fra arrangørklubben NTNUI da Trondheim Sprintcup innledet i Trondheim torsdag kveld.

Tyrinatta med Dag Aalvik på topp

Torsdag kveld ble Tyrinatta arrangert på Kihlemoen ved Hønefoss. Hovedklassen fikk Aalvik, Arnevik og Heimdal på pallen, mens Arntzen og Arnevik seiret i henholdsvis AK- og C-klassen.

NOF på hodejakt

- Er du klar for å bidra til at vi kan løfte oss enda nærmere våre hårete mål, spør Norges Orienteringsforbund i forbindelse med nok en nyansettelse.

Synd ingen lettbeinte NTNUI'ere deltok her

Frol's Mathilde Rundhaug deltok, men hvor i all verden var O-gutta fra NTNUI??

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Oppsiktsvekkende klasseinndeling i Norwegian Springs SOLrenningen

Kommentar

Dagens o-veteraner opplevde storhetstida og gullalderen for orienteringen. De største mønstringene hadde klassene H21E1, H21E2, H21AL1, H21AL2 og H21AL3. Når Norwegian Spring og SOLrenningen arrangeres om en drøy uke ser vi derimot en helt annen klasseinndeling.

Hjelp Norwegian Spring og SOLrenningen over 1000 deltakere

Enkelt og greit fordi den joviale løpslederen og de dyktige arrangørene fortjener det, men vel så mye fordi at norsk orientering trenger noen stormønstringer på vårparten og ikke minst fordi at du får en dag i skogen hvor o-sportens egenart ser ut til å stå i sentrum og i et terreng som beskrives som stort sett åpent og lettløpt. La oss derfor gjøre en dugnad og i fellesskap løfte Norwegian Springs SOLrenningen søndag 19. april godt over 1000 deltakere.

Toppdamer sentrale i Nattsvermeren og Blåveissprinten

I likhet med flere andre idretter henviser også o-sporten kvinnene altfor ofte til "vaffelsteking", fremfor å gi mulighet til sentrale roller i arrangementsstaben. Når Fredrikstad SK fredag og lørdag arrangerer Nattsvermeren og Blåveissprinten er det derimot to damer vi er vant til å se høyt oppe i resultatlista som legger løypene, henholdsvis Emma Johansson og Heidi Østlid Bagstevold. Blåveissprinten er for øvrig på god vei mot 500 påmeldte og startkontingenten er av den nøkterne sorten.

Vestfold 2-dagers passert 500 per dag

Til helgen arrangeres Vestfold 2-dagers i regi av orienteringsklubbene Larvik og Sandefjord. For hver av dagene har arrangementet med nøkterne startkontingenter nå passert 500 påmeldte løpere med god margin.

Oslo City Cup vunnet av Lind og Johansson

Oslo City Cup innledet tirsdag kveld. Anne Johanne Lind vant med 7 sekunder, mens den svenske skiløperen Martin Johansson fra IL Tyrving ydmyket de norske o-spesialistene med 25 sekunder og mere.

14,6 km med Nordberg - GPS-målt 17,3

- Mye bra løping, og noen bommer når vi etter hvert passerte 2 timer. Jeg kjente meg relativt frisk og fin hele turen så dette var veldig gøy. Følte også at det var et veldig bra kart og nydelig terreng, forteller Anders Nordberg.

Thierry Gueorgiou best i JK - Jan Kjellström

H35-løperen Thierry Gueorgiou, fra frankrike og den finske klubben Kalevan Rasti, ydmyket i påsken nok engang konkurrentene. Nå skjedde det i forbindelse med JK - Jan Kjellström O-festival i Lake District.

Linn Hokholt overlegent best i Prague Easter

I damenes eliteklasse benyttet Linn Hokholt påsken til å vinne 3-dagersløpet Prague Easter med 5 romslige minutter i sammendraget. Blant herrene var det norsk klubbtilhørighet på plasseringene 2 til 7.

Slik gikk påskens eneste norske orienteringsløp

I Buskerud og Hønefoss finner vi påskens eneste norske orienteringsløp!! i form av Ringerikskarusellen mandag 2. påskedag. Tilman Tietz, Mikkel Berglund, Jørgen N. Melling, Kari Enerhaugen, Anders Roum, Ida Rognved, Eivind Hoff, Aina Viena og Lars-Inge Arnevik stakk av med hver sin seier.

Sterk Lundanes nr. 2 i Kolmårdskavlen

4 norske løpere inngikk i lag som klatret opp på seierspallen i den prestisjefulle Kolmårdskavlen i Sverige mandag 2. påskedag. Det kjente Lundanes-navnet var på 2. plass, mens de 3 øvrige løp i "bronselag".

Eskil Kinneberg i en tidligere utgave av Bohuslunken. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Jubel for Eskil Kinneberg i 7-manna

Beste etappetid og plass på pallen var resultatet for Eskil Kinneberg og hans IFK Göteborg i påskens 7-mannabudkavle i Sverige. Løperen som gikk gradene i Raumar Orientering virker å være i siget igjen etter en periode med utfordringer.

Öjetrampen 2015. Foto: OPN.no.

1.435 løpere bekreftet o-sportens egenart i Öjetrampen

Gjennom disse stikkordene oppsummeres påskeaftens solfylte utgave av Öjetrampen, et løp som samlet et betydelig antall deltakere, samt 2 av verdens aller beste orienteringsløpere.

Norske fremganger i Prague Easter

På åpningsetappen av påskeløpene Prague Easter i Tsjekkia ble det norsk seier i D21 E, mens Norges menn i H21 E virkelige hadde blod på tann og la beslag på de 8 første plassene. Løpene pågår langfredag til 1. påskedag.

Hausken på pallen - Lind vant i KortFredan

På andre etappe av Five-O, i IK Gandviks KortFredan på selveste langfredag, løp Anne Margrethe Hausken Nordberg inn til 3. plass. Veteranstjerna hadde to klubbvenninner foran seg, hvorav Anne Johanne Lind helt øverst på seierspallen.

Pallen totalt for Helgerud og Baklid i Danmark

Da Påskeløp i Danmark avrundet med tredje og siste løp lørdag og påskeaften var det med 2 blad Helgerud og 1 blad Juveli på seierspallen totalt i de såkalte hovedklassene.

Anders Nordberg vant Häxjakten

Ungdommer, legg bort smarttelefoner og andre duppeditter, det gjelder å trene. O-pensjonisten Anders Nordberg vant nemlig torsdagens nattløp i Häxjakten med over 2 minutter. Hanne Høvik snuste på seierspallen i damenes hovedklasse.

Åpnet danske påskeløb på pallen

Anette Juveli (aka Baklid) og Anneke Bjørgum leverte solide prestasjoner da Påskeløb 2015 innledet i Danmark skjærtorsdag. Begge plasserte seg godt på pallen. Hos herrene var evighetsmaskinen Øyvind Helgerud beste norske kort.

post_07

Alle påskens resultater - Orientering 2015

Svenske løp og prestisjestafetter, pluss danske påskeløp, samt Prague Easter og JK i Skottland er blant begivenhetene i påskens meny. I Norge er det kun Fossekallen IL og Ringerikskarusellen som ser at påsken er tid for orienteringsløp. Alle resultater følger via neste side:

Norsk vinnerjubel i Måsenstafetten

Med klart beste etappetid på åpningsetappen la buskerudløperen et solid grunnlag for klubbseier i hovedklassen under elitemønstringen i Måsenstafetten søndag. Blant herrene var det norske vestlandskort i sentrale roller for klubbene som ble nummer 4 og 5.

Lokalavisen banket på døra

Det endte med 75 prosent av forsiden og 4 helsider inne i avisen. Og for de som eventuelt fortsatt tviler, lokalavisene er også o-sportens viktigste arena for å nå ut til folket.