verden_pc

Best å sitte hjemme

Ønsker vi egentlig å ha publikummere på norske orienteringsløp? Sånn situasjonen er i dag lønner det seg i hvert fall å sitte hjemme foran dataen, skriver Erik Gullord i et leserinnlegg her på OPN.no.


Helgas NM på Beitostølen demonstrerte på mange måter hvor dårlig et norsk orienteringsløp er lagt opp for publikum. Rett nok, sto du på gratishaugen lørdag hadde du god oversikt over løperne i de ulike klassene på vei inn mot publikumspost, og ikke minst på vei inn mot de siste avgjørende postene før oppløpet.

Likevel er det lite fristende for publikum å se på et arrangement lik det som ble gjennomført på Beitostølen i helga. Lørdag viste (som vanlig) storskjermen Norsk Orienterings logo mer enn den viste løpere, GPS-tracking og resultater.

Dersom forbundet virkelig vil noe med den nye storsatsingen med skjerm og tracking må det benyttes på en helt annen måte. Vi må tørre å ta det samme steget som langrennsfolket har gjort. Det betyr kortere sløyfer med flere arena-passeringer. På den måten kan publikum se løperne både ”live” og på storskjermen der de fanges opp av arenakamera. Dessuten må det satses nok penger til at det faktisk kan være et kamera eller tre i skogen. Det holder ikke med ett stasjonært kamera på arena.

Som om ikke det var nok må vi se på regelverket og finne løsninger som gjør det mulig å benytte GPS-trackingen. Det skal ikke være slik at kun speaker får se hvor i skogen løperne er, også vi som står på arena må få lov til dette. En enkel løsning på denne utfordringen finnes ikke, men mulige løsninger kan være at vi sier ”greit, de som starter til slutt har en fordel av at de har sett deler av løypa”. En kanskje mer sannsynlig løsning er at det må innføres prestart områder i mesterskap og andre arrangementer med storskjerm. Løperne må møte opp på et område som er avgrenset fra resten av arena, og ligger i en vinkel eller posisjon i forhold til storskjermen som gjør det umulig å se hva som skjer der.

Sånn det er i dag finnes teknologien som gjør det mulig å se GPS-tracking, men publikum får ikke lov til å benytte den. Ikke er det lov til å ha med seg en liten PC med mobilt bredbånd på arena, ei heller er det lov å bruke mobiltelefonen for å følge med på live resultater (det var det i hvert fall ikke på Beitostølen, selv om det har vært lov ved andre arrangementer tidligere i år). Her må det ses på regelverket. Skal publikum få noe ut av et o-løp må de få benytte ALLE mulige tekniske hjelpemidler som bedrer deres opplevelse.

Poenget mitt er at slik situasjonen er i dag lønner det seg faktisk å sitte hjemme foran dataskjermen å følge med på orientering. Der kan du få live resultater fra flere passeringer underveis, du kan følge med på GPS-trackingen og samtidig høre lyden av speaker. Da går det an å følge med på det som skjer i toppen av listene, samtidig som man faktisk kan følge klubbens egne løpere som har en tendens til å ligge litt for langt ned på listene til at de vises på storskjermen, eller blir fanget opp av speaker. Oversikten er mye bedre. Norsk orientering har ganske enkelt bommet når de legger opp til denne avanserte teknologibruken, uten at publikum får benyttet seg av den.

Dersom denne utfordringen ikke tas på alvor vil orientering aldri bli en publikumsidrett, noe den har alle verdens muligheter til å bli.

Eirik Gullord - journalist, o-løper og –publikummer

******

Kåserier, kommentarer, leserinnlegg og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis OPN.no sitt ståsted.



Mulig relevante artikler