Disse er landslagsløpere i 2015

Norges Orienteringsforbund har tatt ut følgende landslagsgrupper i orientering for kommende sesong.

Også Hanne Staff vinker farvel til o-idretten

Nylig hadde ektemannen Bjørnar Valstad siste dag på jobben som generalsekretær i orienteringsforbundet etter flere år med oppsiktsvekkende svake resultater på en rekke fronter. Nå er det hans kone, Hanne Staff, som stempler seg ut fra sjefsrollen for skogens idrett hos Olympiatoppen.

NOF velger utvikling fremfor VC-start

- En verdenscuprunde i starten av året passer dårlig sammen med andre, viktigere utviklingsområder, slår landslagssjef Kenneth Buch fast.

Storskjermen var ikke akkurat noen publikumsmagnet under Blodslitet 2014. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Napp ut storskjermens kontakt!

Kommentar

Blodslitet er en av o-sportens aller sterkeste varemerker, og lørdag var det klart for 2014-utgaven. Løpet har stor tiltrekningskraft på o-familien med rundt 1600-1700 påmeldte i år, men Storskjermprosjektet har så definitivt ikke magnetens egenskaper.

Vil ha blanda drops i NM-stafetten

Akershus og Oslo o-krets fikk fredag gehør for sitt forslag om at NM-stafetten ikke lenger skal være ren med tanke på klubbtilhørighet.

Stafett tilbake til O-festivalen

- Night Hawk er et friskt pust, men det bør være «marked» for mer, var innspillet fra Norges største o-krets, mens et annet fylke var helt uenig i dette, lyder rapporten fra fredagens Kretsledermøte.

Touch Free i o-løypa fremover

Kretsledermøtet ble fredag orientert om Norges Orienteringsforbunds planer rundt Touch Free stempling på orienteringsposter.

Studenter skal fargelegge de hvite flekkene

En av o-idrettens største utfordringer er en avgiftspolitikk som dreper det lokale engasjementet det jorda i utgangspunktet er skrinn. Kretsledermøtet mener de har funnet løsningen.

Valstad hevder han tror på målet

Den forrige generalsekretæren hoppet brått av fra stillingen som o-sportens daglige leder og over til en rolle på gulvet i osloskolen. Pratemaker er han tilsynelatende fortsatt.

Ny klasse innføres for B-løpere

O-sporten er kjent for at hver løper nærmest har sin egen klasse, nå har Kretsledermøtet besluttet at enda en klasse skal innføres.

Denne trioen ble nummer 5, 2 og 1 i Blodslitet 2014 - fra venstre: Inger Liv Bjerkreim Nilsen, Anne Margrethe Hausken, Betty Ann Bjerkreim Nilsen. Arkivfoto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Blodslitet vunnet av Betty Ann Bjerkreim Nilsen og Gustav Bergman

Blodslitet 2014: - Jeg orienterte selv hele veien. Det hadde jeg bestemt meg for allerede før start. Men på andrerunden fikk jeg en bom, og var redd de andre hadde passert meg, forteller Betty Ann Bjerkreim Nilsen.

Her har o-sporten noe å lære

Som kjent skal ildsjeler som jobber for lokal aktivitet ute på grasrota bli ansett som livsviktige blomster som må vannes, fremfor arbeidsmaur som skal utnyttes. Her er et eksempel på noen som ser dette bildet:

Svenske landslaget blir halvert

- Vi ønsker mere tid med hver enkelt løper, sier landslagssjefen for de suksessrike svenskene, samtidig som deres landslag for 2015-sesongen blir offentliggjort.

Anne Margrethe Hausken Nordberg i Blodslitet 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Blodslitet: Hausken klar for beinhard sesongavslutning

- Det er slitsomt. I hodet og kroppen. Men det er vel verdt å pine seg gjennom, sier Anne Margrethe Hausken Nordberg i forkant av helgens Blodslit, hvor hun jakter sin 7. seier.

O-boka 2014.

O-boka 2014: I hvilken kommune er det fullt av bjørner og o-løpere?

- O-boka 2014 er en inspirasjonskilde for alle som vil oppnå bedre resultater i o-løypa. Her kommer du tett innpå vinnerne, og får en forståelse for hvorfor de lykkes i o-løypa. Både gjennom tekst, kart, veivalg og bilder, forteller medutgiver av O-boka, Vidar Benjaminsen til OPN.no.

Fra starten i Blodslitet 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Blodslit-tippingen er klar

- Da ble det tipping i år også, melder arrangørene av høstens store massemønstring, Blodslitet i Fredrikstad, i en e-post til nettavisen OPN.no.

- Terrenget fremstilles som dobbelt så bratt som det i realiteten er

Uten kart og arrangører stopper som kjent skogens idrett opp. I helgen var mange av landets karttegnere, etter innledende privat initiativ, samlet på Klækken Hotell ved Hønefoss i Buskerud. NOF-mannen Ivar Haugen oppsummerer samlingen gjennom disse ordene:

4 Excel-ark kan gi landslagsplass

Om du skriver inn det Norges Orienteringsforbunds byråkrati ønsker å lese i et Excel-ark, så kan du bli belønnet med landslagsplass.

Tungt for Halden og Nydalen i 25manna

Noen norske navn i vinnerlaget Lidingö og oppløftende resultater fra Oppsal og Varegg er positive innslag i helgens 25manna. En stafett hvor de norske storklubbene nok en gang ikke innfridde. Nydalen fikk det tøft etter svak løping allerede på 2. etappe, mens Halden jevnt over manglet det som skulle til.

Lidingö er verdens beste klubb - Vant 25manna

- Det känns helt underbart! Just på 25manna är det ju verkligen hela klubben som tävlar, inte bara det där elitlaget som reser runt. Det här har vi gjort tillsammans, hela gänget, jubler Fredrik Johansson etter å ha tatt Lidingö inn til seier i 25manna.

Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

30 kroner for et blodslit?

Mens Blodslitet avkrever 500-700 kroner fra o-løpere med spontan løpslyst, så krever Eidskog IL 30 kr for sitt tilsvarende løp – Langtur’n – søndag 26.oktober.

Blått milliondryss over idretten

Finansminister Siv Jensen (FRP) og kulturminister Thorhild Widvey (H) bekreftet søndag at regjeringen fullfører opptrappingen av tippenøkkelen i 2015. Dette nyter idretts-Norge godt av.

Ulf Forseth Indgaard underveis i VM-uttaksløpet over langdistanse  i Hønefoss og Ringerike 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Frol-løpere best i Hu & Hei

Som så mange ganger tidligere i trønderske oppgjør ble det seier til løpere fra Frol IL også under Hu & Hei sitt Gampeløp denne helgen.

Øystein Kvaal Østerbø på Smaaleneneløpet i Østfold O-weekend 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

SM-GULL til Øystein Kvaal Østerbø

Øystein Kvaal Østerbø vant ultralang-distansen under det svenske mesterskapet i orientering søndag.

Olav Lundanes ved Aklangens bredder etter å ha vunnet Holleia Høstløp 2013 like utenfor Hønefoss. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Lundanes med 4.-plass i verdenscupen

Olav Lundanes øynet et håp om pallplass, men måtte ta til takke med den bitre 4.-plassen i verdenscupen sammenlagt i orientering søndag.

Hva gjør Hu & Hei i år?

Arrangørene bak langløpet Hu & Hei skapte debatt høsten 2013. Det hele handlet om deres forhold til Eventor og arrangørskatten/løpsavgiften. I helgen går årets utgave. Hva gjør de i år?

Olav Lundanes på vei mot seier i Blodslitet 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Olav Lundanes: - Teknikken må sitte

- Verdenscupfinalen blir spennende, for jeg har ikke løpt så mye siden NM. Men jeg tror det kommer til å gå bra, sier Olav Lundanes.

Asker-NM tok orienteringen i riktig retning

Kommentar

Med NM-uka i Asker i september fikk o-idretten endelig se en arrangører som våget å bryte med trenden.

Mångmiljonbråk i skogen

Helt plutselig forsvant O-Ringen 2016 bort fra Sälen. - Det är något som kan leda till avtalsbrott, menar Gunnar Löfkvist, ordförande för Dalarnas Orienteringsförbund, utan att förklara vad det skulle kunna innebära.

NM-stafetten vs. SM-stafetten

NM-stafetten i orientering har utviklet seg til å bli en stafett for harepuser - for "alle skal jo med". Svenskene hadde sitt SM i helgen. Der ser det ut til at melodien er en helt annen, se bare her:

Orientering inngår i ny resultatportal

Skogens idrett, orienteringen, blir dessverre ofte oversett at mediaaktører, men i den nye resultatportalen som nå har sett dagens lys er O-idretten kommet med.

O-løpere høyt oppe i Oslos Bratteste

Tett på 3.600 løpere deltok i helgen i motbakkeløpet Oslos Bratteste, på flere av de fremste plassene finner vi navn vi kjenner godt fra orienteringsløypa.

Anders Nordberg best i Slottet Rundt

Mange fine høstløp i skogens idrett ble unnagjort i helgen. Blant disse Slottet Rundt på Ås i Akershus. Der finner vi Berit Sofie Wiklund og Anders Nordberg som vinnere av den 10,2 km lange løypa.

Tove Alexandersson. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Sjette strake SM-GULL for Alexandersson

Ikke mindre enn 6 ganger på rad har det svenske fenomenet Tove Alexandersson klatret til topps i det svenske mesterskapet i orientering over mellomdistanse. Det foreløpig siste gullet i rekken kom lørdag.

O-Ringen 2016 flytter bort fra Sälen

Svenske O-forbundet og arrangørklubbene ble ikke enige om økonomien i dette.

Noe av det styggeste vi har sett

Orienteringsløpere får titt og ofte noen rift, skrammer, blåmerker, et kutt i ny og ne, og kanskje også et overtråkk fra tid til annen. Men en sjelden gang blir det noen virkelig stygge saker. Bildet på neste side viser noe som slett ikke ser bra ut - Så IKKE KLIKK DEG INN I SAKEN om du har lav tåleterskel for store sår.

Team Aas-Brothers med Dagfinn og Svein-Olav Aas vant herreklassen i Challenge40 2014. Foto: Susanne Skrimstad og Tommy Lysakermoen.

O-løpere tapetserte pallen i Challenge40

- Vinnere i herreklassen ble Dagfinn Aas og Svein-Olav Aas i Team Aas-Brothers, opplyser nettavisen SykkelAktiv.no, men også blant damene og i mix-klassen var dette orienteringsløpernes festaften. På pallen finner vi o-navn som Vågsnes, Astrup Arnesen, Bergan, Tronbøl, Fjellstad og Breitschädel.

Unge Buskerud-topper løper Over Skauen

I noen kretser skal ungdommen tilsynelatende bruke mest mulig tid til GPS-analyser og samvær med sin mentale i trener. Buskerudmodellen handler derimot om at det skal arrangeres løp og den beste treningen får man med startnummer på brystet. Det skaper aktivitet og gir resultater!

Hausken vant KM Mellom med 6 minutter

Innlagt i Folloløpet ble det i helgen arrangert KM Mellomdistanse for Akershus og Oslo. Der ser vi at Anne Margrethe Hausken Nordberg vant den 4,7 km lange D21-løypa med 6 minutter. Også H21 ble vunnet av en innflytter, foran en 47-åring, og deretter en ung løper fra Buskerud. Vinneren av H19-20 hadde hele 10:41 i KM-tid (også kalt tur-o på tid) og ble med det gruset av de 3 første løperne i D19-20.

Bjørn Ekeberg. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

NM-GULL til Halden og Tyrving

- Jeg føler meg komfortabel i en slik situasjon. Men i dag var det små marginer, og jeg var ikke trygg på seier før jeg var i mål, sa Bjørn Ekeberg etter å ha avgjort søndagens NM-stafett i Asker til IL Tyrvings fordel.

Ivar Haugen. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Ingen TV-kjærlighet for frier Haugen

Han er en av svært få nordmenn som har slått Thierry Gueorgiou i o-mesterskap, han har vunnet 10Mila med KOK, han nyter gode dager på jobb i O-forbundet, men i den TV 2-sendte Jakten på kjærligheten ble orienteringsløper Ivar Haugen denne uka løpende utenfor ringen.

Anders Nordberg. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

NM-GULL til Nordberg og Rønning Sund

Medio september 2004 fikk Anders Nordberg sitt absolutte gjennombrudd med VM-bronse på mellomdistansen i Västerås. I Asker, tett på på dagen 10 år etter og flere VM-medaljer senere, leverte Nordberg et nytt kremløp under NM på samme distanse. - Et slikt løp hvor alt bare flyter, og noen poster nesten «kom mot meg», strålte NM-vinneren.

Mathilde Rundhaug. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Droppet medaljejakt - Hjalp heller konkurrent

- For meg var det eneste naturlige ting å gjøre, forklarer Mathilde Rundhaug etter å ha avbrutt sitt NM-løp i Asker torsdag. Fra landslagsledelsen får hun ros.

Carl Godager Kaas. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

NM-GULL til Godager Kaas og Rønning Sund

Da orienteringsidrettens hovedøvelse, den prestisjefulle langdistansen, hadde sitt norgesmesterskap i Asker torsdag, ble det NM-GULL til Kaas og Sund. - Jeg åpnet litt dårlig med ett minutts bom på første post. Deretter er det et godt løp, forteller vinneren Carl Godager Kaas.

Klart for NM-uka i Asker

Så er det omsider klart for kåring av Norges absolutt beste orienteringsløpere i sesongen 2014 - NM Langdistanse skal nemlig avgjøres i Asker i Akershus torsdag 11. september.

NM-GULL til Frol og Trollelg

Det ble trøndersk hjemmeseier ved henholdsvis Frol og Trollelg under junior-NM i orientering søndag. - Jeg visste ikke om hun var sliten eller om det var lureløping, sa Frols ankerkvinne Mathilde Rundhaug etter målgang.