Olav Lundanes. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

EM-SØLV til Olav Lundanes

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: - Dette smakte utrolig godt og var viktig foran VM i Italia senere i år, slår Olav Lundanes fast etter at han tirsdag sikret seg plass på seierspallen under EM i orientering i Portugal på mesterskapets mest prestisjefulle distanse.

- Jeg er optimistisk, sier landslagssjefen

EM i orientering har åpnet elendig for Norges Orienteringsforbund. Både sprinten og mellomdistansen har gitt resultater av dyster karakter. - Jeg håpet at vi skulle være nærmere enn dette, poengterer Kenneth Buch.

Tove Alexandersson. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Svenskene satt fast i piggtråd og bush - Allikevel medalje

- Jeg satte meg fast med håret i piggtråd på vei til den siste posten, forklarer Tove Alexandersson. Dette til tross, hun sikret seg plass på pallen. Også Gustav Bergman havnet i garnet, for han endte det ikke like godt.

EM-finale i orientering: Beste norske løpere så svakt som nummer 11 og 17

NÅ MED KOMPLETTE RESULTATER: Olav Lundanes ble beste nordmann med en skuffende 11. plass på mellomdistansen under orienterings-EM i Portugal mandag.

EM i orientering: Øystein Kvaal Østerbø 11 sekunder fra medalje

- Et helt greit løp. Jeg var litt forsiktig og løp med håndbrekket på nesten hele veien for å unngå å gjøre feil, forklarer Øystein Kvaal Østerbø etter EM-sprinten i Portugal søndag.

Bjørn Ekeberg. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Bjørn Ekeberg vant også Smaaleneneløpet

Søndag fortsatte Østfold O-weekend med Smaaleneneløpet i Mysen. Igjen ble det servert et løp hvor skogen på ypperlig vis satte premissene, akkurat slik det skal være i orienteringen, og nok en gang ble det seier til IL Tyrvings Bjørn Ekeberg. Hos damene toppet Emma Johansson fra NTNUI. De begge hadde ryggen fri med over minuttet.

Nytt nummer av Inside Orienteering

IOF melder til OPN.no at en ny utgave av Inside Orienteering er tilgjengelig, dette er et magasin som alle kan lese helt fritt.

EM i orientering: Sveitsisk sprintseier, Heidi Østlid Bagstevold på 15. plass

- Det var moro, og jeg er fornøyd. Selvfølgelig var det tungt, men jeg gjorde jobben teknisk hele veien, sa Heidi Bagstevold om sin gjennomføring under sprinten i orienterings-EM søndag.

Kine Hallan Steiwer reiste hjem fra EM

Kine Hallan Steiwer forlot lørdag den norske EM-troppen i orientering og reiste hjem til Norge.

Bjørn Ekeberg. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Lørdagskjappen vunnet av Bjørn Ekeberg

I et eventyr av et terreng i Ringvoll-skogene i Hobøl øst for Moss var nærmere 1.300 løpere, med smått og stort, samlet til vårmønstring i Lørdagskjappen. Ingen orienterte like bra og fort som Vendula Haldin fra Halden og Tyrings Bjørn Ekeberg.

Orienterings-EM: Alle norske klare for sprintfinalen

– Vi har gjort jobben i dag, og vi gleder oss til morgendagens finale, sier landslagssjef Kenneth Buch lørdag.

EM i orientering: Samtlige løpere får løpe finalen på mellomdistansen

Etter å ha sjekket i terrenget, kom arrangøren fram til at én post var plassert 30 meter unna der den skulle vært.

Olav Lundanes i et VM-uttaksløp like utenfor Hønefoss i Ringerike i mai 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

7 av 9 til lang-finalen under EM i orientering

- Jeg innledet litt dårlig, men skjerpet meg og avsluttet bra, oppsummerte Olav Lundanes fredag, en dag hvor det ble løpt kvalifisering til neste ukes langdistansefinale under EM i orientering i Portugal.

NYHET: Dagens Bilde fra Orienteringsbilder.no

I samarbeid med den helt nye nettsiden Orienteringsbilder.no presenterer OPN.no fra og med torsdag denne uka "Dagens Bilde" nedenfor nyhet nummer 4. Instagram og #orientering ligger til grunn for den nye tjenesten. Om man klikker på "Dagens bilde" kommer mann rett inn i et univers av ferske og spennende orienteringsbilder tatt av glade o-løpere. En klubb som bruker dette aktivt er Fredrikstad Skiklubb.

Så mange Kjappen-deltakere fra hver klubb

Nettavisen OPN.no har gått gjennom påmeldingslistene til Lørdagskjappen, et arrangement som nærmer seg 1.400 påmeldte deltakere, og laget en liste over hvor mange som stiller fra hver av de over 100 påmeldte klubbene - Tallene vi finner er interessante!

Savner både generalsekretær og president

Man kan lett tenke at veien fra forbundskontorene på Ullevål Stadion og ut til grasrotas første massemønstring for sesongen i Lørdagskjappen ved Hobøl blir for lang. Tross alt er det en kjøretur på cirka 45 minutter.

Illustrerende klubblogo i startlista

De fleste klubber innen orientering har nå lastet opp klubbens logo i Eventor. Dette betyr blant annet at denne vises i start- og resultatlister, slik vi ser på neste side:

Også andre idretter med hull i terminlista

Kommentar

- Sola skinner fra blå himmel, og rundt om i landet finner vi årets fineste skiforhold. Slik er det ganske ofte i mars og april. Likevel arrangeres det knapt skirenn på denne tiden av året. Er det virkelig dette vi ønsker?

Løpere fra Byåsen og Varegg best i Trondheim

NTNUIs store og sterke mannskap vant klart i antall, men mot disse dyktige løperne fra henholdsvis Varegg Fleridrett og Byåsen Idrettslag kom de til kort da Trondheim Sprintcup rullet videre torsdag kveld.

6 av 12 norske slått ut av EM i orientering

- Det er flere av løperne som ikke gjør jobben sin o-teknisk, og da blir man straffet i dette selskapet, sier landslagssjefen Kenneth Buch etter europamesterskapets åpningsdistanse. Samtidig er det slik at 6 nasjoner har lagt inn protest.

Martin Vister satte Haldens soldater på plass

Halden deltok relativt sett med gledelig mange løpere da Skaukameratene inviterte til natt-KM for Østfold onsdag. Men det var en utvandret østfolding i form av Martin Vister fra Järla Orientering som dro i land seieren. Kjente og legendariske navn som Tore Sandvik, Øystein Kristiansen og Jarkko Huovila var også å finne i resultatlista.

Mølnvik og Melsom på topp i Tyrinatta

I den 9,4 kilometer lange løypa under Tyrinatta i mørkets kveldstimer onsdag holdt Fossum-gutta Elias Mølnvik og Borger Melsom høyest fart.

Ruttenborg best i Hedmarken Nattkøpp

33 minutter og 35 sekunder ble Vegard Ruttenborgs sluttid i åpningsløpet av Hedmarken Nattcøp onsdag kveld. Dermed vant NTNUI-løpere med 44 sekunder, samtidig som han også hadde vinterens beste birkebeiner bak seg i resultatlista.

Bjørnar Valstad. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Derfor nekter Bjørnar Valstad å la seg intervju av OPN.no!

Det har med tiden blitt godt kjent i orienteringsmiljøet at o-sporten er hemmet av en generalsekretær som ikke våger å la seg intervjue av medieaktører som stiller kritiske spørsmål. Men ikke alle vet hvorfor det er slik, forklaringen får du her:

Carl Godager Kaas i et VM-uttaksløp like utenfor Hønefoss i Ringerike i mai 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Carl Godager Kaas mister EM, ser mot VM

- Skaden er litt diffus, men det er i hvert fall vondt i foten, sier Carl Godager Kaas om bakgrunnen for at han nå er i opptrening på hjemmebane, fremfor å ta del i EM som starter torsdag.

To (o-)løpere jakter svar om løping

- Vi møttes i ungdomsårene da vi begge var orienteringsløpere og konkurrerte om seirene rundt om i landet, forklares det. Nå er de begge i en annen verdensdel, på jakt etter hemmeligheter.

Sverige foran EM: - Vi hoppas bli bästa nation

Se hele den svenske troppen

I morgon drar EM i orientering igång i Portugal och efter de svenska världscupframgångarna den gångna helgen spänner förbundskapten Håkan Carlsson bågen: - Både på herr- och damsidan har vi en stark och bred trupp där alla kan vara med högt upp. Vi hoppas bli bästa nation totalt på EM när vi räknar samman resultaten, säger han.

Dette er virkelig skogens idrett!

Se det herlige kartet og den deilige løypa fra Anders Nordberg

Sympatiske Øystein Sørensen, eikergutt som nå løper for Nydalen, formidlet noen meget kloke ord til meg i OPN.no's barndom. "Få vil skrive, men mange vil lese!". Dette korte, konsise, smarte og helt riktige budskapet er noe jeg den dag i dag bringer med meg inn i mitt daglige arbeide innen innholdsproduksjon til en stadig større flora av nettsider. Her følger en liten "tilbakebetaling", som få vil skrive om, men som mange vil lese (se), til Øystein:

Endelig våknet Norges Orienteringsforbund

14. desember 2010 sendte jeg på Bjørnar Valstads egen oppfordring nedenstående e-post til ham selv. Etter nesten 3 1/2 år kom endelig resultatet og OPN.no ser ut til å nå ha fått gjennomslag for nok et viktig aspekt.

NOF-president forstyrret NM-helt

På NM-starten i skiorientering, hvor sågar Kongepokalen var i spill, valgte president i Norges Orienteringforbund, Einar Tommelstad, å gjennomføre høylytte diskusjoner. Utøverne ble forstyrret, men Tommelstad vil ikke beklage opptrinnet.

Valstad nekter å forklare samrøre med NOF-sponsor

Papirene til NOF-tinget viste at en aktør som får sin logo profilert i en lang rekke NOF-sammenhenger, samt har andre særfordeler, også står på det sentrale apparatets lønningsliste. Dette er noe generalsekretær Bjørnar Valstad nekter å forklare seg om.

NOF-styrets drøm gikk i vasken

NM-stafett i sprint er besluttet innført. Modellen ble noe helt annet enn hva NOF-styret drømte om.

Faksimile av Norges Orienteringsforbunds nettside Orientering.no. Utøveren er Olav Lundanes. Den oransje ringen viser at NOF fortsatt profilerer DNB, selv om sponsoratet i følge NOF er avsluttet. Illustrasjon: OPN.no/Orientering.no.

NOF profilerer tidligere sponsor

Kanskje det nye fra Norges Orienteringsforbund er en satsing i sitt salgsarbeid på modellen; "Betal for 2 - få 3".

Øystein Kvaal Østerbø har gjennom mange sesonger vært blant Norges beste sprintere. I år arrangerer hans norske klubb, Wing OK, tidenes første NM-stafett i sprint. Her er Øystein ute på en VM-sprint et tidligere år. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Disse klubbene kan løpe NM sprint-stafett

NOF har banket gjennom nok en mesterskapsøvelse i orientering, sprint-stafett for miksede lag. OPN.no har gått gjennom samtlige sprint-heat fra NM 2013, summert løperne per klubb og kommet frem til dette antallet lag fra disse 18 klubbene:

Sprint-NM-stafett - Det ble 1 + 2 + 1

Innføres i år - Slik reflekterte NOF rundt beslutningen om etappefordeling mellom kjønnene.

Biljardforbundet har 2 ansatte - NOF 19

- Norges Biljardforbund har to ansatte, opplyser generalsekretær Reidunn Hallan. I 2012 gikk Norges Orienteringsforbund med 1 million kroner i underskudd. Bladet Veivalg hadde samme år en oversikt som viste 19 (nitten!) NOF-ansatte.

Østfold O-weekend tett på 2000 starter

Kommende helg er det et par vakre våreventyr i løpsprogrammet, vi snakker om Lørdagskjappen og Smaaleneneløpet.

Har 150 doble tur-o-poeng - Vil noen bytte?

Plukking av turorienteringsposter er fin trening, både for å lese kart og løping i terreng, foruten den gode naturopplevelsen dette gir. Men hva gjør man når man plutselig sitter der med 150 poeng for mye?

Borger Melsom påmeldt til Tyrinatta

Cirka 9 kilometer fellesstart er hva som venter toppløperen Borger Melsom fra Fossum IF & co. i Tyrinatta onsdag kveld. Løpet arrangeres sør for Hønefoss, en hyggelig biltur fra sentrale o-områder som Oslo, Bærum, Asker, Drammen og Kongsberg. Disse navnene er påmeldt per tirsdag morgen:

Arild Nomeland som cover boy på skiside

Nettavisen som dekker nasjonalidretten langrenn har tirsdag morgen en toppsak hvor Arild Nomeland er frontgutt. Han er en tidligere eliteløper og sentral skikkelse i Kristiansand OK.

Helgens NM i terrengløp

Slik var startkontigentene for individuelt og stafett:

Så langt mellom hver EM-post i orientering

Se den unike oversikten i forkant av Portugal-EM i orientering som starter om få dager. Antall km totalt, antall poster totalt, totalt antall høydemeter og ikke minst - avstanden mellom hver post for samtlige 7 øvelser under mesterskapet.

Thierry Gueorgiou. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Tøft og matnyttig fra Thierry Gueorgiou

Verdens beste orienteringsløper deler sine store ferdigheter også med OPN.no's lesere.

Skiorientering falt i smak blant skiløpere

- 33 langrennsløpere prøvde seg på skiorientering søndag 6. april, de fleste for aller første gang. Det var gode forhold for skiorientering (skareføre) og mange blide fjes å se etter løpet.

Vegard Ruttenborg raskest i Sjømarka

Vegard Ruttenborg fosset gjennom løypa på en kilometertid tilsvarende 5 minutter og 23 sekunder. Dette ga NTNUI-løperen en solid seier i den 4 kilometer lange løypa.

Holger Hott best i finaleløpet

Tre små sekunder er ikke mye, men det er mere enn nok til å skille Holger Hott fra resten av startfeltet, slik resultatet ble under andre dag av KOK 2-dagers søndag.

Magne Dæhli. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Magne Dæhli kjempet om seieren

- Utrolig surt, sa Magne Dæhli, som også brukte noen gloser som ikke egner seg på trykk. Han var forbannet på seg selv ved målgang. En god åpning i det spanske verdenscupløpet ble spolert av feil like etter passering arenaen.

Berglia klart best i Vestfold

Da Vestfold 2-dagers avrundet søndag var det med et særdeles kjent etternavn suverent på toppen av resultatlista.