NORSEMAN TRIATHLON MED TORBEN WENDLER

Torben Wendler er trener for utviklingsgruppa til Norges Orienteringsforbund, men lørdag lot han kart og kompass ligge i fred, og deltok på imponerende vis i Isklar Norseman Xtreme Triathlon - Slik gikk det

VM-SØLV TIL NORGE I MIX-STAFETT

Den norske kvartetten, 2 damer og 2 herrer, løp lørdag kveld inn til VM-sølv under verdensmesterskapet i sprintstafett (gateorientering) i Inverness i Skottland. Medaljen kom etter en formidabel opphenting av Anne Margrethe Hausken Nordberg på ankeretappen:

VETERAN-VM LANGDISTANSE: MASSE NORSKE MEDALJER - GULL TIL SIGURD DÆHLI MED FLERE

Det gikk virkelig veien for de norske deltakerne da veteranenes verdensmesterskap avrundet med finale i go'biten langdistanse lørdag. Som nordmenn på harryhandel, visste også norske orienteringsløpere å forsyne seg grovt fra det svenske smørgåsbordet. Hjem fra Gøteborg følger en rekke VM-medaljer, også i edleste valør.

VM'S MIX-STAFETT LIVE

Lørdag gjelder det å følge den nervepirrende sprintstafetten fra VM i Skottland LIVE. Det handler om en stafett hvor man putter 2 løpere av hvert kjønn opp i et glass, rister så ekstra godt, og ut av det hele kommer det en mikset blanding som består av dame - mann - mann - dame. FØLG DET HELE LIVE

VM SPRINTSTAFETT - LAGOPPSTILLINGER ALLE LAG

Lørdag er det duket for VM i mikset sprintstafett - Dette er de 32 nasjonenes lagoppstillinger:

Vegard Ølstad på 10Mila. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

NM 5000 METER - VEGARD ØLSTAD MED 14:49

Orienteringsløperen Vegard Ølstad stormet fredag kveld gjennnom 5000 meteren under NM i friidrett i Haugesund på tiden 14:49. Seieren gikk til ikke ukjente Henrik Ingebrigtsen (som for øvrig også var allsidig i yngre år og da tok NM gull i langrenn som junior). Resultater 5000 meter:

2 PÅ PALLEN I VM-HEATENE - 1 UTSLÅTT

Da orienterings-VM innledet fredag kveld med kvalifisering (gateorientering) til sprintfinalene i Inverness i Skottland ble det nesten full pott for den norske troppen. I heatene kom for øvrig 2 løpere i topp 3, 1 ble nr. 4, mens ett av Norges 6 kort ikke fikk finaleplass.

GÅ IKKE GLIPP AV: VM-SPRINT KVALIK FREDAG KVELD

Intense og spennende oppgjør om plasser i VM-sprintens finale utkjempes fredag kveld. Fra kl. 19 til 21 norsk tid - LIVE-Resultater finner du her:

KENNETH BUCH SNAKKER UT - OM VM-MÅLENE

Fredag innleder VM i orientering i Inverness i Skottland. Pallplasser og edelt metall jaktes. Sveits og Sverige har vært o-sportens stormakter de siste årene. Men Norge vil være med i dansen rundt gullkalven. Se hva Kenneth Buch, Norges landslagssjef fra Danmark, tenker om våre VM-muligheter:

HARALD OG HARALD PÅ TOPP I VETERAN-VM

Veteranenes mønstring i Gøteborg og Sverige fortsatte videre utover torsdagen med kvalifisering nummer 2 til langdistansen. Som vanlig mange gode prestasjoner. I et av heatene finner vi 2 sterke kort, som har tilhørt toppsjiktet i flere mannsaldre, ved navn Harald og Harald, og som tok 1. og 2. plass. De som kan sin o-historie kjenner etternavnene, dere andre klikker her for komplette resultater på neste side:

VETERAN-VM - LANGDISTANSE KVALIK 1 UNNAGJORT

Mandag ble det løp kvalifisering for langdistansefinalen under VM for veteraner i Gøteborg. Anton Bjartnes fra Verdal vant sitt heat - se alle norske resultater:

NORGES VM-TROPP - FORDELING AV LØPERE FOR HVER ØVELSE

Norges Orienteringsforbund har gjort jobben med å fordele sine 15 VM-uttatte løpere for hver enkelt distanse: Slik er fordelingen:

VM-PROGRAMMET DAG FOR DAG

VM i Skottland starter i Inverness fredag denne uken og fortsetter frem til fredag i neste uke. Se hele programmet, dag for dag:

LUNDANES REFLEKTERER NÅ FORAN VM

Olav Lundanes har ikke hatt noen sportslig solskinnsreise inn mot VM i orientering som starter i Skottland og Inverness denne uken, men han har vinnerskalle, han er skogens mester fra en rekke tidligere VM og han vet hva som skal til for å lykkes. Slik reflekterer Lundanes selv foran VM 2015:

VM-GULL TIL FLERE NORSKE LØPERE

De første gullmedaljene under veteranenes verdensmesterskap ble delt ut i Gøteborg mandag. Sprintfinalene resulterte i VM-GULL til blant andre løpere fra de norske klubbene Fredrikstad, Modum og Nittedal.

Simone Niggli. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

SIMONE NIGGLI VERDENSMESTER - FOR VETERANER

Simone Niggli har huset fullt av VM-gull i orientering fra det egentlige verdensmesterskapet. Mandagen benyttet hun til å sanke med seg et VM-gull i sprint for veteraner, i klassen D35. Løperen fra Sveits vant den korte distansen i Gøteborg med godt over minuttet:

BORGER M. OG SINDRE R. I HALVMARATONSTAFETT

Norsk verdensmester løp inn til 5. plass, kun slått av 4 løpere fra Kenya på halvmaraton. Blant de som valgte å løpe den innlagte stafetten finner vi orienteringsgutta Borger Melsom (tredje best med 40:26) og Sindre Rønning (47:27)

VETERAN-VM INNLEDET MED MANGE NORSKE HEATVINNERE

Verdens sprekeste veteraner fra klasse D/H 35 og helt opp til 95-klassen for herrer, er nå samlet i Gøteborg for Veteran-VM i orientering. Søndag startet det hele med sprintkvalifiseringer, og der ble det mange norske i toppen av resultatlista i de ulike heatene.

HÅVARD LUCASEN TOK FILEFJELLMESTERSKAPET I SUVEREN STIL

I helgen har Håvard Lucasen jaktet poster i Filefjellmesterskapet. Det gjorde han så bra at det endte med GULL. Akershusløperen ble nærmest fulgt av løpere fra klubber i Hedmark og Oslo. I de andre løypeklassene ble det GULL til løpere fra Hordaland, Vestfold og Hedmark.

PALMER OG SCHEELE BEST I SVABERGSPRINTEN

Helen Palmer, Oda Scheele og Rune Scheele toppet lørdag Svabergsprinten. Også den tidligere Tio-vinneren Jarkko Huovila deltok i det internasjonale feltet.

RESULTATER ALLE NORSKE DELTAKERE I O-RINGEN

Helt unik liste - Alle nordmenn - 1.127 stykker - i O-Ringen samlet:

Anne Margrethe Hausken. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

HAUSKEN LOT SEG IKKE STOPPE - SUVERENT BEST I O-RINGEN TOTALT

Fredagens avsluttende jaktstart i Borås levnet ingen tvil - O-Ringen og 5-dagars 2015 var Anne Margrethe Hausken Nordbergs til odel og eie. Også Kamilla Olaussen, Marthe Narum, Eskil Kinneberg og Anders Tiltnes avrundet den svenske orienteringsuka blant Topp 10 i totalen. Les seiersintervjuet med Hausken:

HAUSKEN VANT ENDA EN ETAPPE I O-RINGEN

Også torsdag var Anne Margrethe Hausken Nordberg aller best under O-Ringen i Borås. Samtidig rotet Simone Niggli seg bort mellom de svenske granleggene. Så nå leder Hausken sammenlagt, samtidig som Eskil Kinneberg er i skuddposisjon for å klatre opp på seierspallen i totalen foran fredagens finale.

TONJER, SAUNES, STENE, KVAASE, JENSEN, LANGAAS, MADSEN, OGNSTAD OG DAHLEN

Ja, det er løperne som bekledde seierspallen i onsdagens orienteringsløp.

- SPORTSLIGE RESULTATER ER EN SKJØR VALUTA

Kommentar

"- Skjør er også relasjoner bygget på «leiesoldater» på gjennomreise". Foranstående sitater setter også ord på realiteten for flere "storklubber" innen orienteringen.

INTERVJU MED RAGNHILD HAGA

Ragnhild er eldst av en meget aktiv og talentfull søskenflokk. Håvard, Magne og Anders bidrar også sterkt til å sette Haga-navnet på kartet, det være seg i langrenn eller orientering, eller aller helst - begge deler.

SE VIDEO: TROND EINAR MOEN PEDERSLI TETT PÅ NM-KRAVET

I orienteringen er det fri flyt, tilsynelatende etter mottoet - "kyss, klapp og klem - alle skal med". Andre idretter gjør det på annet vis, og en som fornuftig griper denne utfordringen er den unge senioren Trond Einar Moen Pedersli fra OL Trollelg og Strindheim IL. - Løp for senior-NM kravet, uttaler Trond Einar selv:

HAUSKEN FULGTE RÅDET FRA ANDERS GÄRDERUD

Da Anne Margrethe Hausken Nordberg løp for Bækkelagets SK tidligere på 2000-tallet fikk hun et meget godt råd fra OL-mesteren Anders Gärderud. Dette rådet ga uttelling og seier i O-Ringen tirsdag kveld:

Anne Margrethe Hausken Nordberg. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

HAUSKEN FORTSATTE PÅ VINNERSPORET TIRSDAG KVELD

Anne Margrethe Hausken Nordberg er virkelig i støtet under O-Ringen 2015 i Borås. Veteranen fra Karmøy i Rogaland viser vinnersult som vi husker fra 2008-sesongen hvor hun herjet under 5-dagars i Sälen. Tirsdag ble det seier med 4 sekunders margin, og dette er hva hun sier etter løpet:

O-LØPERE BRA MODELL FOR ET SUNT LIV

- Detta är unikt för orientering. Genom att bryta ner de olika delarna hoppas vi kunna hitta modeller som passar alla. Det räcker inte att motivera äldre att röra på sig. Vi måste fundera över både kropp och själ, säger Lina Östlund-Lagerström.

ELG STRESSET TIL DØDE UNDER O-RINGEN

- Den har blivit ihjälstressad av orienteringen. Vi har gjort vad vi har kunnat men det är jättetråkigt tycker vi, säger Bengt Larsson, viltavdrivare i samband med evenemanget, till Borås Tidning.

NICOLINE EKEBERG SCHJERVE I ETAPE BORNHOLM

Maraton skal løpes, fordelt over 5 dager på den populære danske fiske- og turistøya Bornholm. Orienteringsesset Nicoline Ekeberg Scjerve, kjent fra Løten OL og Bækkelagets SK, er ikke bare med, men etter oppstartsetappen mandag er hun nest beste norske løper.

Anne Margrethe Hausken løper mot verdenscupseier under sprinten på O-Ringen i svenske Sälen i 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

O-RINGEN - HAUSKEN ALLER BEST

Anne Margrethe Hausken Nordberg, fra Karmøy, nå bosatt i Oslo og med fartstid i klubber som Bækkelaget og Halden, var mandag nærmest ustoppelig under 2. etappe av O-Ringen (aka 5-dagars) i svenske Borås - Dette er hva hun sier etter løpet:

Snørikt i Rallarvegsløpet 2015, her fra Klevagjelet. De første snøfonnene var akkurat blitt brøyta, men de større som kom etter hvert, måtte løperne ta seg over. Foto: Runar Gilberg / Kondis.

ORIENTERINGSTRIO TIL TOPPS I RALLARVEGSLØPET

Erik Sagvolden, med suksessrike juniorår i Østmarka OK bak seg, vant i helgen Rallarvegsløpet. En kraftprøve på normalt 81 km i lengde, men i år snøkuttet til 61. På de 2 neste plassene fulgte orienteringsløpere fra Kongsberg og Skien.

ESKIL KINNEBERG I TOPPSAK FRA O-RINGEN

Det samme er Anne Margrethe Hausken Nordberg, Andrine Benjaminsen og Ingeborg Eide, som alle satte farge på søndagens innledende etappe av O-Ringen i Borås.

O-RINGEN I FULL GANG - RESULTATER ETAPPE FOR ETAPPE

O-Ringen, aka 5-dagars, innledet søndag og pågår for fullt frem til fredag. Ligg tett på de norske løperne, dag for dag:

Her er han: Sindre Johannessen fra Freidig. Han løp fort i Heidal. Foto: Hans L. Werp.

SINDRE FLØY LAVT PÅ HØGSTE FLYE

Har du hørt om Sindre Johannessen fra Freidig. Det hadde ikke jeg heller - før Heidalsviku denne uka.

SAGVOLDEN OG AALVIK FAVORITTER TIL REKORDHARDT 81 KM LANGT RALLARVEGSLØP

Orienteringsløperne Dag Aalvik fra SK Vidar og Erik Sagvold som løper for Safetec stiller denne helgen opp i Rallarvegsløpet, en 81 km lang kraftprøve med svært mange høydemeter, og i årets utgave også sykt mye snø til årstiden å være. Les forhåndsomtalen hvor Sagvolden og Aalvik er utpekt som favoritter:

PALLPLASSER I VERITAS SOMMERLØP

Jacobsen, Nordvik, Ongstad, Martinsen, Langaas, Strandhagen, Flågen, Stene og Stensland Lillevold slo seg inn på seierspallen i Veritas Sommerløp like utenfor hovedstaden onsdag kveld. Relativt romslig deltakelse viser at det er et sug etter skogens idrett også i det som for mange er en typisk feriemåned.

HANS PETTER ØVERST PÅ PALLEN

De viktige løpene har pause, nå er det bare ferie og moro for mange, og for yngre seniorer ofte en mulighet til å løpe med senkede skuldre og uten pålagt press. Skjærgårdscup er et slikt arrangement, det har for kort tid siden hatt sitt løp nummer 3, og der ble det en etterlengtet topplassering for den unge senioren Hans Petter Mathisen.

ERIK SAGVOLDEN RASKEST DAG 2 AV SKJÆRGÅRDSCUP

Erik, Espen og Morten ble topptrioen da Skjærgårdscup fortsatte med løp nummer 2 tirsdag.

HEIDALSVIKU ÅPNINGSLØP TOPPET AV EIRIK RUSTAD

Raumar O-lags Eirik Rustad var ustoppelig da Heidalsviku innledet med 1. etappe ved Brurusten i Oppland mandag.

SAGVOLDEN MED DOBBELTSEIER I SKJÆRGÅRDSCUP 1. LØP

Sønn og far Sagvolden toppet Skjærgårdscup, men pallens tredje trinn var bare 22 sekunder etter.

BJERKREIM NILSEN VANT RAPHAMLØPET

Søndagens Raphamløp i orientering i Oppland ga seier til Bjerkreim Nilsen, men vi finner også kjente o-navn som Hovi, Skogedal, Haga, Blandkjenn, Berge, Westli Andersen, Ulvestad, Sletner og Grotle Soukup, med flere i resultatlista:

KNOCK OUT FRA BJØRN EKEBERG I TERRENGLØP

IL Tyrvings Bjørn Ekeberg gjorde i helgen konkurrentene til statister i det 10 km lange Scandic Havna-løpet på Tjøme.