Yngve Skogstad, Frol, vant Elgdilten som var junior-VM testløp. Foto: Vidar Benjaminsen

Yngve Skogstad, Frol, vant Elgdilten som var junior-VM testløp. Foto: Vidar Benjaminsen

OPN.no's råtips til Norges junior-VM lag

Etter dagens avsluttende testløp som gikk i et krevende terreng på Espa, har mange brikker falt på plass for de som skal ta ut lagene til junior-VM i Polen. Her er OPN.no's vurdering.


Dagens vinnere het Yngve Skogstad, Frol, og Audhild Bakken Rognstad, Lillehammer. Begge disse forsvarer selvsagt en plass på laget til Polen.

Langdistansen gikk i et krevende terreng som er delvis kjent fra tidligere Elgdilter, samt NM langdistanse som gikk på det samme kartet i 2007.

Dagens løypelengder var dog noe kortere enn det som forventes i VM, men ga alikevel et klart bilde av ståa i norsk junior-orientering.

Årets to første testløp gikk i Arendal (sprint) lørdag 28. mai og på Løten (mellomdistanse) på lørdagen. Begge de løpene ga tildels sprikende resultater og veldig mange løpere hadde derfor muligheten til å overbevise landslagsledelsen på dagens langdistanse.

De som grep muligheten aller best var de to vinnerne. Men både Skogstad og Bakken Rognstad var blant de få som hadde to solide resultater å vise til før denne siste muligheten.

Audhild Bakken Rognstad, Lillehammer, vant jentenes juniorklasse og bør være mer enn klar for junior-VM i Polen. Foto: Vidar Benjaminsen.

Solide løp gjorde i aller høyeste grad også Ane Sofie Næss Bjørgul, Halden og Martin Vister, Järla, som ble nummer to på dagens løp.

Næss Bjørgul har litt lite å vise til på de foregående to testløpene, og det spørs om 17. plass på mellomdistansen og utslått i kvalifiseringen i Arendal er godt nok for en plass på laget. Men - langdistansen har normalt blitt tillagt stor vekt ved uttak av landslagstropper, så her er det nok ikke bare vi som er usikre.

For Martin Visters del så var nok dagens løp tungen på vektskålen. Vister er ikke en del av landslagsgruppen, og må derfor slå seg inn "bakveien". Det gjorde han med 5. plass i kofferten fra NM-sprinten i tillegg til dagens løp.

Tredjeplassene i dag sikret nok også både Jo Forseth Indgaard, Frol, og Silje Uhlen Maurseth en plass på VM-laget.

Alle kjenner kapasiteten til Forseth Indgaard, og når han endelig blomstrer er gruppeløperen inne på laget.

Silje Uhlen Maurset kompletterer dagens tredjeplass med en 8. plass fra mellomdistansen. Det bør holde for Ås-UMB-jenta.

Eskil Kinneberg ble nummer fire i dag etter å ha unnagjort vårens hardeste treningsuke. Kinneberg er selvsagt med på laget og la inn en god treningsuke foran testløpene som forberedelse til junior-VM.

På jentesiden sikret nok Maren Jansson Haverstad en VM-plass med sin fjerdeplass. Hun kompletterer den med 4. og 5. plass på de to første testløpene. 

Femteplassen gikk til Oda Wennemo, Raumar. Sykdom satte henne utenfor på lørdag, og på sprinten ble det en "halvgod" 7. plass for den normalt raske jenta. Det kan holde til en plass på laget.

På guttesiden imponerte Hans Petter Mathisen, NTNUI, på langdistansen. Men lørdagens fatale disk og niendeplassen på sprinten holder kanskje ikke til Polen-tur for gutten fra Porsgrunn.

På jentesiden løp lørdagens vinner, Marte Narum, Vallset/Stange, et stabilt løp og ble nummer ni. I tillegg til sølvet på NM-sprinten bør det ikke være noen tvil om plassen på laget.

Ei av jentene som lever i grenseland er Ingjerd Myhre fra Kongsberg. Landslagsjenta har ikke fått det helt til å stemme, og ble i dag nummer åtte. Men tredjeplassen fra NM-sprinten kan være det som redder en VM-plass for den normalt løpssterke Kongsberg-jenta.

På guttesiden la Ivar Lundanes inn to meget gode søknader i helgen. 5. og 6. plasser kan være akkurat nok til en VM-billett.

OPN.no har tidligere omtalt 17-årige Borger Melsom, Fossum, i rosende ordelag. Han beviste at andreplassen fra lørdagens mellomdistanse ikke var noe blaff, og løp inn til en solid 7. plass på langdistansen. Det bør holde til en plass på laget, selv om noen kanskje mener han bør nøye seg med en plass på laget til ungdoms-EM.

Det mener nok ikke unge Melsom. Han vil til VM nå!

Helt på kanten til et JVM-lag finner vi Håkon Jarvis Westergård. Varegg-gutten vil nok til Polen for alt i verden, men 7., 7, og 8. plass i testløpene kan vise seg å bli litt for jevnt til å få en flybillett.

Med alle forbehold prøver OPN.no seg på et råtips på VM-laget - men vi overlater det endelige ordet til de som har myndighet i saken:

OPN.no's tips til junior-VM lag (6 + 6 løpere):
Damer:
Audhild Bakken Rognstad
Marte Narum
Maren Jansson Haverstad
Silje Uhlen Maurset
Oda Wennemo
Ingjerd Myhre

Herrer:
Eskil Kinneberg
Yngve Skogstad
Martin Vister
Borger Melsom
Jo Forseth Indgaard
Ivar Lundanes 

Resultater JVM-testløp langdistanse:
D17-20E, 6 150 m:
1) Audhild Bakken Rognstad, Lillehammer OK, 55.36
2) Ane Sofie Næss Bjørgul, Halden SK, 55.42
3) Silje Uhlen Maurset, Ås-UMB Orientering, 56.43
4) Maren Jansson Haverstad, Konnerud IL, 56.59
5) Oda Wennemo, Raumar Orientering, 57.26
6) Therese Haare, Konnerud IL, 58.28
7) Anna Ulvensøen, OL Tønsberg og omegn, 58.42
8) Ingjerd Myhre, Kongsberg OL, 59.34
9) Marte Narum, OL Vallset/Stange, 1.00.57
10) Jorunn Kvakland, Freidig, 1.01.58

H17-20E, 8 330 m:
1) Yngve Skogstad, Frol IL, 53.49
2) Martin Vister, Järla Orientering, 54.14
3) Jo Forseth Indgaard, Frol IL, 54.17
4) Eskil Kinneberg, Raumar Orientering, 54.31
5) Hans Petter Mathisen, NTNUI, 56.01
6) Ivar Lundanes, Frol IL, 56.18
7) Borger Melsom, Fossum IF, 56.42
8) Håkon Jarvis Westergård, Varegg Fleridrett, 57.06
9) Sindre Rønning, Tynset IF, 58.03
10) Anders Vister, Indre Østfold OK, 58.43

Link til Pinseløpene på Hedmark




Mulig relevante artikler