Mathilde Rundhaug fra Frol IL underveis i Smaaleneneløpet. Her er hun på vei mot dagens beste tid og 2. plass totalt i Østfold O-weekend 2013. Like bak følger Anna Ulvensøen som løper for OL Tønsberg og omegn. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Mathilde Rundhaug fra Frol IL underveis i Smaaleneneløpet. Her er hun på vei mot dagens beste tid og 2. plass totalt i Østfold O-weekend 2013. Like bak følger Anna Ulvensøen som løper for OL Tønsberg og omegn. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Storsatser ute - Arrangerer hjemme

Ikke bare var de 15-20 sterke deltakerne fra Frol IL blant dem som hadde reist aller lengst for å delta i Østfold O-weekend og Norgescupen sist uke, men samtidig arrangerte klubben terminfestet løp hjemme i Levanger.


Veien tilbake til en ny storhetstid og gullalder for o-sporten går i all hovedsak gjennom flest mulig løp oftest mulig, også i helgene!

Påstanden om at o-løpere ikke ønsker å løpe orientering i helgene i det hele tatt, spesielt om våren, er bare tullball.

Dette fikk vi flere eksempler på i forrige uke.

Om vi bruker søndag 28. april som eksempel ser vi at Smaaleneneløpet var den store begivenheten.

Som en del av den nå etterhvert meget tradisjonsrike Østfold O-weekend arrangerte Indre Østfold OK en flott oppfølger til sitt eget sprintløp fredag og OK Moss sin Lørdagskjappen på lørdag.

Rundt regnet 1.200 deltakere fant veien til Lundeby utenfor Mysen i Smaalenene-land søndag.

Men det stoppet ikke der. Søndag ble det i følge o-sportens terminliste også arrangert orienteringsløp i Molde i Møre og Romsdal med nær 50 deltakere.

Nedre Sigdal IF sørget for at det var tilbud om konkurranseorientering i Buskerud gjennom sitt Sigdalsløp. Fra den kanten har OPN.no fått vite at det var over 100 deltakere, nesten en dobbling fra fjorårets debutløp i Sigdal i nyere tid.

I Sigdal er vi altså vitne til en "hvit flekk på kartet" som blant annet takket være hjelp fra rutinerte ildsjeler utenifra har våknet til liv. De arrangerer o-løp samtidig med Østfold O-weekend og samler over 100 deltakere i sitt 2. år.

Noen påstår at flere løp bare vil stjele deltakere fra hverandre. Selvfølgelig er dette tilfellet i en viss grad, vi mennesker beveger oss jo fritt, men i et stort perspektiv er en slik påstand bare visvas. Aktivitet skaper aktivitet - slik har det alltid vært og slik vil det alltid være - derfor må det arrangeres løp - mange løp - også i helgene!

Og for å bekrefte at "deltaker-tyveriet" i et større perspektiv ikke henger på greip, gjentar jeg uttalelsen fra en av de sentrale personene i Indre Østfold OK. Dette fortalte vedkommende meg mellom vindkastene søndag.

- Jeg tror faktisk årets deltakertall i Smaaleneneløpet er ny rekord!

I Molde, Sigdal og Mysen var det løp, men også nord for Dovre finner vi ikke bare konkurranseorientering søndag, men faktisk helgens største løp utenom Østfold O-weekend.

170 løpere var påmeldt til Blåveisløpet i regi av Frol IL.

Blåveisløpet ble arrangert samtidig med at Frol IL hadde en stor prestasjonsgruppe av ivrige og dyktige juniorer og unge seniorer med i norgescupløpene som inngikk i Østfold O-weekend.

15-20 løpere fra Frol, pluss støtteapparat, var i Østfold, samtidig arrangerte klubben altså en stor vårbegivenhet hjemme i Levanger.

Og nær sagt selvfølgelig er det terminfestede løp i Nord-Trøndelag også de neste helgene. Det sørger Verdal OK og Bjørkspretten for søndag 5. mai, mens Stjørdals-Blink Orientering arrangerer Vårløpet søndag 12. mai.

Vi alle har med andre ord mye å lære av Frol IL og Nord-Trøndelag - Der gjør de mye riktig!

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om emnet.

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler