Deltakerne på Blodslitet er enten i skogen eller diskuterer veivalg og strekktider med sine o-venner, mens storskjermen får være i fred for deres oppmerksomhet. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Deltakerne på Blodslitet er enten i skogen eller diskuterer veivalg og strekktider med sine o-venner, mens storskjermen får være i fred for deres oppmerksomhet. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

NOF-styret sier JA - "Publikum" ser en annen vei

Norges Orienteringsforbunds forbundsstyre besluttet før helgen å videreføre de gigantiske pengeslukene Nordic Tour og Storskjermprosjektet.


Med mindre NOF-president Einar Tommelstad og hans kollegaer i forbundsstyret og generalsekretær Bjørnar Valstad har noen formidable økonomiske ess i ermet, må grasrota i norsk orientering bare forberede seg på å kaste gode penger etter dårlige også i tiden som kommer.

Forbundsstyret har nemlig bestemt at Nordic Tour, som blant annet hadde et par etapper foran folketomme tribuner i Holmenkollen tidligere i høst og i tillegg ble sendt på en av TV2 sine mindre kjente kanaler, skal videreføres.

Videreføring blir det også av Arenaprosjektet, på folkemunne ofte omtalt som Storskjermprosjektet.

Begge deler har så langt vist seg som gigantiske pengesluk, som attpåtil har gitt svært lite tilbake.

Gambling
NOF-president Tommelstad innrømmer også at det her er snakk om gambling med grasrotas ressurser.

- Vi er klar over at både arenaprosjektet og en TV-produksjon av Nordic Tour koster mye penger, men dette er en investering og risiko vi har bestemt oss for å ta, sier han til Forbundets egen nettside Orientering.no.

- Men med store kostnader blir det selvfølgelig en utfordring å få inntekter fra eksterne sponsorer, slik at vi kan balansere budsjettet. Sentralt må vi bare jobbe for å bygge merkevaren «norgescupen» på en måte som gjør den attraktiv for sponsorer. I tillegg må de lokale arrangørene ta den utfordringen det er å samle det næringslivet i nærområdet til å støtte sitt arrangement, legger han til.

Har ikke publikum
Om OPN.no forstår presidenten rett mener han altså at klubbene i stedet for å bruke sine ressurser fullt ut på viktige aspekter som rekruttering, kartarbeid og gjennomføring av arrangementer, skal løpe rundt på bygda for å bedrive kronerulling til inntekt for Storskjermprosjektet.

Av to grunner er dette å tro på julenissen:

Den ene årsaken er å finne i det faktum at orienteringsløpere flest ikke er slikt skrudd sammen at de trives med salgsaktiviteter.

Det andre faktum er rett og slett: "Hva er det arrangørene skal selge?". Snakker vi for eksempel om reklameplass i sendingene på storskjermen.

I så fall er det en åpenbar kjensgjerning at det er tilnærmet ingen som følger med på storskjermen.

Bildet øverst i denne saken er fra sist helgs Blodslitet. Der var det i området 1.500 til 2.000 deltakere. Fredrikstad by med sine 76.000 innbyggere lå vegg i vegg med samlingsplass og løpsterrenget.

Dette til tross, verken deltakere eller storbyens beboere fulgte Ida Bobach og Olav Lundanes ferd mot seier i den prestisjefulle kraftprøven Blodslitet. Dette er noe også bildet viser helt tydelig.

Forklaringen til dette er enkel: Deltakerne har nok med sitt og eksternt publikum har O-idretten aldri hatt, og selv om Valstad skulle lykkes i det jeg opplever som hans mantra; radere ut langdistansen og i tillegg gjøre orientering tilnærmet om til terrengløp for å tekkes TV-stasjonene, så vil fortsatt det eksterne publikummet utebli.

Dette må i så fall bety at NOF-styret mener at de lokale arrangørene skal føre det lokale næringslivet bak lyset gjennom å late som at det er et publikum som følger storskjermsendingene.

Hvem savner Micr-O
Som OPN.no tidligere har påpekt skal de ha ros de som har jobbet med Arenaprosjektet/Storskjermprosjektet. Det er høy kvalitet både i form av teknisk gode løsninger og for oss i o-menigheta har også innholdet vært av interesse. Men dette til tross, publikum (både internt og eksternt) uteblir.

Med det som bakteppe, samtidig som kostnadene er formidable, sett opp mot o-sportens relativt begrensede ressurser, har OPN.no tidligere formidlet at Storskjermprosjektet må settes på vent.

Norges Orienteringsforbund er altså av en annen oppfatning. Dette får meg til å tenke på Micr-O.

På midten av 2000-tallets første tiår kom den litt sære varianten Micr-O inn på orienteringskartet. Dette handlet vel kort og godt om at det var et antall "lureposter" som lå i nærheten av den posten utøveren egentlig hadde. Stemplet man feil så måtte man løpe strafferunder inne på samlingsplass.

Dette var en forbundsdrevet revolusjon som etter sigende skulle trekke media, publikum og vel også langt på vei redde o-idretten fra medlemsflukt og aktivitetsfall.

Mange i o-menigheten var positive til at Micr-O var verdt et forsøk, men veldig raskt viste det seg at dette var et blindspor. Dette til tross tviholdt NOF alt for lenge på micr-o-prosjektet og man må vel kunne si at de presset det på både løpere og arrangører, selv etter at alle andre hadde innsett at Micr-O ikke var rett veivalg.

I dag vil jeg tro det ikke er mange som savner Micr-O!

Men vi fikk gjennom Micr-O et bevis på at det er svært uheldig når det hos o-toppene går prestisje i prosjekter som ikke har livets rett.

Kan være ulike motiver
Sett fra OPN.no sitt ståsted ser det ut til at det nå har gått prestisje hos de "høye herrer" både i Arenaprosjektet/Storskjermprosjektet og Nordic Tour og at det er dette som gjør at de nå viser så liten respekt overfor grasrotas ressurser gjennom å fortsette sløsingen av ressurser andre skal skaffe til veie.

Et annet alternativ til dette med mangel på respekt, eller et tilleggselement, kan dog være at NOF-styret ser at en pause/nedleggelse av både Storskjermprosjektet og Nordic Tour vil i noens øyne bety at enkelte såkalte nøkkelpersoner i o-bevegelsen taper ansikt.

I tillegg så har vi den litt ondsinnede varianten om at så lenge o-talenters foreldre jobber i NOF og/eller sitter i NOF-styret så vil Storskjermprosjektet bli opprettholdt - koste hva det koste vil. For det er vel slik at o-foreldre er som foreldre flest, podens fremganger vil de gjerne dele med andre (ulempen for dem er i så fall at nesten ingen ser på storskjermen).

Det er også de som tenker at videreføring av nevnte prosjekter er for å redde generalsekretæren. Bjørnar Valstad har lagt så mye både i Storskjermprosjektet og Nordic Tour, og har vel egentlig vært lite synlig på andre områder i sin tid som sjef, at en umiddelbar nedleggelse av disse prosjektene fort ville kunne gitt indre uoverensstemmelser på høyt nivå.

Med denne forlengelsen gis i tilfellet Valstad en mulighet til å liste seg ut dørene fra Ullevål Stadion før en endelig og nødvendig kursendring besluttes, vel å merke dersom det er slik at han ønsker å skifte beite.

Tid for å levere resultater
Uansett årsak til videreføring av Arenaprosjektet/Storskjermprosjektet og Nordic Tour så er faktum at dette så langt har kostet langt mer enn hva det smaker.

- Ser ikke NOF at pengene faktisk må hentes fra et sted, sukket et klubbmedlem og en løpsarrangør til meg i en telefonsamtale for en tid siden.

Ja, man kan lett være fristet til å mistenke NOF's administrasjon og NOF-styret for å være både blinde og døve i denne sammenheng, for det har ikke manglet på signaler og sannhetsvitner om at storskjerm og Nordic Tour så langt har vært kostbare og så godt som resultatløse virkemidler i en tid hvor trendlinjene for beslektede kondisjonsidretter som sykkel, løp og langrenn peker til himmels, mens o-sporten, den fineste idretten av dem alle, har sine trendlinjer pekende mot jordas indre.

NOF er passive i forhold til å henge seg på trenden om mosjon og friluftsliv blant den voksne delen av befolkningen - der i gården ser alt ut til å dreie seg om teknologi, GPS, storskjerm, elite og Nordic Tour.

NOF's styre og -administrasjon mener tydeligvis å se verdifulle ting i glasskula som kritikerne av disse veivalgene ikke ser.

Om det faktisk er slik at Storskjermprosjektet og Nordic Tour virkelig er starten på en ny blomstringsperiode for o-sporten er det naturlig nok meget hyggelig, men i øyeblikket er det lite som tyder på det.

I så måte ligger det et særskilt ansvar på NOF's styre og NOF's adminsitrasjon at det i forhold til Arenaprosjektet/Storskjermprosjektet og Nordic Tour nå leveres resultater - og det må skje fort - om dere har noen ess i ermene så kom med de nå - for nå er timeglasset i ferd med å renne ut!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler