Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Ja, til orientering på TV!

Leserkommentar

Vi har lest om Vegard Ulvang som var imponert over teknologien som brukes i orientering, om NRK og Fotball media som skryter av vår arenaproduksjon. Norsk fotball sliter med seertall på TV, OL forsvinner delvis til betalingskanaler, og mange andre idretter finnes, eller blir å finne, på betalingskanaler. Hvordan kan Norsk orientering dra nytte av dette?


Undertegnede har med interesse fulgt med på hva finsk langrenn og finsk orientering har fått til på TV.

Finsk orientering har i lang tid jobbet med medieproduktet orientering slik at YLE (Finlands motsvarighet til NRK) har blitt med på å utvikle produktet.

Cirka 50 timer direktesendt orientering fordelt på 14 sendinger blir de finske TV-seerne presentert i år på sine hovedkanaler tilsvarende NRK.

I helgen gikk det en TV-sending fra «Huippuliiga» tilsvarende norgescupen. Sendingen kan fortsatt ses på http://areena.yle.fi/tv/1882609.

NORT (Nordic Orienteering Tour) fra Holmenkollen i fjor hadde over 250.000 TV-seere i Finland. Jukola har over 200.000 seere og «Huippuliiga» har ca. 100.000 seere på hver delkonkurranse.

Finsk langrenn har de siste 2 årene jobbet med «Suomen Cup» tilsvarende norgescupen i langrenn.

14 delkonkurranser ble direktesendt på YLE og det var 2-400.000 seere på alle delkonkurranser.

NRK og Norges Skiforbund har lagt merke til dette.

Noen vil sikkert si at det er helt andre forutsetninger for dette i Finland spesielt i forhold til orientering, men jeg kan ikke se de helt store forskjellene.

Det hjelper selvfølgelig at Finland arrangerer VM i år, at de har Jukola, og at de har en frontfigur som skaper overskrifter. Men orientering på TV i Finland har kommet for å bli.

Det er bra at Bjørnar Valstad (O-forbundets generalsekretær) og co. har fått NRK til å vise fra VM i sommer. Riktignok har NOF finansiert mye av sendingene på NRK så langt, og jeg har full forståelse for at man valgte å trekke seg fra NORT når ikke finansieringen av TV-sendingene er på plass.

Med det medieproduktet som finnes og det vi er i ferd med å bygge opp, så er ikke dette riktig tid å gi seg. Ja, finansieringen må på plass, produktet må fortsatt videreutvikles, men muligheten for å oppnå det samme som man har gjort i Finland er absolutt til stede.

Norge har fantastiske ressurspersoner som i dag bidrar i forbindelse med TV-sendinger og andre som har bygd opp egne kommersielle konsepter som kan bidra.

Dette handler ikke om "glitter og fjas" som noen her ville sagt det.

Det tar litt tid å bygge opp et konsept som får mye seere, men orientering har potensialet. Det er flere sentrale personer i NRK som liker produktet og det er nå vi virkelig har muligheten til å bli sommerens «skiskyting».

Som o-løper; vær litt stolt over det Norsk Orientering har fått til og dersom du har mulighet til å bidra til at Norsk orientering får samme oppmerksomhet i Norge som finsk orientering i Finland, så gjør det!

Alt må ikke være utgifter, vi må tørre å selge og være stolt av produktet vårt.

Fotnote
Tommy Jauhojärvi, som har skrevet denne leserkommentaren, jobber i Emit, et selskap som er leverandør til både finsk langrenn og orientering i forbindelse med TV-sendinger. I tillegg er selskapet samarbeidspartner til NOF og arenaprosjektet. I startfasen av arenaprosjektet var han innleid til NOF som markedskonsulent og jobbet med avtaler på GPS-tracking, storskjerm, liveresultater og media, men Jauhojärvi tar verken på seg skylden eller æren for det produktet som Norsk orientering viser frem på arenaene i dag.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler