Folketomt Nordic Orienteering Tour

Så har vi vært gjennom historiens 3. utgave av Nordic Orienteering Tour. 5 teknisk gode, men samtidig relativt sett ekstremt kostbare, TV-sendinger har vært servert på TV2 Sport i dagene Touren pågikk. Felles for alle sendingene har dessverre vært at bilder av folketomme tribuner og ditto arenaer har skreket mot seerne.


Som OPN.no kommenterte i forkant av Tourens 2 innledende etapper i Holmenkollen forrige helg, vender orienteringsløperne Nordic Orienteering Tour ryggen.

Det som i kommentaren da ble brukt som bakteppe var at publikumsløpet i tilknytning til åpningsetappen i Holmenkollen ikke trakk spesielt mange deltakere.

Med fasit i hånd kan man kort slå fast at det ikke var flere med i publikumsløpet enn det som ofte er tilfellet for løp i Akershus og Oslo orienteringskrets.

Og når vi vet at de fleste er fornøyd med å delta selv, og i mindre grad opptatt av å overvære verdensstjernenes postjakt, sier det seg selv at Nordic Tour-arenaen blir folketom.

Når da arrangementet er lagt til gigantiske Holmenkollen blir det ekstra smått med så lite som anslagsvis 100-200 publikummere.

Erfaring, historiske tall og analytiske tilnærminger kunne fortalt forbundstoppene at Nordic Orienteering Tour ville bli akkurat slik, og at NORT, som Touren forkortes, ville bli en gedigen flopp.

Flopp ikke bare på grunn av at publikummet svikter. Også flere av de beste orienteringsnasjonene lot Nordic Tour seile sin sjø uten sine beste damer og menn i startfeltet, som for eksempel Tsjekkia og Russland. Og det enda NORT faktisk også var konkurransene som avsluttet verdenscupen 2012.

Lenge før den fatale hastebeslutningen om å skrote Åpent Nordisk Mesterskap ble tatt, til fordel for den kostbare nyvinningen Nordic Tour, kunne forbundstoppene fått kjennskap til at det ville bli slik.

Men i Norges Orienteringsforbund er det nå dessverre slik at man ikke lenger hører på livsvisdom. Postulatet der er nemlig at "Nye tider, krever nye løsninger". Og med det som utgangspunkt bytter o-sporten, som en gang var en stor og slagkraftig idrett, ut fungerende løsninger, med dårligere løsninger, og dermed blir o-idretten stadig mindre og mer uinteressant for mange, slik vi dessverre har sett gjennom 90-tallet og de 12 første årene av 2000-tallet.

Dette er akkurat som i Asbjørnsen og Moe sitt folkeventyr om "Gudbrand i Lien", for de som kjenner den historien.

Dessverre er det ofte også slik at når sportsbegivenheter ikke trekker publikum til tribunene er det gjerne heller ikke spesielt mange som benker seg foran TV-skjermene for å følge de samme begivenhetene.

Og media har også en tendens til å overse det massene ikke bryr seg om. Selv om NTB, enkelte frilansere, og det at det finnes o-løpere i enkelte redaksjoner har bidratt til noe synlighet, men dette har allikevel vært betydelig mindre enn hva et Åpent Nordisk Mesterskap med innlagt verdenscupfinale, samt også juniorklasser, ville gitt.

Med alt dette som utgangspunkt blir det nok ikke veldig feil å hevde at både orienteringsløpere, TV-publikummet og media vender Nordic Orienteering Tour ryggen.

Følgelig må Norges Orienteringsforbund nå vise ansvarlighet gjennom å kanalisere ressursene i andre retninger enn inn i prosjekter som går med dundrende underskudd, og som ei heller skaper økt aktivitet ute i O-Norge, og som i tillegg stjeler enormt med fokus, tid og ressurser fra NOF's administrasjon og NOF-styret.

Aktiviteten ute i O-Norge smuldrer nå bort i høyt tempo - trendlinjene går i gal retning - da hjelper det verken å påtvinge eliten sirkus-sprinter, skyhøye løpsavgifter selv for de minste og mest lokale løpene, kostbart storskjermprosjekt eller folketomt Nordic Tour!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler