Verdensmester Olav Lundanes mistet en post og ble disket under Nordic Tour i Finland fredag. Det gjør at det kan bli meget vanskelig å vinne verdenscupen i orientering.
Sju norske løpere, 4 menn og 3 kvinner, gikk videre til finalene i sprint i verdenscupen og Nordic Tour i Vuokatti fredag formiddag.
Werpen funderer over orienteringssporten
Det fins en rekke historier fra norsk idrett som huskes, om en gutt fra Berkåk i Sør-Trøndelag med en kraftverkstunnel som treningsarena vinterstid, og som presterte det smått utrolige, å bli olympisk mester på 800 meter.
Orienteringsløper, kartmann og tusenkunstner Lars Ole Klavestad sveiver fredag i gang sin salgsutstilling i Fredrikstad. - Denne gang handler det i stor grad om møter mellom mennesker, gjerne i forunderlige situasjoner i og under trærne, sier Klavestad til OPN.no.
- Dette er vår nye lekre Light Dunjakke, et kjempeprodukt på høst- og vårdager, eller under skalljakken, sier Trimtex-mannen og orienteringsløperen Mikkel Lund til OPN.no.
Med to delkonkurranser igjen av Nordic Tour og verdenscupen er Olav Lundanes nummer to i Touren og i førersetet i verdenscupsammendraget.
De norske herresprinterne med junioren Eskil Kinneberg i spissen sikret tre finaleplasser da Nordic Tour og verdenscupen rullet videre med 3. etappe i form av såkalt knockout-sprint i Gøteborg tirsdag.
De norske dameløperne røk ut i semifinalen under utslagssprinten i forbindelse med Nordic Orienteering Tour i Göteborg tirsdag.
Nordic Tour har forflyttet seg fra Holmenkollen til Gøteborgs gater hvor det tirsdag er såkalt knockout-sprint. Kvalifiseringen er allerede unnagjort og som resultatene viser var det på hengende håret at Olav Lundanes tok seg videre, mens junioren Kinneberg ble beste norske herre og Hausken var tett på kvalik-seier.
Hun debuterte med en sølvmedalje under stafett i VM i Tsjekkia i 1991 og la opp etter å ha vunnet sitt siste (?) norgesmesterskap, NM i (ultralang) på Holtefjell i Øvre Eiker 1999. Men i sitt 42. år forundrer trebarnsmor Hanne Sandstad orienteringsekspertisen. Den opprinnelige "selbudråka" spring' så det lukter svidd i trøndemyrene.
Olav Lundanes løp inn til 5.-plass på mellomdistansen i verdenscupen i orientering søndag. Det ble en tung dag med grov bom på 8. post og sliten kropp i tillegg.
Silje Ekroll Jahren var et norsk lyspunkt på kvinnenes mellomdistanse i verdenscupen i orientering i Holmenkollen søndag, men hun klarte bare 10.-plass.
Olav Lundanes tok et nytt steg mot sammenlagtseier i verdenscupen i orientering med seier på den innledende sprintetappen i Nordic Tour lørdag. - Jeg har fått en god start på Nordic Tour og gleder meg til fortsettelsen, sier seierherren.
Anne Margrethe Hausken Nordberg kom på pallen med sin 3.-plass på første etappe i Nordic Tour i Holmenkollen lørdag.
- Vi kan tilby et flott terreng og nytt kart til Veteranmesterskapet. Kartet er selvsagt nytt siden området ikke er brukt til orienteringsløp tidligere, forteller løpsleder Ola Bækkevold til OPN.no.
Noen tror det handler om å brenne av mest mulig penger på storskjerm, TV og OL for å redde orienteringsidrettens fremtid, mens det i realiteten er lokale ildsjeler, lokal tilstedeværelse og lokal synliggjøring som skal til. I så måte er tiltaket fra Høgskolen i Finnmark en genistrek.
Sveitseren Daniel Hubmann, som har vunnet verdenscupen i orientering de fire siste årene, tror Olav Lundanes kommer til å stikke av med troféet i år.
- Werpen funderer over o-sporten
Året var 1984 og jeg hadde tatt på meg en kartjobb i Pasvik sammen med Geir Høsteland fra Holmestrand. Med på turen var ytterligere en god kamerat, Øystein Halvorsen fra Kristiansand. Øystein var en av 70-tallets beste norske løpere, men hadde forlengst lagt opp og stiftet familie, nå holdt han på å bygge hus og trengte å tjene noen kroner.
Anne Margrethe Hausken Nordberg (36) håper å kjempe om en pallplassering i verdenscupfinalen i orientering og å løpe seg inn blant de seks beste i sammendraget.
I disse dager skal Orienteringsforbundet avgjøre den videre skjebnen for Arenaprosjektet, også kjent som Storskjermprosjektet. I følge prosjektets evalueringsrapport ligger årets utgifter for prosjektet på over 1 million kroner. I et slikt perspektiv, sett opp mot aktivitetssvikten o-sporten opplever, er det innlysende hva O-forbundet nå må gjøre.
Bjørnar Valstad, generalsekretær i Norges Orienteringsforbund, vedgår overfor OPN.no at Nordic Tour ikke har blitt noen lukrativ geskjeft.
Verdenscup-programmet 2013 inneholder 13 konkurranser, av disse 2 i Norge.
Siden verdenscupen ble innført i 1986 har bare fem norske menn greid å vinne sammenlagt. Lundanes kan komme i selskap med Øyvind Thon, Håvard Tveite, Petter Thoresen, Bjørnar Valstad og Holger Hott. Nå har Olav Lundanes utmerket posisjon for å følge i disse sportslige storhetenes fotspor.
Ved påmeldingsfristens utløp var det så lite som rundt regnet 500 påmeldinger til publikumsløpene i tilknytning til Nordic Tour kommende lørdag.
Norges Orienteringsforbund uttaler gang på gang at omtale i media er ønsket. Allikevel må man betale for å få full tilgang til pressemeldinger og nyheter skrevet av Orienteringsforbundet.
Tomás Dlabaja, Jan Sedivý, Jan Procházka løp inn til gull under stafett-VM i Sveits i sommer. Hverken dem eller de sterke tsjekkiske damene stiller i den kommende verdenscuprunden, Nordic Tour. - Det er ikke verdt pengene, kommenterer Eva Jurenikova.
Olav Lundanes løp enkelt inn til seier over 12,2 kilometer på Byfjellene i Molde lørdag.
Det mange av oss har karakterisert som "den tapte generasjon" er på vei tilbake til norsk orientering, forleden skrev vi om den tidligere juniornorgesmesteren Gjermund Røren som har gjort come-back etter 20 års totalt fravær. Men nå dukker flere og flere av gutta som var juniorer for 20-25 år siden - trolig også jenter også, ut av krattet igjen. Og husker noen klubben BOS?
I dagene 21. til 24. september inviterer Active Travel Norway til langweekend i London med 2 orienteringsløp på programmet. - De fleste forbinder nok London med shopping, pub-runde, fotballkamp og kanskje en forestilling på et av Londons mange teatre, forteller Jan Sveen til OPN.no.
Henning (20) en ung orienteringsleder
Den gang norsk orientering gikk så det suste, var det mer eller mindre aktive orienteringsgrupper i et utall av store og små idrettslag. Dessverre er mange av disse orienteringsgruppene borte i dag. Men unntakene fins, orienteringsgruppa i Nedre Sigdal IF i Buskerud er i ferd med å våkne opp av dvalen igjen, ikke minst takket være Henning Ravnås (20).
Åpent nordisk mesterskap var visst ikke tidsriktig nok, verken for publikum eller media. Orienteringstoppene i de nordiske landene valgte som en følge av blant annet dette for noen få år siden å nedlegge denne bautaen i orienteringshistorien, til fordel for nyvinningen Nordic Tour.
IL Koll har 56 poster ute i skogen på kveldens arrangement i Nordmarkskarusellen. I langløypa vil det være 25 poster, men ingen skal trenge å tegne postene inn. Det er ferdigtrykte originalkart til alle uten noen ekstra avgift. De minste får gull i Trolløypa.
- Werpen funderer over orienteringssporten
Denne septembertorsdagen ute i Råde i 1996 var bare så herlig ufyselig som en høstdag i Østfold kan bli. Det var stor idrett, vi som var møtt opp, enten det var de ikke alt for mange tilskuerne, eller vi som var ute i embeds medfør - som presse, fikk oppleve. Det var norgesmesterne på det som den gang ble kalt normaldistanse, men som nå heter langdistanse, som skulle kåres der ute i østfoldskogene.
- Werpen funderer over orienteringssporten
”Å dra på o-løp” var en ganske vesentlig del av ungdomstiden for mange av oss.
Til tross for at han etter eget utsagn startet med orientering altfor sent, prøvde Asbjørn Bjørgum (34) desperat å bli en noenlunde brukbar o-løper. Som tapper andreetappeløper for NTNUIs 7. lag opplevde han under NM i Holtålen for tre år siden å bli ”lapped” av Halden 1 og Olav Lundanes. Men noe godt har det kommet ut av iveren, administrasjons- og resultatsystemet Brikkesys, en løsning flere og flere arrangører faller for.
Første uka i september avsluttes verdenscupen med 5 delkonkurranser. Olav Lundanes ligger helt på topp sammenlagt, men blant andre de svenske løperne er nå på jakt etter revansj mot verdens beste orienteringsløper.
Søndag vant Olav Lundanes NM i ultralangdistanse med romslige 6 minutter. Dette til tross for at han i løpets innledning ikke følte seg spesielt lett i kroppen.
Mari Fasting sikret seg nok et NM-gull i samlingen da norgesmesterskapet i ultralang distanse ble arrangert i Steinkjer søndag, men hun ble pustet i nakken, for bare 27 sekunder etter fulgte en konkurrent som forlengst har passert de 40.
Nærmest som om han var i en helt egen divisjon smadret Olav Lundanes samtlige konkurrenter da NM over ultralangdistanse ble arrangert i Steinkjer søndag.
Landslagsløperne Olav Lundanes og Mari Fasting var best da norgescupfinalen i orienteringssprint ble avviklet i Steinkjer lørdag.
..hastverket er det jeg opplever som negativt
Han var kronprinsen i Eiker-orienteringen, den som skulle overta etter Morten Berglia. Men Gjermund Røren, i dag 48 år gammel, fikk skadeproblemer og forsvant fullstendig fra o-idretten. 20 år sener er han tilbake. Han reflekterer over positive og ikke fullt så positive forskjeller etter to tiårs fravær.
Steinkjer OK er klar for helgens norgescupfinale i sprint og NM-ultralang.
Norges Orienteringsforbund har tatt ut følgende tropp til Nordic Tour 1.-8. september.
Betty Ann Bjerkreim Nilsen, Lillehammer O-klubb og Sigve Vågsnes, Oppsal IF gikk til topps i Modum 2-dagers som ble arrangert fra Flannumshaugen nord for Vikersund denne helga.
Olav Lundanes var fullstendig overlegen på søndagens langdistanse under det internasjonale stevnet i orientering i Østerrike. Han vant med over fem minutter.