Jaktstart i Nordic Tour på Nesodden i 2011. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Jaktstart i Nordic Tour på Nesodden i 2011. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Taper 250.000,- kroner på Nordic Tour

Bjørnar Valstad, generalsekretær i Norges Orienteringsforbund, vedgår overfor OPN.no at Nordic Tour ikke har blitt noen lukrativ geskjeft.


Tidligere i år besluttet Norges Orienteringsforbunds (NOF) sitt øverste organ, Tinget, å skattelegge selv de minste og mest lokale orienteringsløpene med utrolige 30% avgift av startkontigenten. Dette gjør at stor og intensiv dugnadsinnsats i tilknytning til disse løpene nesten ikke betaler seg for andre enn NOF-sentralt.

- Forbundstinget fastsetter løpsavgiften til 30 % av påmeldingskontingenter et o-løp tar inn. Avgiften skal betales av alle o-løp fra og med sesongen. Påmeldingskontingenter der deltakeren betaler mindre eller lik 30 kroner skal ikke inngå i beregningsgrunnlaget, lyder det i en artikkel OPN.no publiserte i mars i år.

- Forbundets tallknusere anslår selv at den nye skatten for at ildsjeler fremover fortsatt skal få lov til å arrangere nærløp til å ligge på 300.000,- kroner i året, skrev OPN.no den gang.

Den lokale aktiviteten er vår aller viktigste rekrutteringsarena, samtidig som den også bidrar til god og verdifull synliggjøring i lokale medier. Det er også en kjennsgjerning at inntekter gjør størst nytte for seg der de skapes.

Slike viktige og soleklare elementer valgte allikevel Forbundstinget å komme til kort mot ønsket om å styrke Orienteringsforbundet sentralt med ytterligere avgiftskroner.

Nå viser det seg, ikke overraskende, at avgiftskronene fra de minste og mest lokale løpene virkelig har fått bein å gå på.

I en telefonsamtale OPN.no har hatt med generalsekretær Bjørnar Valstad er han åpen, ærlig og tydelig på at Nordic Tour ikke er noen god geskjeft i økonomisk forstand.

OPN.no får vite at Norges Orienteringsforbunds andel av Nordic Tour sitt underskudd vil beløpe seg til omtrent 250.000,- kroner, bare i år.

Samtidig kan det legges til at det ute i o-miljøet ubekreftet hevdes at de tekniske arrangørene av verdenscupen da den var lagt til Fossumbanen og O-festivalen i 2009 gikk på en gigantsmell i størrelsen 150.000,- kroner minus. Dette etter å ha jobbet natt og dag i lange tider. Hvordan tallene blir for arrangørene av Nordic Tour, med innlagt verdenscup, i Holmenkollen til helgen er det for tidlig å si noe om.

Det sier seg selv at en slik vedvarende økonomisk blodtapping av en relativt sett liten idrett som orientering ikke kan vedvare.

Valstad innrømmer overfor OPN.no at også han er usikker på hvilken fremtid konseptet Nordic Tour har, eller Nordic Orienteering Tour (NORT) som det egentlig heter.

Løpet for 2013 er lagt. Der inngår Nordic Tour som oppkjøring inn mot VM i Finland.

At orienteringsforbundene i Finland, Norge og Sverige så vil fortsette å kaste store summer etter Nordic Tour-konseptet i 2014 og videre fremover er vel heller tvilsomt.

Det har seg nemlig slik at det nå er langt viktigere at 3 av o-sportens stormakter nå kanaliserer ressurser og penger ut i aktivitetsskapende tiltak med lokal forankring, det er kun på den måten lekkasjen vi nå dessverre opplever fra vår kjære orienteringsidrett kan demmes opp!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler