O-krets valgte egen dagsamling fremfor deltakelse i meget relevant kvalitetsløp

En stor utfordring for o-sporten er at en stadig mindre elite i stadig økende grad distanserer seg lenger og lenger bort fra det øvrige o-miljøet.



Kristi Himmelfartsdag arrangerte Eiker sitt arrangement, Eikerløpet.

Samlingsplass og terreng var områder vi kjenner fra VM i 1978, et mesterskap hvor Anne Berit Eid og Egil Johansen skrev seg inn i historiebøkene som verdens beste orienteringsløpere det året.

Eikerløpets løypeleggere var Morten Berglia (VM-vinner 1983) og Åmund Tonna.

Som vanlig var Eikerløpet et kvalitetsarrangement på godt kart og med gode løyper. Rundt regnet 600 løpere deltok i det flotte sommerværet.

Relevant kart og terreng
Det som var ekstra interessant med Eikerløpet i år, er at det med sin arrangementsdato 29. mai var perfekt plassert i forhold til det som skal skje nå i pinsen.

I pinsen er det på Kongsberg som kjent både verdenscup for seniorer og viktige uttaksløp for juniorene.

Fra terrenget hvor Eikerløpet gikk er det også slik at det bare er et par o-kart mellom dette terrenget og terrenget som skal brukes på Kongsberg. For øvrig er Morten Berglia også en av kreftene bak Kongsberg-kartet, og OPN.no antar at det også var han som var motoren bak Eiker-kartet.

I et slikt perspektiv skulle man tro at eliten i Akershus og Oslo hadde ekstra mange grunner for å reise med store tropper til Eikerløpet, cirka 1 times biltur på motorveier fra oslogryta.

Men, neida, i Akershus og Oslo o-krets valgte man heller å sette opp en helt egen dagsamling på Kongsberg, kun 3 dager etter at de kunne deltatt i Eikerløpet.

På denne måten bryter de (eliten, trenere, klubber og kretsen) ytterligere ned strukturer vi kjenner som suksessrike fra o-sportens storhetstid og gullalder - og elitevirksomheten distanserer seg enda lenger vekk fra grasrota, noe som gjør at elitedelen av skogens idrett fortsetter sin forvitring!

---

ps! Rett skal være rett; Kristi Himmelfartsdag arrangerte Fossum o-løp i Akershus og Oslo o-krets. OPN.no er kjent med at flere deltakere på dagsamlinga løp Fossums løp denne dagen. Dette er selvfølgelig flott og viser at det også blant eliten er de som forstår at lokal aktivitet er selve grunnfjellet i o-sportens eksistens, og strengt tatt er det vel gjerne egentlig ofte slik at det er trenere og ledere som tvinger eliten til å måtte gjøre ukloke valg. Her bør NOF gi noen fornuftige føringer!




Mulig relevante artikler