1 fra Gimle og 3 fra Halden

Kommentar

En viktig øvelse er å analysere løpsdeltakelsen i ulike løp. Dette blant annet for at man i større grad skal kunne forstå virkeligheten vi lever i. Helgens største løp, hvor det ikke ble delt ut poeng eller mesterskapstitler, var i følge Eventor det flotte arrangementet Tunevannet Rundt.


I følge det svenskutviklede systemet for terminliste med mer, Eventor, var det 140 løpere som fikk sitt navn i resultatlista i forbindelse med søndagens utgave av Tunevannet Rundt.

Stedet var Sarpsborg i Østfold, et fylke ikke stort større enn et litt romslig frimerke. Følgelig lå forholdene godt til rette for god deltakelse fra Sarpsborg Orienteringslags naboklubber.

Og om vi skal ta et helt konkret eksempel så er det ikke lenger enn 31,5 kilometer fra Halden sentrum til Sarpsborg sentrum. På det gode hovedveinettet mellom disse to byene gjøres kjøreturen i følge GoogleMaps unna på under halvtimen.

Med et slikt utgangspunkt skulle man tro det ble et rush av deltakere fra Halden-klubbene Gimle IF og Halden SK.

Og slik man er nødt til å forstå Norges Orienteringsforbunds offisielle organ, magasinet Veivalg, er jo ikke minst Halden Skiklubb et mønsterbruk hva orientering gjelder - Slik har det i alle fall blitt fremstilt år etter år etter år etter år.

La oss da ta en titt på fordelingen av løpsdeltakelsen fra de ulike Østfold-klubbene - sortert etter antall hoder i resultatlista (påmeldte, men ikke startet er utelatt):

Sarpsborg - 31 deltakere (arrangørklubben)
Varteig - 12 deltakere
Trøsken - 10 deltakere
Moss - 9 deltakere
Fredrikstad - 7 deltakere
Indre Østfold - 4 deltakere
Halden - 3 deltakere
Skaukameratene - 2 deltakere
Gimle - 1 deltaker

Som man ser er både Halden og Gimle på "nedrykksplass".

Dette bildet minner mye om hva vi også ser fra Oslo-området. Bækkelagets SK og Lillomarka OL dyrkes til stadighet på glossy papir i magasinet Veivalg, men hva deltakelse i andres løp er de ofte å finne i området rundt jumbo - dessverre, for begge de to oslo-klubbene ville med mer fornuftige prioriteringer hatt forutsetninger for å være meget slagkraftige - Det samme gjelder for Gimle og Halden.

Men, ting går i bølger, så vi skal ikke hovere over at klubber som Varteig, Trøsken og Moss (holder Sarpsborg utenfor, da de er arrangørklubb i dette tilfellet) nå tilsynelatende driver langt bedre enn klubbene i Halden med tanke på det å skape livsnødvendig aktivitet for en levende o-sport gjennom deltakelse i konkurranseorientering.

Forhåpentligvis kommer både Gimle og Halden raskt og slagkraftig tilbake på det norske orienteringskartet den dagen de begynner å prioriterer annerledes!

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om dette viktige emnet.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler