I dag starter verdens største O-arrangement - den svenske giganten O-Ringen. En gigant i norsk målestokk er Sørlandsgaloppen. Denne tradisjonsrike ferieidyllen ble arrangert i Vestfold i forrige uke. Gjennom tekst og bilder oppsummeres de 6 sommerløpene her på OPN.no.

Martin Ausen fra Porsgrunn O-lag i N-Åpen. Foto: Jørgen Frøyd.

Sørlandsgaloppen ble i år arrangert for 45. gang. I år med O-camp ved Melsom videregående skole i Stokke. Klubbene OL Tønsberg og Omegn, Stokke IL, Andebu IL, OK Horten, Botne SK, Arnadal IL og OL Trollo sørget for å ro det hele i havn.

Kan stryke 2 løp
Årets SG-opplegg var tradisjonelt med 6 løp, der 4 av 6 løp teller i sammendraget. I praksis betyr dette at i hovedklassene får klassevinner, i det enkelte løp, 1.000 poeng. Løpere bak trekkes ett poeng for hvert 3. sekund etter bestetiden i klassen.

I AK- (B-), C- og N-klasser får vinneren 750 poeng i det enkelte løp.

Familiekonkurranse var som vanlig innlagt. Videre var det småtroll med barnegalopp og et spesielt ”trøye-opplegg” i ungdommenes hovedklasser (13-16 år), sistnevnte kalt ”Ungdommens SG”.

Fritt starttidspunkt for mange
For løpere i AK-, C- og N-klassene var det lagt opp til fritt starttidspunkt mellom klokken 10 til 13, og generelt var det romslige startintervaller i alle klasser med ordinære startprosedyrer. Første løper i en klasse startet cirka klokken 10.00, mens de siste løperne ikke startet før like etter klokken 13.

Innlagt hviledag
Sørlandsgaloppen hadde i år sitt første løp søndag 5. juli. Etter tre etapper var det innlagt en kjærkommen hviledag for løperne.

Distansene som ble løpt var 2 sprinter, 2 mellomdistanser og 2 langdistanser.

Pause i sommerværet
Sommeren glimret med sitt fravær under årets galoppuke, men generelt betyr jo dette perfekte forhold for postjakt.

10 nasjoner
Løpere fra hele 10 ulike nasjoner deltok. Disse landene var Norge, Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Russland, Østerrike, Storbritannia, Nederland, Sveits.

Russerne for eksempel var 30 i tallet og kom fra fire ulike klubber. Så selv om Sørlandsgaloppen har nasjonal status i terminlista er det definitivt et arrangement som lokker til seg internasjonal deltakelse.

Antall deltakere
Rundt regnet ser det ut til at i overkant av 1.200 ulike løpere (eksklusiv småtroll) tok turen innom hele eller deler av årets Sørlandsgalopp, med et snitt i området 1.000 løpere per konkurranse. Hvilket skulle gi omtrent 6.000 starter totalt.

Dette gjør, om ikke OPN.no tar veldig feil, Sørlandsgaloppen til Norges nest største arrangement, etter O-festivalen.

Den største klassen var for øvrig N-Åpen med nærmere 150 deltakere totalt.

Vant alle 6 løpene
Mange av løperne som vant sammenlagt oppnådde maksimal poengsum (3000 eller 4000 poeng). Men to ungdomsløpere klarte faktisk også å vinne samtlige 6 konkurranser! Dette var:

Sigrid Ottestad Hansen fra Gimle IF i klasse D14
Jon Nilsen som løper for Vegårshei IL i H14

Ellers kan det nevnes at 38-åringen Pål Skogedal fra Asker SK, nok en gang gikk til topps i herrenes seniorklasse (H21 AL). Han fikk imidlertid hard konkurranse av Nydalens Sigve Vågsnes som var suveren i de to første løpene.

Dameklassen (D21 AL) ble vunnet av Linn Nilsson fra svenske OK Tyr.

Ingrid Vrålstad Løvås (D11-12), Varegg Fleridrett Orientering.

Karine Vestøl (D11-12 N), Vegårshei IL.

Joakim S. Mohn og Mardon Elias Foss (begge H16), Kongsberg OL.