Utsnitt Holleia Høstløp 2013. Kart: Viul OK.

Utsnitt Holleia Høstløp 2013. Kart: Viul OK.

Se hva som venter søndag 4. august

Klassisk løype i klassisk norsk skogsterreng

Fra arrangørene av Viul OKs Holleia Høstløp i orientering kommende helg har nettavisen OPN.no fått tilgang til kartutsnitt med poster. - Det er slik at "gamle orienterere må glipe med øya". Det er nærmest utrolig at slike områder finnes i 2013, heter det fra arrangørhold.


Viul OK forteller til OPN.no at følgende er å si om terrenget:

Området ble mye brukt på 1980 og 1990-tallet. Det første moderne kartet kom i 1974 over den østlige delen, Kvitmyråsen, som grenser mot den store kraftledningen. Det åpne området her er helt ryddig og uten kvist slik det gjerne blir på furumark.

Området nord for veien er mer preget av hogst. Kartet her het opprinnelig Mastedalen og ble utgitt ca 2000. Det var noe ujevnt og det var tegnet ved bruk av digitaliseringsbord.

Området sør for veien og mellom Aklangen og Skjærsjøen, Løkåsen, er selve "juvelen i kronen" Store deler av området er nærmest ubegripelig rent og med stor furuskog. Det er slik at "gamle orienterere "må glipe med øya". Det er nærmest utrolig at slike områder finnes i 2013.

Området ble første gang kartlagt på moderne måte i 1977-1978 etter en utrolig god konstruksjon av Ivar Helgesen. Området ble klubbsynfart dne gangen og brukt til KM i ultralang og stafett 1978.

Så ble området nysynfart av Jens Kristian Kopland i 1988-89, og Kopland gjorde en fremragende jobb den gangen. Noe "rusk" finnes vel, men det som imponerer med denne utgaven er at det er så jevn generalisering. Det er helt konsekvent på feks steiner og høydepunkter.

Disse kartene har vært brukt som utgangspunkt for nyutgivelser fra 2010-2013 og til høstløpene i Viuls regi disse åra. Med en veibase som utgangspunkt er kartverket blitt så geometrisk riktig som mulig i øyeblikket.

Områdene er delvis helt nysynfart eller gått over og rentegnet digitalt. Det er noe mer "grønt" på kartet i dag enn det fra slutten av 80-tallet, men det skyldes stort sett av det har vært noen mindre hogster som har grodd igjen med småfuru.

Alt er gjort på dugnad og disse og andre kart Viul OK har laget, er stilt til rådighet for løp, trening og turorientering til de lokale orienteringsklubbene. Området ligger kort vei fra steder som Tyristrand, Ask og Hønefoss og er populære for skiutfart, bærplukking og bading.

Nettside med innbydelse til Holleia Høstløp søndag 4. august 2013


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler