Raumar vant 10Mila i 2010. Foto: Erik Borg

Raumar vant 10Mila i 2010. Foto: Erik Borg

OPN ranker norske ungdomslag foran 10Mila



Ungdomsstafetten er alltid veldig spennende på Tiomila. Det er stadige omskiftninger underveis på stafetten og mange lag er alltid med. Gledelig nok så er stafetten også særdeles høyt prioritert av norske klubber – nesten mer enn hva den er verdsatt hos svenske klubber.

OPN.no fortsetter føljetongen fra de to tidligere artiklene ”OPN ranker de norske herrelagene på 10Mila” og ”OPN ranker damelagene foran 10Mila”.

Å rangere ungdomslagene er selvsagt veldig skjønnsbasert. Her hopper og spretter resultatene i alle retninger – akkurat slik det skal gjøre i ungdomsalderen. Vi er derfor litt mer varsomme med vurderingen her og nevner ikke så mye om forventede plasseringer. Den øvelsen er uansett meget vanskelig å lykkes i.

Ta også høyde for at OPN.no vet mye mindre om både løpere og lag enn det lagene og ungdommene selv vet. Stafettlagene skal inneholde minimum to jenter, og alle på laget skal løpe i 16-årsklassene eller lavere. Ellers er det ingen begrensninger.

Vi legger igjen hodet på blokka, og ber om tilgivelse hvis våre spådommer ikke slår til. Ta rangeringen for det den er, en subjektiv vurdering av dagens tilstand.

Nydalen (disk i 2010)
Norges største ungdomsklubb besitter også noen av de aller beste ungdomsløperne. Nå har teamet også fått ny trener i Even Skårholen. Klubben har også rike tradisjoner i Tiomila, og har som best en andreplass i ungdomsstafetten fra 2009.

Flere av løperne fra den gang er aktuelle. Ganske sikkert er det nok at Jonas Madslien Bakken (16) tar den siste etappen. Han virker sterk om dagen. OPN.no tror også at Anine Ahlsand (15) løper på laget. Jenta imponerer både sommer og vinter, med og uten kart.

Nydalen har ved noen anledninger valgt å kjøre ut ei av jentene på den første etappen. Den strategien har for flere lag vist seg å slå uheldig ut. Men lykkes sjakktrekket så har de en sterk avslutning.

Lillomarka (nr. 43 i 2010)
Osloklubben er alltid med i toppen i ungdomsklassen. I 2010 var det sågar klar ledelse ut på den siste etappen. Men det holdt ikke helt inn den gangen.

Lillomarka har dog vært topp 10 ved fire anledninger de siste årene, og OPN.no har tro på en gjentagelse også med årets lag. Sikkert kort på laget er i første rekke Andrine Benjaminsen (16), der storformen ser ut til å være på gang.

Den som kan avslutte stafetten for Lillomarka kan være Anders Sommerstad Juveli (16). Han virker å være bedre forberedt enn noen gang, og vi så ham også på skiskytternes TV-sendte Young Star konkurranse i Holmenkollen, der han ble nummer fire.

Fossum (nr. 4 i 2010)
Mye av det samme som Lillomarka og Nydalen kan sies om Fossum. Klubben har en fantastisk ungdomsgjeng og er alltid med og kjemper i 10Milas ungdomsklasse. Men fra fjorårets lag har ¾-deler gått over i juniorenes rekker.

Tilbake står Elias Mølnvik (15) som den klare eneren. Han bør ta den siste etappen. Med seg får han ganske sikkert Ragnhild Hjermstad (15) som den ene av jentene.

Og det finnes nok av ungdommer å ta av for klubben. De har hele fem ungdomslag påmeldt. Det ligger an til en topp-10 mulighet også i år.

Asker (nr. 23 i 2010)
Det er skikkelig schwung over Asker-gjengen igjen. Etter noen magre år i kjølvannet av Anders Skarholt og co, så syder det nå av ungdommer i o-miljøet.

I 2010 kjørte klubben 10Mila med blandede lag uten å toppe helt. Da var tre av lagene blant de 101 beste. Dersom Asker topper sitt førstelag så er de blant favorittene.

Klubben har sterke jenter som blant annet Ingrid Gulbrandsen (16), og en fighter av rang i Erland Kvisle (15). Men aner vi at det er noe skader blant klubbens ungdommer? Vi har savnet noen av dem på de få løpene som har vært i Norge så langt i år.

Vegårshei (ikke deltatt tidligere)
Et veldig spennende lag som så vidt vi vet ikke tidligere har deltatt i ungdomsklassen. Klubben har to klare enere på laget. Synnøve Bråten (16) vant Hovedløpet i Trøndelag i fjor, og er ei jente som kan orientere raskt og sikkert.

Med seg har hun garantert Jon Nilsen (16) som er nesten av samme kaliber. Det beviste også han på Hovedløpet i fjor gjennom sin bronse på sprinten og fjerdeplass på langdistansen.

Også de øvrige to på laget klarer seg meget godt. Utfordringen kan være inntrykkene som venter dem på 10Mila – det blir en helt ny opplevelse.

Raumar (nr. 1 i 2010)
Fjorårsvinnerne må skifte ut halvparten av laget fra i fjor. Både Magne Haga og Lina Marie Melbye har blitt juniorer.

Et annet usikkerhetsmoment er Vetle Christiansen (16) som spurtet Raumar inn til seier i fjor. OPN.no har ikke sett ham på startstrek i år, og fra informert hold på Romerike får vi tips om at en liten kneskade plager den løpssterke gutten.

Karoline Sønsterudbråten (15) er med fra fjorårslaget, og hun løper stadig bedre. Klubben har bra med ungdommer, men er nok ikke like sterke som vi normalt er vant med.

Porsgrunn (nr. 29 i 2010)
Klubben kan stille med store deler av det samme laget som i 2010. Det er allikevel nok av ungdommer som banker på døra og vil ta en plass på laget.

Paul Martin Remme (16) virker å være i kjempeform, og det samme kan sies om Tonje Vassend (16). Disse to avslutter nok stafetten for Porsgrunn i omvendt rekkefølge.

Halden (nr. 16 i 2010)
Også ungdommene nyter godt av stafettkulturen i Halden. Fjorårets flotte 16. plass var et resultat av det.

Anders Felde Olaussen (16) avsluttet sterkt i fjor, og i år har han vokst ytterligere. Han får ganske sikkert med seg Nina Aasheim Birkeland (15) inn på laget. Og klubben har flere gode ungdommer med velkjente etternavn å ta av.

Frol (nr. 37 i 2010)
Det yrer av liv også i ungdomsavdelingen til Frol. Og klubben har fortsatt mange talenter å ale opp.

OPN.no tror at stammen fra fjorårets lag også løper i år, selv om det nok er veldig jevnt om plassene. Kajsa Stina Sandstad (16) og Jonas Ressem (16) er våre tips til å bekle de to siste etappene.

Fredrikstad (nr. 88 i 2010)
Klubben har en jevn og god ungdomsgjeng som OPN.no tror kommer til å klatre ytterligere noen steg fra i fjor. Faktisk kan de stille med eksakt samme lag som i 2010.

To sentrale spillere fra fjorårets lag er selvsagte på laget og må ta det største ansvaret. Det er Asgeir Ristesund (15) og Sigrid Alexandersen (16). Se virkelig opp for stafettklubben Fredrikstad med sine gode lagledere.

Ås-UMB (nr. 32 i 2010)
Ås-gjengen beholder mange av de samme løperne som løp inn til en flott 32. plass i 2010.

To av kortene virker veldig sikre. Kaja W. Nordhagen (16) og Olai Stensland Lillevold (15) er normalt trygge og stødige orienterere. Vi antar at disse to tar de siste to etappene.

Kongsberg (nr. 31 i 2010)
To av løperne fra fjorårets lag kan vi vente og se også på årets lag. Marianne Løken (15) løp meget godt i fjor, og Sigur Heggedal (16) er imponerende stabil i orienteringen.

Klubben har også flere gode 16-års gutter å ta av, men på jentesiden må de antageligvis ned i D14 for å komplettere laget.

Trollelg (nr. 25 i 2010)
Flere av fjorårets løpere har rykket opp i juniorklassen. Men det er mange sprekinger i Trollelg.

I fjor var det andrelaget som ble best etter et imponerende løp på den siste etappen av Brynjar Forseth (14), som da kun var 13 år gammel.

Vi antar at han også er på årets lag sammen med blant annet Sigrid Moen Pedersli (16). Og klubben har flere som kan fylle ut de to siste etappene.

Ringerike (nr. 67 i 2010)
Det jobbes intenst med ungdomsvirksomheten i og rundt Hønefoss om dagen. Klubben stiller tre lag i 10Mila, og har fått frem mange gode løpere.

På laget fra i fjor må nok Geir Strand Syrrist (16) finne seg i å ta en krevende etappe, og likeså Trine Kihle (16) som allerede har løpt flere bra løp i år.

Heming/Njård (nr. 80 i 2010)
Klubben er i ferd med å etablere et nytt godt ungdomskull. Ny trener er Torben Wendler, og det satses igjen frisk i Holmenkollåsen.

Harald Astrup Arnesen (16) er nok den som må føre laget på ankeretappen. En av jentene kan være Sofie Skyttersæter Iversen (14) som er god til å orientere.

Sandefjord (nr. 73 i 2010)
Selv om snøen lå lenge også i Sandefjord, så tror vi ungdommene har fått forberedt seg godt også i år.

Fra fjorårslaget tar vi med Petter Moe (16) som kanskje avslutter stafetten like bra som i fjor.

Ringsaker (nr. 66 i 2010)
Etter sammenslåingen mellom Hein og Ringsaker OL, så har det igjen blitt fart i klubben rundt Moelv og Brumunddal.

Sikre kort på laget er nok minst en av brødrene Bordal, Simen (16) eller Henrik (15). På jentesiden blir det mer spennende hvem som stiller opp for klubben.

Freidig (nr.48 i 2010)
Freidig har en skog av ungdommer. Men fra fjorårets gode lag er det mange gutter som har rykket opp i juniorklassen.

På jentesiden har de derimot mange å ta av, og Karen Oline Kolstad (16) er en av jentene vi tror springer på laget.

Larvik (nr. 118 i 2010)
Selv om Runa Fremstad nå har blitt junior, så har kanskje dette laget ennå større muligheter i år. Se opp for Larvik.

Karl Fremstad (15) er i stadig utvikling og det samme kan sies om Lovise Fremstad (15). Vi tror disse to er på laget, selv om det er hard kamp om plassene spesielt på jentesiden.

Hamar (kombilag med Ringsaker i 2010)
Det gror godt i mjøsbyen om dagen. I år stiller hamarsingene to egne lag. OPN.no tror gjerne at dette laget kan klare seg meget godt i årets stafett.

På laget har de blant annet Ingeborg Ellegård Melby (16) og Jørgen Elisenberg (16). Det er to gode løpere som vil styrke laget. Det kan bli en tøff fight mot naboklubbene Vallset/Stange og Løten.

Tønsberg (deltok ikke i 2010)
Klubben har mange flinke ungdommer og det er vanskelig for OPN.no å plukke ut de fire som skal representere klubben. Kanskje like vanskelig for UK i OTO.

Men vi tipper at Sverre Farnes (16) tar den siste etappen for klubben. Mange gutter å ta av, men kanskje litt vanskeligere å få med jentene.

Oppsal (nr. 115 i 2010)
Klubben har satt ny fart i ungdomssatsingen og Anders Emilson bidrar som trener for gjengen.

OPN.no mener å vite at klubben har løpssterke gutter i teamet. Men det er litt færre jenter å ta av. Kanskje hiver de innpå noen raske skijenter?

Lars Harald Åsheim (16) må ta et stort ansvar på den siste etappen, og vi tror gjerne at klubben kan klare en topp 100-plassering i år.

Vallset/Stange (stilte ikke i 2010)
Leserne bes om å oppdatere oss om Vallset/Stange noen gang har stilt lag i ungdomsklassen? Det blir spennende å se hva Mjøs-O satsingen har bidratt med i den klubben.

Sikkert er det i hvert fall at Eldbjørg Narum er en av landets aller beste 16-åringer. Hun kan sin orientering, og bli ikke overrasket om det er flere i klubben som også imponerer. Kanskje bør de høyere opp på vår ranking.

Notodden (nr. 10 i 2010)
Klubben har mistet to av sine meget sterke 17-åringer fra fjorårslaget. Både Simen Wästlund og Sindre Sandven har byttet til Kongsberg og fortsetter å utvikle seg der.

Men jentene i klubben løper bra og vi tror både Lene Therese Myrland og Eirin Mari Fossøy tar viktige etapper på laget i år. Men det skal godt gjøres å forsvare den flotte 10. plassen fra i fjor.

Konnerud (nr. 125 i 2010)
Klubben med de sterke jentene har også flinke gutter å ta av. I våres har vi latt oss imponere av Audun Heimdal (14) som vant sprinten i Vestfold 2-dagers.

Laget er ungt og vi skal ikke legge lista for høyt for Buskerudklubben.

Varegg (stilte ikke i 2010)
I Varegg jobbes det godt med ungdomsvirksomheten. Men overgangen til svensk terreng blir en utfordring for bergenserne.

Trener Niklas Profors insisterte på at de nå skal delta i ungdomsstafetten, og slik ble det.

Et velkjent navn i Varegg er Jarvis Westergård. Yngstemann Vegard (15) brukte påsken på å forberede seg i Södertäljetrakten og må nok ta det største ansvaret på laget.

Tyrving (nr. 18 i 2010)
Klubben har langt færre gutter å ta av i år enn i fjor. På jentesiden ser det til gjengjeld veldig bra ut.

Både Kristin Helland Hansen og Julie Marie Kinneberg løp på laget som ble nummer 18 i fjor. De kan sikkert stille med flere jenter på det laget, men uansett så lar vi oss imponere hvis de klarer noe i nærheten av fjorårsresultatet.

Sturla (nr. 91 i 2010)
Sakte men sikkert har klubben bygget opp et flott ungdomsmiljø i Drammen. I 2010 vant lagbyggerne Linda Verde og Harald Thon Rekrutteringsprisen på O-festivalen.

Nå kan ungdommene også ta mål av seg til å slå fjorårets plassering i 10Mila.

Når vi skal nevne en løper som er i utvikling, så vil vi ta med Magnhild Frydenlund (16) på laget. Hun har så langt i våres vist fine takter.

Byåsen (deltok ikke i 2010)
Dette er en klubb med skikkelig vind i seilene. Her bugner det av ungdommer. Hele 14 stykker deltok på Hovedløpet i fjor.

Skal bli spennende å følge laget på årets 10Mila. Vi tror at Sunniva Storrønning (16) og Øyvind Wiggen (15) er to av løperne som blir å se på førstelaget.

Gimle (stiller for første gang)
Østfoldklubben jobber også fantastisk godt med ungdommene under ledelse av blant annet Espen Bergstrøm. Klubben stiller så vidt vi vet lag i ungdomsklassen for første gang, og det blir en topp opplevelse for de to lagene.

Kapteinsbindet på førstelaget må nok Sigrid Ottestad Hansen (16) få bære. Jenta som tok sølv på ungdoms-EM i skiorientering i vinter er nesten like god sommerstid.

Løten (nr. 78 i 2010)
Klubben jobber også intenst med rekrutterings- og ungdomsvirksomhet. Man fra laget i fjor har mange rykket opp i junioralder.

Det finnes mange ungjenter å ta av, men litt færre på guttesiden. Blir tøft å forsvare 78. plassen fra i fjor. Klarer de det så blir vi imponert.

Modum (nr. 159 i 2010)
Klubben har lange tradisjoner i 10Mila, og stiller to lag i årets ungdomsstafett. Målet bør være å slå fjorårets plassering.

Men da bør de få med seg søstrene Mårtensson. Heidi (16), har vist seg som et stort løpstalent, og ble nylig ungdomsmester i terrengløp i Norge.

Når de i tillegg kan putte på Kaspar Lilja (14) på guttesiden, så kan det bli morsomt å følge Modum på årets stafett.

Østmarka (disk i 2010)
Klubben har en fin ungdomsgjeng som deltar jevnlig på treninger og løp. På 10Mila stiller de med to hele ungdomslag.

Vi tror Aleksander Skarnes (15) og Maria Olsbø får to sentrale roller på førstelaget. Og disken fra i fjor skal i hvert fall hevnes.

Indre Østfold (nr. 206 i 2010)
Etter Vister-epoken er det et lite generasjonsskifte på gang på ungdomssiden i Østfold-klubben.

Ungdommene bør sikte på en solid forbedring av fjorårets plassering.

Lierbygda (deltok ikke i 2010)
Som i mange av de andre klubbene i Buskerud er det også flott utvikling i Lierbygda.

Mange er unge og vi legger foreløpig ikke noe press på de smale skuldrene. Vi får heller la oss overraske av Lierbygda-ungdommen.

Sarpsborg (deltok ikke i 2010)
Klubben deltok ikke i 2010, men stiller med to ungdomslag i år. Det blir nok en spennende opplevelse, men vi skal ikke sette noe resultatmål for ungdomsgjengen ennå.

Moss (disk i 2010)
Klubben mangler den helt store bredden på ungdomssiden i dag. Vi legger ikke noe press på ungdommene og håper laget får en super opplevelse på årets 10Mila.

Link til 10Milas hjemmeside

 




Mulig relevante artikler