Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Løper Natt-NM 30 år etter GULL-medaljen

Intervju

De var unge, pene og fremadstormende på begynnelsen av 80-tallet. En av dem løp sågar inn til NM-gull i nattorientering i en iskald utgave av Bymarka tilbake i 1983. Lørdag skal han igjen ut på GULL-jakt. - Jeg er definitivt ikke i samme form nå som da, understreker NM-vinneren.


Det er flere kjente og solide veteraner i startlistene til Natt-NM i Ås kommende helg.

Raskt kan vi nevne Hans Trøan fra Nydalens SK, Oppsal Orienterings Sigve Vågsnes og Dag Steinar Ragvin fra Skien OK.

Øyvind Helgerud som løper for Halden SK og Skien OK's Anders Nordberg er også blant dem som begynner å bli så voksne at de må kunne betegnes som veteraner etter hvert.

Men, uavhengig av de 5 forannevnte og eventuelle andre OPN.no skulle ha oversett i denne omgang, er det i alle fall 3 løpere som har så lang fartstid at de så absolutt må sies å bære veteran-stempelet med stor verdighet.

Vi tenker på trioen;
Terje Wiig Mathisen, Nydalens SK - (H55)
Kjetil Karlsen, OK Moss - (H45)
Stein Blomseth, Lillomarka OL - (H45)

Overrasket med NM-gull
For sistnevnte blir dysten i Svartskog, like sør for Oslo, en spesiell hendelse. Det er nemlig 30 år siden han overrasket O-Norge gjennom å gå helt til topps i klasse H17-18 under Natt-NM i Bymarka utenfor Trondheim en kald høstdag i 1983.

- Jeg var 2. reserve til Natt-NM det året. Jeg husker jeg startet tidlig. Ut fra start løp jeg feil og jeg kom tilbake forbi starten når det pep for neste løper, erindrer Stein Blomseth.

Videre forteller han at han satset på å løpe mye rundt.

- Jeg var åpenbart i god løpsform, i tillegg liker jeg terrengtypen NM gikk i.

- Da jeg kom til mål ledet jeg og ventetiden var spennende. I junior-NM på Kongsberg tidligere på høsten hadde jeg nemlig vært milevis bak de beste (red. anm. et mesterskap som Jon Tvedt da vant på en fantomtid).

- Det var overraskende å vinne. De andre vinnerne i herreklassene var Trond Rønneberg og Bernt Rønningsbakk, så dette var et mesterskap hvor ikke de mest kjente navnene gikk til topps, poengterer gull-gutten.

Målestokken kan gi utfordringer
- Hva tror du blir annerledes i Natt-NM, nå 30 år etter?

- Jeg er definitivt ikke i samme form nå, som da, humrer Stein Blomseth, før han fortsetter;

- Det blir langt og tungt og jeg er rusten i orienteringsteknikken.

Blomseth sier at han per i dag er usikker på om han faktisk stiller til start. Det var egentlig meningen at flere av løperne fra Jukola-laget "Enga" skulle ta med seg norgesmesterskapet i nattorientering på veien inn mot vinteren. Men dessverre har den ene etter den andre blitt forhindret.

- Med målestokk 1:15.000 sliter jeg også litt med å se kartet, påpeker Stein Blomseth overfor nettavisen OPN.no.

For moro skyld
- Men, dersom du løper, hva blir da målet?

- Om jeg stiller så blir det for moro skyld, men det vil være et mål å slå Kjetil Karlsen, i tillegg til at det hadde vært artig om jeg ikke ble sist.

Løypa Ås-UMB Orientering serverer i klassen H21 er 11,2 kilometer lang og designet av Håvard Tveite, med flere. Anslått vinnertid er 76 minutter.

- Det må også være et mål å bomme lite og stå distansen, avrunder Stein Blomseth.
 


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler