Tyrinatta 2007. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Tyrinatta 2007. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Klart for årets siste norgesmesterskap

Larvik OK og Sandefjord OK står som vertskap når natt-NM avrunder mesterskapsesongen med fellesstarter fredag kveld. - Jeg kommer til å åpne offensivt, og satse på at det skal holde, sier regjerende mester, Olav Lundanes.


Anders Nordberg fikk NM-uken i september spolert av sykdom. Under Blodslitet for to uker siden var han tilbake, og løp inn til en suveren seier. Denne helgen får Skiens-karen en ny mulighet til å kjempe om NM-gull.

Fredag er det klart for natt-NM like utenfor Larvik.

- Jeg har vært motivert for denne helgen i hele høst. Nå har jeg «trøblet» litt etter Blodslitet. Men jeg er fortsatt motivert til å løpe fort. Det ser også ut som det blir god deltakelse, med Carl (Waaler Kaas), Olav (Lundanes), Håvard (Lucasen) og Anders (Tiltnes) til start, sier Nordberg.

I vår, da natt-NM ble utsatt på grunn av for store snømengder, vant Carl Waaler Kaas nattløpet som kom inn som erstatning. Han leder også Craft Cup sammenlagt før natt-NM, som er siste og avgjørende løp.

Da er listen lagt.

- Jeg tror det er ganske åpent. I dag blir det et helt annet løp enn i vår, nå er det fellesstart, og det er mange som kan være med i teten. Men jeg har absolutt ambisjoner om å være med og kjempe om seieren. Jeg føler at jeg er på hugget både teknisk og fysisk om dagen, sier han.

Under natt-NM i fjor var Olav Lundanes i en klasse for seg, og løp inn til en suveren seier på «hjemmebane» i Halden.

- Jeg håper å kunne gjenta det. Men jeg er spent på gaflingene. I fjor var gaflingene utmerket. Det har nesten blitt en standard at vinnerne under natt-NM kommer alene til mål, så blir det et tøft oppgjør om sølvet, sier Lundanes og minner om at Anders Nordberg fikk æren av å løpe ensom over mål til NM-gull både i 2008 og 2009.

Klarer Lundanes å gjenskape fjorårsbedriften i natt-NM kan han samtidig skyve landslagskollega Waaler Kaas ned fra toppen av sammenlagtlisten i Craft Cup.

- Vinner jeg natt-NM, så vinner jeg også Craft Cup sammenlagt. Før det siste løpet i Craft Cupen er premissene slik at jeg må bli nummer en eller to i natt-NM for å vinne sammenlagt. Derfor blir NM på en måte det viktigste, sier Lundanes når han blir bedt om å rangere de to begivenhetene.

Waaler Kaas har grepet om Craft Cupen, og tar gjerne også årets siste NM-gull.

- For min del er det stort å vinne Craft Cup sammenlagt. Det er et bevis på at jeg har nådd et av målene mine foran denne sesongen, å løpe flere jevnt gode løp. Men jeg har ikke tatt NM-gull i seniorklassen, derfor hadde det selvfølgelig også vært morsomt å vinne natt-NM, sier han.

Alle de tre landslagsløperne har imidlertid hatt sitt å stri med i forkant av mesterskapet som setter sesongpunktum.

Nordberg har vært sliten og småsyk etter kraftprøven under NM-ultralang for snaut to uker tilbake.

Det har tvunget ham til tre ufrivillige hviledager. Men nå er nattspesialisten på beina igjen, og har «ferten» av ny NM-suksess.

- Jeg trente bra mandag og tirsdag denne uken, med to hardøkter. Det var nesten et sjokk for kroppen, men jeg tror det var lurt med tanke på helgen. Onsdag tok jeg helt fri, og torsdag hadde jeg en rolig langtur. Jeg tror det er en god måte å komme i slag på, forklarer mannen som har vekslet først på den legendariske «långa natten» på Tiomila tre år på rad (2005-2007).

Waaler Kaas fikk en infeksjon i hælen forrige helg, og har derfor bare fått en nattøkt i forberedelsene til NM.

- Jeg hadde planlagt en nattøkt til, men det ble noen dager med alternativ trening i stedet. Uansett tror jeg det tekniske sitter, om jeg er fokusert og på hugget. Formen har i hvert fall ikke blitt negativt påvirket av noen dager med alternativ trening, forsikrer han.

Lundanes har vært en skygge av seg selv i høst. Men nå er han innstilt på å slå tilbake mot Nordberg, som banket ham under Blodslitet.

- Kroppen er en helt annen nå enn før Blodslitet. Men jeg har ikke trent så lange økter som det vi skal løpe under natt-NM. Uansett kommer jeg til å åpne offensivt, og satse på at det skal holde, sier 23-åringen i Halden-drakten.

Er du godt nok forberedt til å vinne? - Ja, det er jeg. Jeg trener mye natt gjennom vinteren. Derfor vet jeg hva det handler om. Dessuten er det slik at om en er god til å løpe orientering, så behersker en også nattorientering, med den kvaliteten vi har på lyktene nå om dagen, svarer Lundanes, før han legger til.

- Det viktigste for meg er at kroppen fungerer bra. Da kan jeg akseptere noen småbommer. Jeg har ikke helt samme krav som til vanlig.

Nordberg, på sin side, firer ikke på kravene etter suksessen under Blodslitet.

- Målet mitt foran fredagens natt-NM er det samme som foran Blodslitet. Jeg må føle at jeg er med og kjemper om seieren for å være fornøyd. Under Blodslitet var det veldig moro å løpe alene i tet. Det er ingenting en kan planlegge på forhånd, men jeg må innrømme at jeg blir skuffet om jeg ikke er med og kjemper om seieren også på fredag.

Blir det et nytt NM-gull til Skien OK? - Jeg er en av dem som har mulighet til å vinne i hvert fall, svarer Nordberg.

Natt-NM sin hjemmeside



Mulig relevante artikler