Soldat

Soldat

Fairplaykongen Anders Nordberg
i uvante omgivelser

- For å gjøre seg fortjent til sin Anne Margrethe lørdag 10. april ble Anders i helgen utsatt for en rekke angrep av ulik kaliber, forteller Kjetil Dahl, Nordbergs barndomsvenn og også selv O-løper, til OPN.no.
Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.


Kjetil Dahl har kjent Anders Nordberg siden de var 6-7 år gamle og Kjetil var faktisk en av dem som lokket Nordberg inn i O-idretten. Dette skjedde da gutta var rundt 15 år. Noen år senere, i 1997, var både Dahl og Nordberg, sammen med to andre løpere fra deres klubb, Skien OK, på samme startstrek under junior-VM i Belgia.

I helgen var de igjen sammen, nå i forbindelse med at forlover Alexander T. Gjestvang & Co. skulle "drikke ut" brudgommen. Kjetil Dahl forteller gjennom tekst og bilder:

På Gardermoen ble Anders hentet i militær transport, utkledd i T-skjorte med blink foran og bak og dumpet til gribbene som stod klare. Blant gribbene skjulte det seg både en dansk og en tysk landslagsløper – Mikkel Lund og Torben Wendler. 14 stykker løp etter han med paintballgeværene for å sørge for en tøff start på dagen. Selv om han var taktisk en stund måtte han gi opp for overmakten.

Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.
Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.

Etter et soleklart tap i paintball, fikk Anders vise sine ferdigheter på terrenggående kjøretøy ATV. Også her måtte laget hans se seg slått av forloveren Alexanders lag. To runder per person i en liten løype. Det ble snurring på de fleste.

Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.

Anders viste brukbare ferdigheter og hadde noen treff på lerdua med pumpehagla deretter. Var det 2 duer som måtte bøte med livet?

Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.

Men, så ut av det blå, fikk vi se den virkelige kongen – Pilsnerkongen… En imponerende rekke av ferdigheter viste han med balanse, tålmodighet, vinnerinstinkt og konsentrasjon når han stablet hele 22 kasser oppå hverandre – før han måtte gi tapt for tyngdekraften og balansen. Her var han rett og slett suveren, og ingen av de andre O-løperne hadde sjanse til å matche ham…

Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.
Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.

Så fikk han forsøkt seg som vognkommandør på en Leopard I stridsvogn – også denne oppgaven tok han med stoisk ro!

Når det obligatoriske opplegget på Armydays var over stod endelig den virkelige prøvelsen for tur – Stjerne-Orientering i meterhøy løssnø!

Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.

Her var det 8 poster som skulle forseres, og dagorienteringen gikk etter hvert elegant over i nattorientering. Hvilket tross alt ikke skulle være spesielt vanskelig for Nordberg?

Orienteringen løste han greit, men som ”vanlig” hadde han et og annet å utsette både på kartet (1:5000 kommunalt kart), løypa og løypeleggeren. Dette ble selvfølgelig straffet med ekstra drikke…

Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.

Men selv om orienteringen gikk bra, var det verre med postene han skulle løse. På den første oppgaven om Liverpool viste han imponerende svake ferdigheter til ham å være. Men han hentet seg inn på Odd Grenland oppgaven hvor selv Bård Tufte Johansen ville vært imponert over svarene!

Videre var det orienteringsspørsmål både fra egen ungdomstid og seniortid, men han trøblet mye med å kjenne igjen sitt eget bronsemedaljeløp fra VM i Ukraina i 2007.

Barnematen på siste oppgave kunne han nok vært forruten, men Anders vet jo også hvor viktig det er med påfyll etter en hard treningsøkt.

Anders Nordberg. Foto: Kjetil Dahl.

Selv om det ble tungt både for hodet og kroppen på de siste postene så viste han stayer evne, og beviste vel ovenfor kompisene at han tross alt er en av verdens beste O-løpere.

Resten av natta, som ble tilbrakt i lavvo i 20 kuldegrader, skal både OPN.no’s lesere og Anders slippe å få referert, men summa summarum kan vi nok konkludere med at han er klar for å gifte seg med sin O-løper-dronning i april.

---

Anders Nordbergs hjemmeside.
Fotograf alle bilder: Kjetil Dahl.
Mulig relevante artikler