eivind-tonna-nm-ski-o-asker-2010-foto-erik-borg

Eivind Tonna NM ski-o 2010.Foto: Erik Borg

Eivind Tonna ny finsk landslagstrenerFor en måneds tid siden gikk han av med pensjon i ski-o-løypa. Nå har han overtatt som finsk landslagstrener i skiorientering.

Eivind Tonna (36), opprinnelig fra Skotselv på Eiker, har gjennom mange år vært en frontfigur på det norske ski-o-landslaget. I vinter avsluttet han sin internasjonale karriere med bronse på VM-stafetten.

Tonna ble hentet inn til det finske orienteringsforbundet som trener for A- og B-gruppen i ski-o. Sammen med juniorlandslagstrener Arto Lilja og talentutvikler Anssi Juutilainen, skal ha jobbe med å føre det allerede sterke finske ski-o-landslaget til flere medaljer.

- Det blir en fin utfordring å få trene det som for øyeblikket er verdens beste ski-o-landslag, forteller Tonna til OPN.no. Stillingen er på 40% og gjelder i første omgang for ett år, med opsjon på ytterligere forlengelse i to år fremover.

- I begynnelsen blir det nok å følge mye av de samme prinsippene som det finske landslaget har bygget på de siste årene, sier han. Med verdensmestere som Olli-Markus Taivainen, Staffan Tunis og Liisa Anttila på laget så er det allerede et bra prestasjonsmiljø som skal forvaltes, sier han.

Tonna er i dag også ansatt av Norsk Orientering som talentutvikler sommerstid. Dobbeltrollen ser han ikke på som problematisk.

- Nei, det er avklart med begge forbund på høyeste hold, og siden dette også dreier seg om to ulike grener så er det ikke et problem for noen av partene, sier han.

En større utfordring kan bli både språk og reiseavstander. Tonna bor i dag i Asker og mener ikke det skal være noe hinder.

- Arbeidsspråket blir engelsk. Selv om jeg har finsk kone, så er det nok greiest om vi benytter et nøytralt språk. Når det gjelder avstanden, så blir det noe pendling fremover, men mye av kommunikasjonen vil foregå via mail og andre kanaler, forteller Tonna til OPN.no.

De finske landslagene er per i dag ikke tatt ut for neste sesong. En testsamling skal legge grunnlaget for lagene i begynnelsen av juni.

- Ja, sammen med talentutvikler Anssi Juutilainen, som forøvrig har flere VM-gull på samvittigheten, så har det finske forbundet utlyst en ski-o-idol-samling i juni der alle utøverne møtes og viser seg fram for landslagsledelsen. Deretter blir lagene tatt ut basert på testresultatene der samt selvfølgelig vinterens innsats og resultater, avslutter Tonna.

Eivind Tonna har også i dag et engasjement på Wang Toppidrett som han nå kommer til å trappe ned på for å få tid til sine to forbundsjobber.
Mulig relevante artikler
       *      *