Blodslitet, utsnitt som viser en av sommerfuglene som var innlagt i løpet. Kart: Fredrikstad SK.

TERNINGKAST BLODSLITET

Den ene toppkarakteren etter den andre har vært delt ut i OPN.no's mange runder med vurdering av orienteringsløp og andre konkurranser i inn- og utland denne sesongen. Spenningen nå er knyttet til om også det nasjonale flaggskipet i Fredrikstad, Blodslitet, ville klare den samme prestasjonen!

Nattugla. Kart: Ringerike Orienteringslag.

TERNINGKAST NATTUGLA - LØP 2

Det er mørkt, regntunge skyer henger over skogen, spente deltakere prater ned sin egen form og helse, så smeller startskuddet, postjakta kan starte. Det er dette som er hverdagen ute i grunnfjellet utover høsten. OPN.no har tatt del i Nattugla.

Rondslitet. Kart: Rond Orienteringslag.

TERNINGKAST RONDSLITET

Vi gjør det raskt, enkelt, åpent, ærlig og tydelig når vi skal vurdere Rondslitet, for dette var veldig bra også i år, men samtidig klarer vi ikke å undre oss over sentralleddets smålighet og deres fravær av å tenke sportens beste i en helhet.

ODALSLØPET GA SEIER TIL GJESSING OG RUSTAD

Det var løpere fra Vang OL og Raumar Orientering som bet best fra seg da grasrotklubben Odal OL - Orientering søndag inviterte til postjakt i Odalsløpet. Ingvild Gjessing hadde ryggen fri med 3 minutter og 20 sekunder i damenes 4,3 km lange oppgjør. Eirik Rustad på sin side henviste konkurrentene 90 sekunder lenger bak i køen i guttas 4,7 km.

ASKERLØPET MED LIND, NYBRÅTEN OG WELTZIEN I MANESJEN

Anne Johanne Lind og IL Tyrvings Jim Øystein Nybråten var best i de såkalte hovedklassene i Askerløpet søndag. Mens den tidligere VM-løperen Audun Weltzien, også han fra IL Tyrving, på sin side viste klasse blant løperne som benyttet seg av Direkte-tilbudet fra ildsjelene i Asker SK.

Marianne Andersen med sin sølvmedalje på VMs langdistanse i Trondheim 2010. Foto: Kirsti Kringhaug/OPN.no.

NM-GULL: MARIANNE ANDERSEN HAR JOBBET SEG TILBAKE - IGJEN PÅ TOPP

Hun har kjempet og kjempet, på tålmodig og langsiktig vis. I helgen kom nok en bekreftelse på at storløperen Marianne Andersen er på rett vei mot verdenstoppen igjen. Et suverent, men allikevel knepent, NM-GULL havnet i lommene til utøveren fra Buskerud

LIGAVINNER LØP MED ELG - FIKK PINNE GJENNOM SKOEN

Dramatisk da ligafinalen av skogens idrett ble gjennomført for verdens beste o-nasjon søndag.

NØRBECH OG WELTZIEN HJALP IL TYRVING TIL GOD PLASSERING I HK-STAFETTEN

IL Tyrving er kjent for å ha mange sterke orienteringsløpere, lørdag akslet i følge lagoppstillingene to av disse startnummer for klubben under Holmenkollstafetten. Det bidro til en solid plassering i herrenes eliteklasse.

SISTE VEIVALG I HØYRE MARG BETYDELIG OPPGRADERT

Den populære seksjonen "Siste Veivalg", sentralt plassert høyt oppe i høyre marg her på nettavisen OPN.no, med kart, løyper og veivalg fra orienteringsløpere, er vesentlig strammet opp og en rekke nye utøvere er lagt til. Du finner seksjonen ut i høyre marg, rett nedenfor bolken med "Leserkommentarer" og overskriften er "Siste Veivalg". PS! Vær obs! på at datoene kan være litt hulter til bulter og at det hender det plasserer seg noen "gamle" datoer i øvre del foran de ferskeste kartene. Derfor lurt å scanne litt nedover i opplistingen i jakten etter siste kart, løyper og veivalg.

NY ANNONSEPLASS PÅ OPN.NO

For å følge opp interessen etter å annonsere på nettavisen OPN.no er det til orientering fra fredag innlemmet en ny lokasjon, denne har en attraktiv plassering for både lesere og annonsører i form av at den er plassert som et god blikkfang på forsiden, mellom nyhet nummer 2 og 3

O-SPORTENS RÅESTE LØPERE - DE ER Å FINNE I FOSSUM OG FREIDIG

39 juniorjenter og 45 juniorgutter hadde torsdag et rent løpeoppgjør, i regi av Orienteringsforbundet (altså ikke et tiltak fra Friidrettsforbundet som man kanskje kunne tro). Det er litt uklart hva formålet egentlig var, men trolig mener NOF det er et poeng å måle hvem som er de råeste utøverne når "postene ikke står i veien". Og som OPN.no har påpekt mange ganger; Det er både viktig og nyttig at de som ønsker å bygge kapasitet stiller i skirenn om vinteren og i terreng- og gateløp om sommeren (egentlig rart NOF ikke stiller dette som et krav med tanke på de enorme ressursene som brukes på såkalt talentutvikling og dyre reiser for unge løpere fra sentralt hold). De største råskinnene med joggesko på føttene, blant juniorene, heter etter torsdagens test Hæstad og Eidsmo. Navnene har du garantert hørt tidligere, for deres opphav herjet også i storhetstida og gullalderen rundt 80-tallet. Uansett, unge og talentfulle Victoria og Håvard, var henholdsvis 21 og 11 sekunder foran raskeste utfordrere (også de med gode gamle o-navn i ryggen).

IKKE SKULK DUGNADEN - DU BLIR GLAD AV DEN

– Det å delta på dugnadsarbeid er tett kopla til glede, lyder budskapet. Så da er det bare å kaste seg ut i dugnadsdansen og finne lykken i livet:

OSLO CITY CUP - FINALE OG SAMMENLAGT

Nettavisen OPN.no har mottatt flere tilbakemeldinger etter at vi i vår omtale av selve finalen i Oslo City Cup forleden dag fokuserte på de flotte prestasjonene til Anne Johanne Lind og Håvard Haga. Flere har ment at også andre navn burde løftes frem i lyset. Dette er vi enige i, men OPN.no's ressurser er ikke i samme gate som den NOF-finansierte siden til forbundet og den andre NOF-støttede private o-siden (derfor må de aktørene ta ansvar for det mere dyptgående stoffet, hvilket det får være opp til leserne å avgjøre om de faktisk gjør eller ei). OPN.no må på sin side av naturlige årsaker kun nøye seg med å skrape i overflaten, men vi ser av de hyggelige besøkstallene at også dette er det mange som setter stor pris på at vi gjør. Tilbake til Oslo City Cup; Lind og Haga viste klasse, men det var det også mange andre som gjorde, både i finaleløpet og i jakta etter gode sammenlagtplasseringer, og som gjerne kan få publisitet. Disse navnene er å finne via arrangementets nettside. Alt om OCC-finalen 2016 og de andre løpene i cupen finner du på hjemmesiden til Oslo City Cup, bare klikk på denne linken

EIKERLØPET VUNNET AV SØRENSEN OG NØRBECH - FORTSATT PEN FART PÅ VOLDEN OG THON

631 løpere tok torsdag del i Eikerløpet hvor Morten Berglia hadde lagt løyper på skogens premisser. Med kilometertid på 5 minutter og 52 sekunder plukket Torgeir Nørbech de 17 postene i den 5,3 km lange løypa som var KM mellomdistanse for Buskerud. Nørbech er for tiden på utlån til en klubb utenfor fylket, IL Tyrving, og gikk således glipp av KM-gullet, men den tok en sterk franskmann hjemmehørende i Kongsberg OL hånd om. I herrenes hovedklasse viste den tidligere stormesteren Øyvin Thon fra Kongsberg OL at han ikke har glemt postjaktens kunster. I damenes hovedklasse gikk seieren til raske Malin Sørensen med 36 sekunders margin. KM-gullet gikk til Konnerud ILs Therese Haare, mens den tidligere toppløperen Brit Volden, også hun kongsbergløper, kapret en KM-bronse.

OPPSAL ORIENTERING BEST I BY'N

Tradisjonsrike Kvist-Kvaset, der hvor startskuddet avfyres etter kvistknekkmetoden, og Ås IL er arrangør, ga torsdag seiersrus til Oppsal Orientering fra Oslos østkant. Ikke bare vant klubben H17 med 4 minutter, men de ydmyket konkurrentene gjennom å ta dobbeltseier. Blant damene var det studentmiljøene som kunne juble. Ås NMBU Orientering vant nemlig med et hav av tid. Verdt å merke seg er også lagoppstillingen til det spreke askerlaget på 9. plass i H17

FINALESEIER TIL LIND OG HAGA MED STORE MARGINER I OSLO CITY CUP

De sterke løperne Anne Johanne Lind og Håvard Haga, begge flasket opp langt bortenfor storbyenes storklubber, viste i finalen av Oslo City Cup tirsdag kveld verdien av grasrotas nøkterne og maurflittige arbeid med talentutvikling. Både Anne Johanne fra Indre Østfold OK og Raumar-mannen Håvard vant finaleetappen med soleklare marginer (ps! det presiseres at disse to løperne vant selve finalen, men ikke Oslo City Cup totalt, grunnet deltakelse i kun 3 løp):

VESTFOLD VÅRCUP NR 4 UNNAGJORT

Jaktet poster tirsdag kveld, slik endte det hele:

SLIK ENDTE SPRINTSTAFETTEN I VC-POLEN

Rapporten har tikket inn, ved denne korsvei ble det ingen tur opp på seierspallen for Norges miksede lag.

ORIENTERING I GODT SELSKAP - INNE BLANT 3.217 RESULTATLISTER

Holdes inne i varmen blant beslektede idretter takket være massiv dugnadsinnsats.

DENNE MÅ DERE SE - LISTA MED PÅMELDTE I KM-KLASSEN H17 I EIKERLØPET

Ord blir overflødige - Og fortsatt er ikke endelig frist ute. Løypelegger er for øvrig verdensmester Morten Berglia.

KVAAL ØSTERBØ PÅ HUGGET I VC-POLEN

Lundanes, Kaas og Dæhli valgte bort verdenscupsprinten i helgen, men Øystein Kvaal Østerbø sa ikke nei da han ble budt opp til polsk dans, og den tidligere Wing-løperen kvitterte ut på meget pent vis:

TRIPPEL TIL FROL I BLÅVEISLØPET

Frol IL viste igjen, nå under Blåveisløpet søndag, hvilken klubb som er sjefen i Trøndelag. I herrenes hovedklasse kapret Paul Sirum seieren og fikk med seg to klubbkamerater fra Frol opp på pallen. Hos damene ble det blanda drops gjennom tre ulike klubber på seierspallen. Aller best var Ida Lindkvist.

HAUSKEN OG OHLSSON TOPPET SPRINT-KM

Richard vant med 1 sekund, mens Anne Margrethe hadde ryggen fri med 36 sekunder da Folloløpet søndag også telte som kretsmesterskap i sprint for o-kretsen Akershus og Oslo.

AHLBÄCK OG GLØERSEN BEST I KM FOR TELEMARK OG VESTFOLD

Skjærgårdsprinten 2016 søndag inneholdt KM for Telemark og Vestfold. Gjesteløpere fra henholdsvis Fossum IF og Bækkelagets SK ydmyket de lokale superheltene ved denne korsvei. 

ARNEVIK OG STRÆTE VANT RINGERIKSKARUSELLEN

Et realt jobbeterreng var hva Fossekallen IL serverte i åsen vest for Hensmoen søndag 1. mai. Men Lars-Inge Arnevik og Kjersti Stræte viste at de behersker også dette.

KM-GULL TIL MARIANNE ANDERSEN OG JON NILSEN

Den ene vant med over 2 1/2 minutt, den andre med 3 små sekunder.

VÅRLØPET VUNNET AV HAUSKEN OG SØRENSEN

I relativt fyldige hovedklasser med henholdsvis 26 deltakere blant damer og 64 hos herrene gikk klubbkameratene Anne Margrethe Hausken Nordberg og Øystein Sørensen soleklart til topps i et særdeles guffent vårvær da Vårløpet ble arrangert av Kolbotn og Skimt OL lørdag like sør for hovedstaden. Anne Margrethe og Øystein var henholdsvis 1:53 og 1:47 foran nærmeste utfordrere.

LUNDANES SLO AN TONEN PÅ NORSK JUBELDAG I VERDENSCUPEN

Olav Lundanes vant, fikk følge av en annen nordmann opp på verdenscuppallen, så ble det i tillegg 6. og 7. plass. Ikke rart det jubles på en slik fin vårdag.

RAUS TILDELING TIL IDRETTEN FRA HØYRE OG FREMSKRITTSPARTIET

Kulturminister Linda Hofstad Helleland fra Høyre delte torsdag ut store summer til idretten. – Friluftsliv er det beste lavterskeltilbudet for å få folk ut i frisk luft, sier hun.

FULL BAKLID-FEST I BUSKERUD-KM

Baklid-navnet markerte seg noe voldsomt under Buskerud sitt KM i sprintorientering ved Drammen torsdag kveld. Baklidene var best i begge hovedklassene.

SKAL SATSE ÉN MILLIARD

- ... vi kan starte en byggeprosess ganske raskt, hvis vi får penger.

Torgeir Nørbech aller først til veksling etter 1. etappe i 10Mila et tidligere år. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

NØRBECH MOT THON I BUSKERUD-KM - BERGLIA LEGGER LØYPENE

Sterke kort som Torgeir Nørbech og Anders Tiltnes, begge fra IL Tyrving, er blant de påmeldte til Buskeruds kretsmesterskap over mellomlang distanse.

FYLDIG TROPP TATT UT TIL VERDENSCUPEN

Landslagssjefen har plukket ut soldatene, 18 i tallet, som skal i aksjon under verdenscuprunden som venter om en liten håndfull dager.

SEIER TIL INGJERD MYHRE I SOLRENNINGEN

Jeg har løpt bortimot perfekt, sa Ingjerd Myhre etter seieren i EM-uttaksløpet Solrenningen søndag. Eskil Kinneberg var best av de norske herrene, men det holdt ikke til seier.

ANDERSEN OG LUNDANES VANT VÅRSPRETTEN

Marianne Andersen og Olav Lundanes gikk til topps i EM-uttaksløpet Vårspretten i Halden lørdag. - Jeg sier ikke nei takk om jeg får tilbud om Tsjekkia-tur, slår Andersen fast.

HAUSKEN OG KINNEBERG VANT EM-TEST

Fredag kveld i Halden toppet Anne Margrethe Hausken Nordberg og Eskil Kinneberg resultatlista i en EM-test i sprint. Verdt og merke seg er også at den tidligere toppløperen Marianne Andersen igjen viser skarpe tenner.

ASKER ABC MED 91 DELTAKERE

OPN.no's mantra er lokale ildsjeler, lokal aktivtet og lokal synliggjøring, herunder synliggjøring i nisjekanaler som OPN.no og Langrenn.com. Da får man vekst og velstand for skogens idrett. En klubb som i så måte er både dyktig og også viser gjennomføringsevne er fenomenet Asker Skiklubb. Torsdag hadde de en ny runde av Asker ABC. 91 utøvere skrudd av sine mobiltelefoner og nettbrett og kastet seg ut i spennende postjakt.

VM-MEDALJØR BEST I DRAMMEN CITY CUP

Torsdag kveld ble vårens tredje løp i karusellen Drammen City Cup unnagjort. Klart raskest var en sterk VM-løper og -medaljør for Norge. Hos damene gjaldt det å ha samme etternavn for å kapre pallens to øverste plasser.

O-VM UTELATT - MOSJONSLØP, TERRENGSYKLING, RULLESKIRENN OG ADVENTURE LØP TATT MED

Göteborgsvarvet i løping, Allianseloppet på rulleski og både kano, svømming og et eget eventyrløp er inne i oversikten, men O-VM i Strømstad har ikke fått plass i listen over sommerens begivenheter i Sverige:

DISSE 4 SLIPPER Å PRESTERE I UTTAKSLØPENE

Orienteringsforbundet har mønstringsløp til helgen, men for 4 løpere, 3 menn og 1 dame, er bookingen allerede i orden.

NORWEGIAN SPRING MED VM-FANTOMET THIERRY GUEORGIOU TIL START

Meldig til media fra arrangørhold foran Norwegian Spring: - Startliste i henholdsvis H21E og D21E viser at det blir et sterkt felt.

NY VIN OG ÅRGANGSVIN BEST I OSLO CITY CUP

Ung superjunior smadret VM-løpere blant herrene, mens en superveteran var fullstendig overlegen i damenes hovedklasse. 

FORBUND BYTTER PRESIDENT - ERLEND SLOKVIK INNSTILT PÅ TOPP

Erlend Slokvik har hatt egen karriere som orienteringsløper og skiorienterer, samt også vært landslagstrener for flere idretter. Flasket opp ute i grasrota. Nå er han øverst på ønskelista når forbund skal gjennom et nødvendig presidentskifte.

SCHMID-KARA GIR OSS KART, LØYPER OG VEIVALG

Vårsleppet og 4,2 km i innbydende Bjugn-terreng: Kart og veivalg 1 - Kart og veivalg 2 fra OL-Trollelgs Jan og Tommy Schmid.

Slik oppfordrer Svenske Orienteringsforbundet sine besøkende til å synliggjøre orienteringsbilder på Instagram.

DØDT PÅ NOF SIN INSTAGRAM-SIDE - SELV ETTER EN PULSERENDE O-HELG

Nettavisen OPN.no har ved flere anledninger vist at O-forbundet neglisjerer kraften som er i det sosiale mediet og bildedelingstjenesten Instagram. I helgen var det flotte løp både i midt, vest, sør og øst. Spesielt i sistnevnte område var det en stormønstring gjennom Østfold O-weekend ved Lørdagskjappen og Smaaleneneløpet. Godt over 2.000 starter totalt. Men på NOF sin Instagram-side er det helt dødt, selv etter en så aktiv og levende orienteringshelg (www.instagram.com/norskorientering), til tross for at både forbundsansatte og gruppeløpere var på plass. Og med tanke på manglende bruk av #orientering i NOF-regi, som OPN.no nok en gang belyste forrige uke, en emneknagg det svenske o-forbundet for øvrig og naturlig nok har samlet seg om, så har signaler inn til OPN.no fortalt oss at det kan være et 6 eller 8 år gammelt styrevedtak som forhindrer NOF å bruke knaggen #orientering på Instagram (en tjeneste som så dagens lys i oktober 2010 og som har blitt ekstremt populær). Slik går dagene i byråkratiet og den ene muligheten for god synliggjøring etter den andre, og i dette tilfellet også helt kostnadsfritt, skusles bort. En stor trøst får være at grasrota og grunnfjellet i norsk o-idrett ser ut til å bli stadig flinkere til å innlemme #orientering når de laster opp både flotte og actionfylte motiver fra skogens idrett på Instagram. (Se også oppslaget: "SVENSKE O-FORBUNDET SAMLER SEG OM EMNEKNAGGEN #ORIENTERING PÅ INSTAGRAM")

SMAALENENELØPET MED KLARE VINNERE I KLASSISK SKOGSTERRENG

Rundt 750 løpere deltok i Indre Østfold søndag under Smaaleneneløpet.

STIGTOMTAKAVLEN MED LUNDANES, WELTZIEN OG MYHRE

Helgens program har også inneholdt den tradisjonsrike Stigtomtakavlen, med flere norske o-navn i lagoppstillingene.

HOLGER HOTT PÅ PALLEN I SØRLØPENE LANGDISTANSE

Verdensmesteren fra Danmark i 2006, Holger Hott, noterte seg for pallplassering da 75 løpere deltok i Sørløpene Langdistanse noen steinkast nord for Kristiansand søndag.