raumar-vant-15-stafetten 2010

Raumar vant 15-stafetten i 2010. Foto: Erik Borg.

15-stafetten mer åpen enn noen gang



Årets 15-stafett går av stabelen i morgen lørdag 21. mai, fra den gjengrodde hoppbakken Bjartbakken på Bøler. Det er nå faktisk 25 år siden den første 15-stafetten ble avholdt og det er Oppsal Orientering som står for vertskapet.

OPN.no tar et skråblikk på lagoppstillingene og kan så langt konstantere at årets stafett blir jevn. Riktig nok mangler en del av lagenes lagoppstillinger på nett ennå, men det ligger an til et durabelig klubboppgjør i Østmarka.

15-stafetten foregår med den spesielle stafettformen der tre løpere løper hver etappe. Kunsten er å holde laget samlet gjennom de fire første parallelle etappene, før stafetten går over til enkeltløpere på den 13. etappen.

På de tre siste etappene er det vanlig stafettløping, og det hele avgjøres med en 6 km gaflet løype på den 15. og siste etappen. Alle etappene er forøvrig gaflet.

Klasserestriksjonene i 15-stafetten gjør at det er en utfordring for klubbene å sette sammen riktige lag, og en like stor utfordring for OPN.no å tippe noe sluttresultat på årets stafett.

Fjorårsvinner Raumar Orientering stiller med sitt beste mannskap, med unntak av sin juniorstjerne Eskil Kinneberg. Avslutningen til Raumar er uansett sterk. Magne Haga (17), Vetle Christiansen (16) og Vetle Ruud Bråten (21) avslutter for Romeriksklubben.

I fjor ble Tyrving nummer to på stafetten, drøye 4 minutter bak Raumar. Laget er sterkt også i år, men har en langt høyere snittalder enn Raumar. Avslutningen er også bra hos Tyrving med Christian Holmboe, Per Kristian Ekeberg og Torbjørn Sagberg, og her blir det rutine mot ungdommelig mot.

Nydalen ble nummer tre i fjor, og har nok som ambisjon å klatre ennå høyere i år. Også Nydalen velger en rutinert avslutning med Jo Wicklund, Anne Lene Bakken Ulseth og Sigve Vågsnes.

Halden Skiklub må alltid regnes blant favorittene i enhver stafett. Det er 3 år siden Halden vant 15-stafetten, men laget må regnes blant outsiderne også i år. I fjor ble det en fjerdeplass.

Et lag som definitivt blir å regne med i år er Ås-UMB. Bondeklubben har fått blod på tann etter at ungdommene deres ble nummer fire og beste norske lag i ungdomsklassen på 10Mila. Det virker som om absolutt alle de beste Ås-løperne er på plass på årets stafett, og denne avslutningen lukter det svidd av: Mathias Stensland Lillevold, Olai Stensland Lillevold og Håvard Lucasen.

Mye av det samme kan sies om Lillomarka. Klubben mønstrer sitt beste lag med unntak av skadde Matt Speake. Avslutningen til Groruddalsklubben er det heller ikke noe i veien med. Stjerneskuddet Nicholas Oskarsson samt Kine Hallan Steiwer og Gaute Hallan Steiwer skal forsvare klubbfargene til Lillomarka.

OPN.no tror at kampen om seieren vil stå mellom disse seks lagene. Men vi har tatt feil før, og for å gardere oss litt så tar vi med noen outsidere som vi mener kan henge godt med.

Kongsberg ser ut til å mønstre et sterkt lag i år. Og denne gangen skal vi ikke glemme Fossums unge mannskap. De kan stelle til trøbbel for de seks forhåndsfavorittene.

Gode stafettklubber som Fredrikstad og Bækkelaget kan også hevde seg bra, og Askers unge mannskap hører også til blant outsiderne. I tillegg så er det flere klubber som har gode andrelag som gjerne vil være med høyt oppe å kjempe.

Starten går lørdag kl. 11.00 med 45 lag på startstrek. Ti minutter senere er det klart for en spektakulær start på ungdommens lagkonkurranse for 10-12-åringene.

Link til Oppsals hjemmeside




Mulig relevante artikler