GPS-grafikk fra stafetten under VM i Finland 2013. Grafikk: NRK.no.

GPS-grafikk fra stafetten under VM i Finland 2013. Grafikk: NRK.no.

TV-sendingene fra VM i Finland

Kommentar

I sterk konkurranse med blant annet Tour de France har VM i orientering denne uken kriget om TV-seerne. Vi har fått sett alle distanser, fordelt på begge de to viktigste statskanalene - NRK 1 og 2.


Distanse for distanse går jeg gjennom mitt inntrykk av de individuelle øvelsene sprint, langdistanse og mellomdistanse, nevnt i den rekkefølgen de ble arrangert og vist på NRK.

Sprint
I det som mildt sagt ble en hektisk sending ble det også dessverre, men ikke overraskende, ingen norske medaljer.

Den mest gunstige dagen for et gjennombrudd for orientering på TV. Hviledag i Tour de France, sendetid etter normal strandtid og en god ramme rundt mesterskapet.

Men slik skulle det ikke bli med Jann Post og Arild Andersen i boksen. De bommet på navn, bommet på forklaring av beste veivalg og bommet på bakgrunnsfakta.

Selv om TV-bildene var fine av poster i urbant miljø, reddes man ikke inn når den muntlige fremstillingen er såpass mye dårligere enn selve produksjonen.

De skal ha for hederlig innsats da noe grafikk ikke fungerte. Men man kan spørre seg om denne øvelsen er veien idretten bør gå om man vil mer på TV.

Langdistanse
Individuell start og mye dødtid, selve døden for sporten ble det spådd. Men med et brukbart antall kameraer og en bedre innsats av gutta i bua, ble sendinga vellykket.

Dessverre også denne gangen uten norske medaljer. Det virket også som at Post og Andersen hadde forberedt seg bedre, faktajobben var gjort. Man kunne informere lytterne om hvor løpere bodde, klubber de representerte, til og med hva de studerte i noen tilfeller. Dette fordi man selvfølgelig hadde flere ventebilder og mer tracking til kommentering.

Bildene fra en fin dag i skogen var også flotte. Grafikken med GPS fungerte bedre, da noen veivalg skilte mer enn hva de gjorde på sprinten.

Et lite minus for at GPS-track faller ut til tider, som i Magne Dæhlis tilfelle.

Mellomdistanse
Produksjonsmessig sett, ukas høydepunkt.

Grafikken var overlegen i forhold til sprinten og med et mye høyere spenningsmoment enn langdistansen. Mye bra GPS-tracking, med feil og flotte veivalgsforskjeller.

Er det verdt investeringen
En kan i ettertid spørre seg om det å bruke millioner av kroner på en årlig TV-sending er rett vei og gå.

Sykkelforbundet stod overfor samme avgjørelse noen år tilbak og hvordan er bildet for syklingen nå?

Sykkelbølgen rir over det ganske land. Om vi vil få den samme ”boomen” er vanskelig å forutse, selv om matrialet er godt nok og kvaliteten på prestasjonene står til 6 i karakter er det opp til de sivile som står utenfor o-menigheten å like oss.

I vente på TV-tallene fra NRK er det bare å nyte varme sommerdager med flotte opplevelser i skogen. Benytter samtidig anledningen til å ønske alle lykke til på årets sommerløp og høstens feider i o-løypa.

Vil ellers gi en takk for god innsats til de som jobbet med produksjonen, de siste årene. Det blir bedre fra gang til gang.

Tipser samtidig om NRK’s VM-side på nett-tv hvor sendingene kan oppleves på nytt: http://tv.nrk.no/serie/orientering/mspo42250613/13-07-2013

* Hva mener du om sendingene fra VM?
* Hvor bør pengene satses i fremtiden?


Legg gjerne igjen dine synspunkter nedenfor!

Kommentar skrevet av Fredrik Raastad

---

Ovenstående kommentar belyser forfatterens personlige inntrykk av sendingene fra VM i Finland 2013.
Fredrik Raastad er eliteløper i klasse H19-20 og publiserer også journalistisk stoff hos nettavisen OPN.no.  


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler