Skisamling - Ikke O-VM

Kommentar

Magne Haga stormet gjennom den 10,3 km lange langdistanseløypa på Gromløpet på en tid bare Borger Melsom var i nærheten av å matche. Plassen i laget til junior-VM virket opplagt, men O-forbundet ville det annerledes.


Nettavisen Langrenn.com forteller fredag morgen at det store idrettstalentet Magne Haga velger skisamling med langrennslandslaget på Sognefjellet fremfor et ekstra supplerende uttak til junior-VM i orientering under O-festivalen i Kristiansand.

I tidligere tider, under gullalderen og storhetstida for o-sporten, var det slik at den som vant langdistansen i kretsmesterskapet, i alle fall i kretsen som før het Stor-Oslo o-krets, var automatisk kvalifisert for NM langdistanse, eller NM klassisk/normal som vel var navnet den gangen.

Selv om det var flere uttaksløp og nåløyet var trangt, kunne man altså "slenge med" i KM og sikre seg plassen i NM-troppen gjennom et fantomløp.

Dette bidro ikke bare til å sikre stor og attraktiv deltakelse i kretsmesterskapet, men gjorde det også mulig for utøvere med stor kapasitet og godt kart-hode, som kanskje også satset på idretter som langrenn og friidrett, å få en NM-billett på denne måten.

Man hadde gjennom seier i KM vist at man hadde o-ferdigheter, en sterk motor og vinnerskalle.

Slik ser det ut til at logikken ikke lenger fungerer. For med Magne Hagas sterke løp i Gromløpet første helgen i juni er det opplagt at han skulle inngått i det norske laget til junior-VM.

Men i Orienteringsforbundet har de dessverre en tendens til å se ting annerledes enn hva god logikk og sunn fornuft tilsier. Derfor klarte de å beslutte at Magne Haga & co. skulle presses gjennom et supplerende uttak i Kristiansand i forbindelse med O-festivalen.

Det at det allerede hadde vært 2 sprintløp, 1 mellomdistanse og 1 langdistanse med status som uttaksløp holdt ikke for NOF's uttakningskomité.

For av 6 plasser ble bare 4 løpere tatt ut i det første uttaket til junior-VM, et uttak som nettavisen OPN.no presenterte 3. juni.

Uttaket viste at et av Norges største idrettstalenter, Magne Haga, til de flestes store overraskelse ikke var inne i det gode selskap, tross sin seier i den 10,3 km lange løypa i det fysisk utfordrende Oslo-terrenget i Lillomarka.

Langrenn.com har i dag et intervju med Haga, dette som ledd i nettstedets populære serie "Sommerprat" som gjøres med samtlige 47 landslagsløpere gjennom sommeren.

"- Om han hadde vært med på det siste testløpet foran junior-VM i orientering, ville han ha måttet kutte den første delen av juniorlandslags-samlingen på Sognefjellet, men det vil han ikke for da er han usikker på utbyttet av samlingen samtidig som han heller ikke føler seg helt sikker på at han vil komme med til junior-VM i orientering i Tsjekkia. Når det går, kan han delta, men siden han ikke reiser til Kristiansand og det siste uttaksløpet, blir det uansett ingen VM-tur", skriver Langrenn.com.

Noen vil hevde at unge multitalenter må velge å satse orientering fullt og helt for å vise at det er orientering de prioriterer.

Men når man er et stortalent også i langrenn sier det seg selv at minst 9 av 10 vil velge bort orientering til fordel for den norske nasjonalidretten. Dette burde/må Norges Orienteringsforbund forstå. Spesielt når de kjente ski-navnene Kaas (Sverre Waaler) og Tonna (Eivind) er blant dem som sitter i UK.

Og vi skal ikke lenger tilbake enn til Betty Ann Bjerkreim Nilsens storhetstid for å finne et av flere gode og bekreftende sannhetsvitner for denne logikken i o-historien.

Betty Ann valgte langrenn foran orientering, men kom så tilbake til o-sporten, og for noen få år siden inngikk hun i det norske gull-laget i VM-stafetten i orientering i Ungarn. De to andre i laget var Marianne Andersen og Anne Margrethe Hausken (Nordberg).

Det som også gjør dette litt ekstra spesielt er at det var hoveddistansen, den lange, blant uttaksløpene til junior-VM Magne Haga vant.

Som hardt satsende langrennsløper bygger Magne Haga en meget stor og sterk motor - dette er egenskaper som er ekstremt verdifulle også i o-løypa, spesielt på langdistansen, men også på andre o-distanser er motor og kapasitet alfa & omega.

Uten disse aspektene i bunn hjelper det ikke hvor rask du er til å runde hushjørner eller hvor flink du er til å bremse opp og så igjen skyte fart inn og ut av sprintløyper som er teppebombet av poster.

Fysisk kapasitet i kombinasjon med et godt orienteringshode og aller helst også en utpreget vinnerskalle betyr alt!

Gjennom seieren i uttaksløpet over 10,3 km viste Magne Haga at han har disse elementene på plass - derfor burde han inngått i det VM-uttaket som ble gjort rett etter langdistansen han vant med hele 2 minutter og 19 sekunder foran første ikke VM-uttatte løper (Borger Melsom var 3 sekunder etter Haga i løpet, men han er allerede uttatt).

Det hører også med til historien at Magne bare var 20 sekunder fra seier på sprinten dagen i forveien, også dette løpet hadde status som VM-uttaksløp.

Men den overbevisende seieren på hoveddistansen søndag 2. juni burde alene holdt i massevis for løperen som i følge Langrenn.com vant 20 km friteknikk i NM sist vinter og i tillegg hadde to topp 8-plasseringer i junior-VM på ski individuelt og også inngikk i stafettlaget som tok VM-sølv.

Les hele saken med Magne Haga på Langrenn.com: "Dropper et VM for å bli best på ski".

Kommentar Geir Nilsen - redaktør OPN.no

Se også
Uttak junior-VM


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler