post_05

Oversikten du helst ikke vil se

Medaljeoversikten fra det akkurat avsluttede VM i Frankrike bør få alarmklokkene til å ringe i forbundslokalene på Ullevål Stadion.


To nasjoner utmerket seg spesielt i forbindelse med årets VM i Frankrike. Dette var vertsnasjonen selv og Sverige. Hele 6 av 8 gull havnet i deres lommer.

De to siste gullmedaljene gikk til Finland og Sveits.

Sistnevnte må sies å ha prestert under forventet med sitt ene gull og to bronsemedaljer. I fravær av profilen Simone Niggli er Sveits betydelig redusert på damesiden, men Judith Wyder knallet til med en bronse på mellomdistansen.

Gull og den andre bronsen var det Daniel Hubmann og Matthias Müller som løp hjem til alpelandet i VM's første øvelse, sprinten. Blant annet som følge av sveitsernes dominans på forsommerens Nordic Orienteering Tour var det ventet at de totalt sett skulle hanke inn flere medaljer.

Gueorgiou imponerte igjen
En som derimot forsynte seg godt av fruktfatet var Thierry Gueorgiou. Han skaffet arrangørlandet to individuelle gullmedaljer, samt at han sammen med Philippe Adamski og Francois Gonon kapret et stafett-gull en hel orienteringsverden nok unnet dem mer enn noe annet.

Frankrike med Gueorgiou på ankeretappen har nemlig vært i gullposisjon i de tre siste VM når helt ekstraordinære situasjoner har frarøvet dem muligheten til å putte gullet i lomma.

I 2008 svelget Gueorgiou en bie og ble sendt avgårde til sykehus med helikopter, året etter var det Sveriges Martin Johansson som havnet på sykehus etter å ha fått førstehjelp av Thierry Gueorgiou, Michal Smola (Tsjekkia) og Anders Nordberg. Alle fire kjempet i teten på siste-etappe da Johansson var uheldig å få en kraftig pinne langt inn i låret.

Det tredje uhellet på rad for Frankrikes herrer i en VM-stafett var i Trondheim i fjor. Da hadde Gueorgiou laget mos av den ene konkurrenten etter den andre utover på ankeretappen. Russland var eneste landet som fortsatt hang med på kjøret da franksmannen hoppet over en post, måtte snu, og løp forarget inn til en 8. plass.

Nå fikk Frankrike altså omsider sitt meget fortjente VM-gull i stafett!

Veien videre for Thierry
Om dette betyr punktum for Thierry Gueorgious karriere er ikke godt å si. Han har i flere år nevnt at han sliter litt med motivasjonen.

Et VM på hjemmebane, og stafettgullet som gang på gang har glippet ut av hendene, har nok lenge vært en ledestjerne og motivasjonsfaktor for han.

Vi må derfor ikke bli overrasket om han toner ned sin internasjonale satsing. Men samtidig venter et VM i Sveits neste år. Og det var faktisk der det hele begynt for utrolige Thierry Gueorgiou.

I det varme sommerværet fredag 8. august 2003 ga Thierry Gueorgiou en makeløs oppvisning på VM's mellomdistanse rett ved vintersportstedet Flims.

Med Bjørnar Valstad, Øystein Kristiansen og Jørgen Rostrup på startstreken luktet de tilreisende nordmennene gull. Det ble edelt metall i massevis, de to førstnevnte kapret nemlig sølv og bronse, mens Rostrup fulgte opp den gode norske dagen med 5. plass.

Men gullet gikk til en ung franskmann. Han feide gjennom mellomdistansen på 30 minutter og 8 sekunder. Dette var over 2 1/2 minutt raskere enn Valstad på 2. plass.

O-boka brukte i sin årskavalkade det året overskriften "Det franske fantomet". Inklusive VM-gullet fra Sveits i 2003 har Thierry Gueorgiou nå 10 VM-gull og vi må kunne si at O-boka med god margin har sin bruk av ordet "fantom" i behold.

Neste år er det igjen VM i Sveits. Vi skal derfor ikke se bort fra at Thierry Gueorgiou tross sine mange gull og lange karriere velger å jakte ytterligere ett gull på sin spesialdistanse, hvor han har vunnet hele 6 VM, og på den måten "lukker ringen" der det hele startet.

Norge sliter i O-løypa
For å spole tilbake til årets VM og medaljeoversikten, men samtidig ikke slippe Sveits, O-boka og 2003 helt, børster vi støvet av en annen av O-bokas overskrift "- Velkommen til virkeligheten".

Den handlet om Norge som da hadde målsatt seg å ta 7 medaljer. Det ble 4 - 2 sølv og 2 bronse.

Rett før årets VM gikk det norske forbundet ut og formidlet at Norge skulle bli beste nasjon. Med fasiten i hånd kan vi slå fast at bare 2 av 24 medaljer havnet i Norges lommer, ett sølv (herrer stafett) og en bronse (Olav Lundanes).

Og det var faktisk så mange som 5 nasjoner som gjorde det bedre på medaljestatistikken enn Norge.

Dette står i sterk kontrast til VM 2010 i Trondheim. Der ble det 2 gull, 4 sølv og 2 bronse, og bare Sveits var et lite hakk bedre.

Ja, det er riktig at det var litt stang ut for Norge i Frankrike. Men slik var det også for mange andre nasjoners løpere, også blant de nasjonene som er foran oss i medaljeoversikten.

Resultatlister lyver sjelden og virkeligheten er vel gjerne slik at man har den flaksen man fortjener.

OPN.no drister seg derfor til å spå at Norges Orienteringsforbund etter hvert vil ta innover seg at mesterskap i terreng nedover i Europa er noe helt annet enn når det jaktes edelt metall på nordisk grunn.

Samt også at NOF vil erkjenne det faktum at selv om Norge har noen ekstremt gode løpere, så er det faktisk utøvere i andre nasjoner som også kan løpe orientering.

Men uansett er 1 sølv og 1 bronse noe en orienteringsnasjon som Norge ikke bør være fornøyd med. Og det som virkelig bør få alarmklokkene til å ringe i forbundskontorene på Ullevål Stadion er ikke prestasjonene på årets VM isolert sett, men det at det finnes nesten ikke løpere hjemme som utfordrer de løperne som representerte Norge i Frankrike.

Hvor var Russland
Ellers kan man lese mange kuriositeter ut av en medaljeoversikt.

Blant annet rapporterer det svenske O-forbundet at de blå-gule aldri har tatt så mange medaljer som i år (10 stykker) og at nasjonen i hvert eneste av de 28 VM som har vært arrangert visstnok skal ha sikret seg medalje i stafett.

Det er bare å bøye seg i beundring over hvordan de svenske løperne, og da i særdeleshet Sveriges damer, taklet favorittstempelet og til de grader leverte varene med 3 av 3 mulige gull individuelt og i tillegg bronse på stafetten.

En annen kuriositet er Russlands Andrey Khramov. Fra hvert av de 6 siste VM har han reist hjem med  VM-gull, i år ble det ingen medaljer i det hele tatt verken på han eller Russland.

VM 2011 - Medaljeoversikt.
Grafikk fra OPN.no.




Mulig relevante artikler