Kroner

Kroner

Olav lever under fattigdomsgrensen

I kjølvannet av saken om pengepremiene i verdenscupen tok OPN.no en prat med Olav Lundanes for å høre litt om verdensmesterens privatøkonomi.
Olav Lundanes. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.



- De siste par årene har jeg funnet ut at jeg klarer å leve på 100.000 kroner i året, forteller Lundanes til OPN.no.

- Hva, hvordan kan du klare det?

- Jeg bor relativt rimelig og betaler 2000 kroner i måneden i husleie sammen med Magne (Dæhli) og Kristian (Vad). Det er en fordel med å bo i Halden, sier han. Dessuten så er dette så å si skattefrie penger som går til dekning av idrettsrelaterte formål.

På spørsmål om hvor mye Halden bidrar med i stipend, trekker Olav kortene tett til brystet. - Det får bli mellom meg og Halden, men noen store summer er det absolutt ikke. Men det er bedre nå enn før jeg ble verdensmester, sier den jordnære gutten fra Eikenos utenfor Ålesund.

- Hvem er det som finansierer din satsing på orientering?

- Det er helt klart Olympiatoppen som er største bidragsyter nå. Spesielt etter at jeg nå har rykket opp til A-stipend (120.000 kroner), så er det i grunnen ganske fint, forteller han.

- Hva med pengepremier i verdenscupen, der du i 2010 ble nummer fire og tjente 2800 kroner, hva synes du om det bidraget?

- Det er vel bare symbolske summer, men det er litt rart. Verdenscupen har høy prestisje blant løperne så det kunne godt ha vært litt skikkelige premiesummer der.

- Men IOF er en fattig organisasjon så vidt jeg vet, og det er like bra at de bruker pengene på å skape blest om idretten via media, sier Lundanes.

Olav Lundanes. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.Olav Lundanes under VM-stafetten 2010. Halden-løperen klarer seg på et eksistensminimum i inntekt.

På spørsmål fra OPN.no om hva Norges Orienteringsforbund bidrar med, så har Olav Lundanes omtrent den samme innstillingen.

- NOF har ikke bidratt med noe i forhold til min økonomi, bortsett fra at de dekker utgiftene på landslagsoppdrag og samlinger. Det hadde vært fint hvis vi kunne fått litt opplæring på landslaget i forhold til personlig sponsorjobbing. Spesielt nå som de har ansatt en markedskonsulent, mener Lundanes.

- Din klubb Halden er kjent for å legge godt til rette for satsende o-løpere. Hvilket bidrag får du derfra utover et stipend?

- Jeg reiser med Halden cirka 50 døgn i året på samlinger og løp. Det dekkes av klubben - bortsett fra maten, den må vi dekke selv når vi er på tur. Halden jobber nå også med sponsorer for meg, så jeg håper at de kan bidra ovenfor meg i løpet av kort tid, forteller han.

- Du har nylig gjennomført to lange samlinger i Sør-Afrika og Portugal på til sammen 30 dager. Hvem dekket det gildet?

- Det var utelukkende personlige samlinger som jeg benyttet Olympiatopp-stipendet til, sier han.

- Hva med dine foreldre, hvor mye bidrar de ovenfor deg?

- Inntil i fjor hjalp de meg med min satsing, men nå prøver jeg å stå på egne bein. Det kommer flere etter meg i familien som også trenger hjelp og støtte. Så nå får jeg klare meg selv, avslutter Olav Lundans.

Det er bare å slå fast - Lundanes inntekter ligger langt under fattigdomsgrensen i Norge. Men gullgutten føler at han lever i paradis akkurat nå.

Link til Olav Lundans hjemmeside 

 




Mulig relevante artikler