Anne Margrethe Hausken løper mot verdenscupseier under sprinten på O-Ringen i svenske Sälen i 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Anne Margrethe Hausken løper mot verdenscupseier under sprinten på O-Ringen i svenske Sälen i 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Hausken forklarer seg om EM-sprinten

Under EM i forrige uke løp Anne Margrethe Hausken Nordberg inn til en tid som tilsvarte bronse. Men også denne gangen ble en hardtsatsende og dedikert toppidrettsutøver offer for det sirkuset vi dessverre altfor ofte opplever i sprintsammenheng.


Gang på gang erfarer vi at sprint, slik den nå utøves, ikke er egnet som øvelse i nasjonale- og internasjonale mesterskap.

Til stadighet opplever vi et for dårlig samspill mellom kart og terreng, samt tilsiktede og/eller utilsiktede feller av nærmest komisk karakter, noe som tilsynelatende aldri går utover arrangørene, men alltid utover de som vier all sin tid til å prestere på et høyt sportslig nivå, utøverne.

Også under forrige ukes EM i Dalarna gikk det galt. Og de som hevder at dagens sprint-modell er en øvelse best egnet for sirkus, fikk nok en bekreftelse å tilføye den stadig lengre oversikten over sprinter hvor resultatlista ikke samsvarer med virkeligheten.

Det var altså Anne Margrethe Hausken Nordberg som snublet i den nær sagt umulige oppgaven under EM-sprinten for noen dager siden.

En port på bredde med en stor elv skal etter sigende ha stått vidåpen, mens kartet fortalte at det på dette stedet var en heldekkende sperring i form av et upasserbart (ulovlig) gjerde.

Hausken var uheldig og gikk i fella. Dette kostet henne ikke bare en topplassering, men også ydmykelsen av å først bli sendt opp på seierspallen, mens juryen behandlet innleverte protester, for deretter å måtte levere fra seg bronsemedaljen rett etterpå.

Samtidig ble hun som arvet Hauskens bronsemedalje, danske Maja Møller Alm, frarøvet den elleville gleden av å bli bejublet som den umiddelbare bronsevinner under selve medaljesermonien.

Alt dette sirkuset har Anne Margrethe Hausken valgt å ta et reflektert oppgjør overfor gjennom et fyldig innlegg på sin egen hjemmeside.

Hauskens redegjørelse under overskriften "Om sprint og snusk" er noe alle bør ta seg tid til å lese, ikke minst fremtidige arrangører av mesterskapssprinter.

Samtidig får vi håpe at toppene i IOF, NOF og andre nasjonale o-forbund nå, med nok en slik sirkus-sak på bordet, snart erkjenner at sprinten, slik den nå utøves, ikke har livets rett som mesterskapsdisiplin.

Les Hauskens "Om sprint og snusk"

Se også
Hausken fratatt EM-bronse


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler