em-ski-o-mini-logo-2011

em-ski-o-mini-logo-2011

Finpusser junior-VM formen i batong

EM og junior-VM er like om døra. Men for skiorientererne er det ikke bare å spenne på seg skia og dra ut i løypenett. Treninger for ski-o er mangelvare nummer en.
Batong Austlid for Landslaget 2011 mellom



Deler av juniorlandslaget var derfor samlet til natt-økt i surrogatøvelsen "batong". Når man ikke har løypenett må man ta til takke med det nest beste.

Juniorlandslags-leder Hannele Tonna samlet troppene til en tilrettelagt økt i Lillomarka. Økta bestod av både staking i smalspor med kartlesing og selve batong-øvelsen.

junior-vm-laget-ski-o-trening-foto-vidar-benjaminsenDeler av junior-landslaget var samlet til o-teknisk trening. Fra venstre: Jørgen Madslien, Emil Ahlbäck, Jonas Madslien Bakken, Gunvor Hov Høydal, Sondre Ruud Bråten, Thorstein Wang og junior-landslagsleder Hannele Tonna.

- Batong er den beste øvelsen for å få opp tempoet i kartlesningen, sier Hannele Tonna til OPN.no.

Kort forklart så består selve batongen i at man lager en oval løype på et vann eller åpen plass. Deretter lager man en oval til på tvers av den første, slik at man får fire kryss i de to ovalene. Dermed har man et lite løypenett hvor man så bruker et vilkårlig ski-o-kart fra et tidligere løp, tegner inn et veivalg med markørpenn, og svinger høyre og venstre rundt i ovalene ved å ta av riktig i løypekryssene etter som de kommer på kartet.

På denne måten kan man simulere en hel ski-o-løype og få verdifull karttrening på en enkel måte.

Se stort kart her med fasit for kveldens øvelse.

- Jeg hater batong, sier EM-klare Eivind Tonna, med et smil om munnen. Orker ikke å holde på så lenge med å skli rundt i et virtuelt ski-o-løp, fortsetter han.

eivind-tonna-batong-2011-foto-vidar-benjaminsenEM-uttatte Eivind Tonna konsentrert i batongen.

Men han må medgi at det er en av de absolutt beste tekniske øvelsene for å få flyt i kartlesingen.

Dermed hiver han seg ut i batongen, og kommer snart med oppmuntrende grynt til seg selv når han går riktig i første post.

For de landslagsuttatte løperne til EM-uka på Sjusjøen er det nå siste finpussen frem mot mesterskapet. Det går stort sett i "tørrtrening a la batong" kombinert med gode skiøkter.

Men Kvåle-familien på Hadeland, med de EM-klare søsknene Hans Jørgen, Barbro og Bjørnar,  inviterer de landslagsaktuelle løperne til et lite oppkjørt løypenett på Lygna kommende helg. Det blir absolutt siste treningsmulighet til å toppe formen inn mot mesterskapet som starter med langdistanse onsdag 2. februar.

 Link til EM, junior-VM, ungdoms-EM skiorientering 2.-6. februar

 




Mulig relevante artikler