Overraskelsesmannen Thomas Natig Årstad i samtale med løypelegger Brit Volden. Foto: Hans L. Werp.

Overraskelsesmannen Thomas Natig Årstad i samtale med løypelegger Brit Volden. Foto: Hans L. Werp.

En dag i det beste selskap

"Jeg må få kommet meg avgårde på et orienteringsløp snart, og tilbringe dagen i det beste selskap", skrev den berømte filmmannen og journalisten Arne Skouen (1913-2003) i sin spalte "Ytring" i Dagbladet på 1970-tallet.


Skouen ble grepet av denne idretten i sin ungdom og han dekket det siste norgesmesterskapet før krigen som ble arrangert på Snarum i Modum umiddelbart før verden på nytt ble kastet ut i et Ragnarok.

"Norsk topografi er som skapt for orientering", skrev Skouen og han lagde også en dokumentar om skogsporten, "Stifinnere".

Skouen ville ha likt seg på idylliske Grønli langt inne i Lurdalen der første dag av NM i orientering 2013 ble arrangert torsdag, og det på en usedvanlig dyktig måte av Kongsberg Orienteringslag.

Det var sjumilsskoger alle veier, stedet og løpsterrenget ligger forøvrig i Øvre Eiker, ja det ble en klassisker med dyktige og fortjente vinnere i seks klasser.

Ja, det ble en dag i godt selskap, for de av oss som har levd et liv i kjærlighet til denne sporten. Her var de gamle mesterne Brit Volden og yvin Thon løypeleggere, Anne Line Berglia var en av kontrollørene og kartet var signert Kristen Trekreem, Leif Roger Hultgreen og Morten Berglia.

Dermed var ingen ting overlatt til tilfeldighetene.

Området har vært brukt til orienteringsklassikere også tidligere. I 1965 krysset løypene for Nordisk Mesterskap området, og i 1983 ble junior-NM også her, om enn med målområde noe lengre inne i dalen. Kilometertidene fra den gangen sto seg, men så var også Jon Tvedt, Gular, Truls Nygaard, Viking, Mari Lundby, Rond og Unn Hilde Heggedal, Fet OL noe utenom det vanlige.

Arenaen denne gang var nok mer påkostet enn for 30 år siden, men vi synes alt fungerte greit, så vidt vi kan huske fra den gangen i 1983, og nå.

Viktigst er det som forgår ute i skogen og løypene skilte godt. Herreløypa var feks 13.8 km og hadde 19 poster. Mest lange strekk, men det var en liten "TV-runde" oppe på åsen rett før målgang.

Storskjermen og behovet for den har vært diskutert, nå syntes vi den fungerte greit og med samme arena både i morgen på kvalik. mellomdistanse, finaler lørdag og stafetter søndag er jo alt lagt ganske praktisk opp.

Kjell Erik Kristiansen tok seg av speakingen i dag, volumet var tonet hyggelig ned i forhold til Maridalen i fjor og takk for det.

Det frister til nytt besøk lørdag, noe som ikke var like selvfølgelig i fjor.

Så over til det sportslige. Seks klasser mer eller mindre samtidig er på grensa, men seniorklassene varer lengst og blir et naturlig høydepunkt. De 17-18 gikk til Lillomarkas Andrine Benjaminsen, ingen bombe. Det var bare Lillomarka-løperen og toeren Synnøve Bråthen fra Vegårshei som gikk under timen.

Gunvor Hov Høydal levde opp til forventningene og vant D 19-20 etter noe kladding i starten. Mathilde Rundhaig, Frol og Emilie Westli Andersen tok de andre medaljene. Bare 16 startende, ikke oppmuntrende!

Sigur Hegedal, sønn av 1983-vinneren Unn Hilde Heggedal, sikret hjemmeseier i H 17-18. Vårt tips, Andreas Sølberg, Trollelg ble nummer fem.

Fossums Borger Melsom vant H 19-20 med klar margin, og her fikk vi en "skrell" ved arrangørenes Sindre Sandven. Men vi hadde ført opp Sindre som en outsider i forhåndspraten. Han har løpt mye i seniorklassen når sjansen har bydd seg og har hevet seg med det.

I kvinneklassen hadde vi Mari Fasting som favoritt og den opprinnelige mossejenta levde opp til det. Anne Margrethe Hausken Nordberg fikk den bommen tidlig i løpet som hun dessverre har hatt lett for å få, og måtte nok en gang jage. Det holdt imidlertid til sølv.

Hanne Sandstad var nok ikke helt der hun var i fjor formmessig, men femte er bra av en 43-åring.

23-årige Thomas Natvig Årstad fra NTNUI satte farge på oppgjøret i H 21. På et tidligere startnummer enn de største favorittene la rogalendingen opp til et storløp.

Magne Dæhli fikk etter hvert kontroll på NTNUI-løperens passeringstider og det fikk også veteranen Hans Gunnar Omdal. Disse tre tok medaljene, men Natvig Årstad var altså en skrell.

Anne Margrethe Hausken Nordberg fra Torvastad er den rogalendingen som har satt mest spor etter seg i o-løypa, men vi husker fjernt et navn fra Lystad-epoken. Jakob Sørestad fra Klepp. Vi husker også "Callas" Larsen som tok sølv i NM i Troms 1971.

Natvig Årstad, opprinnelig fra Vaulen OK vil vi få høre mer fra. Hans medalje er samtidig en flott oppmuntring for det flottetreningsmiljøet i NTNUI, det gror der!

Olav Lundanes måtte slippe medaljetrioen etter hvert og er nok ikke helt der han ønsker. Bjørn Ekeberg levde ikke opp til våre tips, han ble syk etter VM-samlingen i Italia.

Sportslig sett sitter vi igjen med inntrykket av et NM på det jevne.

Leder i Toppidrettskomiteen Dag Kaas og den nye landslagssjefen, hvem det nå blir, har en jobb med å få samlet trådene. Det var neppe uten grunn at vi ble medaljeløse helt til siste øvelse i årets VM. Det er mye, og ikke minst mye rart å ta tak i her.

Men at det fins talenter gode for gull i fremtidige senior-VM er vi ikke i tvil om. Men da må det nok snus en del steiner og jobbes på litt andre måter enn det som har vært gjort de senere år.

Aller mest hyggelig: Neste år er Norge tilbake som world-cup arrangør og med virkelig skogsorientering. Arrangør er KOL og arenaen blir den samme som denne helga. Vi tror utlendingene vil bifalle norsk orienterings hjemkomst til de store skoger. Det er på tide.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler