Kors

Kors

Astrid Carlson er død

Astrid Carlson var i tillegg til mye annet en av sølvjentene fra VM-stafetten i 1979.
Sølvjentene fra VM-stafetten i 1979. Fra venstre: Anne Berit Eid, Brit Volden og Astrid Carlson. Faksimile NOF-posten nr. 2-80. Foto: Svein Kvalheim.


Minneord

Astrid Carlson var en av de mest profilerte orienteringsløperene i Buskerud gjennom tidene og representerte Norge i en rekke landskamper på 1970- og inn på 1980-tallet.

Sine beste internasjonale sesonger hadde Astrid i 1978 og 1979. Da VM ble arrangert på "hjemmebane" i Kongsberg/Eikerdistriktet i 1978 ble hun nummer åtte individuelt.

Året etter ble VM arrangert i finske Tampere og der løp Astrid 2. etappe i stafetten. Hun presterte sitt kanskje beste løp internasjonalt og førte Norge opp i teten etter to etapper. Det ble sølv for de norske jentene, forøvrig Astrids eneste VM-medalje.

Hun var også "snublende nær" å vinne det nordiske mesterskapet i Sverige 1980. Hadde hun blitt med en klynge inn som hun hadde innhentet noen få poster fra mål, hadde hun tatt gullet der. Men Astrid løp aldri orientering på den måten, hun foretrakk å orientere selv.

Akkurat den hendelsen forteller det meste om Astrid som menneske, hun var prinsippfast og tok aldri snarveier.

Så tidlig som i 1972 tok hun sølv i nordisk mesterskap for junior på Møn i Danmark, da som junior.

Merittlisten inneholdt en rekke seire i store og små løp, og ikke minst, to norske mesterskap i stafett for ROS, som siden ble Røyken O-lag, en klubb Astrid alltid forble trofast mot, selv om hun sammen med familien bosatte seg i Asker.

Hun var lektor av yrke med blant annet biologi som fag. I det faget forfattet hun sammen med kolleger en lærebok som høstet anerkjennelse, forfatterne ble tildelt Brageprisen for beste fagbok det året.

Etter sin aktive karriere ytet hun en stor innsats for orienteringen innen sin egen klubb og i Buskerud O-krets. Løpsleder, løypelegger, kontrollør, alle verv ble fulgt opp på best tenkelig måte.

Hun var også kontrollør for norske mesterskap. Astrid var på alle måter en ressursperson på mange felter og som hadde en stor venneskare i kraft av sitt vennlige og beskjedne vesen.

Hun ble rammet av en alvorlig sykdom for tre år tilbake, og utgangen var dessverre gitt. Likevel er det ytterst sørgelig å få meldingen, og vanskelig å forsone seg med at Astrid er borte.

Tankene går til Torgeir, Henning og Stig og øvrig familie.

Astrid Carlson døde torsdag 10. februar 2011. Hun ble 56 år gammel. Bisettelsen finner sted i Røyken kirke tirsdag 22. februar kl. 14.00.

Hans L. Werp
på vegne av en stor venneskare

---

Bilde: Sølvjentene fra VM-stafetten i 1979. Fra venstre: Anne Berit Eid, Brit Volden og Astrid Carlson. Faksimile NOF-posten nr. 2-80. Foto: Svein Kvalheim.Mulig relevante artikler